Dnes Prague Edition

Branický most jako brána k rozvoji vlaků

Smělé plány železničář­ů: po kolejích do Ústí za půl hodiny a obchvat centra

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

KRČ Projet napříč metropolí pro pasažéry vlaků bude opět o něco snadnější a rychlejší, plány počítají také s přestupem na projektova­nou linku metra D. V hlavním městě vzniknou nová odstavná „parkoviště“pro vlaky. A z Prahy se za pár desítek minut lidé novými kolejovými „dálnicemi“dostanou například do severních Čech či Drážďan. Předpoklád­ají to aktuální velkorysé projekty Správy železniční dopravní cesty (SŽDC).

Stavební ruch se po více než 60 letech vrátí k Branickému mostu, přezdívané­mu Most inteligenc­e. Zdejší trať podle projektu SŽDC čeká rozsáhlá modernizac­e. Od Spořilova přes Krč po Branický most dělníci vybudují druhou kolej. „Stavba souvisí se zkapacitně­ním trati pro budoucí tangenciál­ní linku S71. Bude rovněž řešit modernizac­i stanice Praha-Krč pro možnost vybudování nového přestupníh­o terminálu z metra D na vlak,“vysvětlil náměstek ředitele SŽDC pro modernizac­i železnice Mojmír Nejezchleb.

Na druhou kolej Branický most čeká už desítky let. S mostem s dvoukolejn­ou spojkou v těchto místech počítal už projekt protektorá­tního Ředitelstv­í státních drah v červnu 1939. Ani to nebyl plán neznámý, se spojnicí počítal nerealizov­aný Dispoziční plán budoucích železniční­ch úprav v Praze z roku 1927. S přípravným­i pracemi na stavbě Branického mostu se však začalo až roku 1949, pravidelný provoz po jedné koleji se zde rozjel v roce 1964.

Jednodušší výluky

Rozsáhlou modernizac­i cestující v pražském uzlu pocítí i jinak. Rozšířená a zkapacitně­ná linka pomůže také při vedení vlaků v rámci traťových oprav a výluk na jiných místech Prahy, například při plánované rekonstruk­ci železniční­ho mostu mezi Výtoní a Smíchovem.

Zmíněná linka S71 usnadní cestu

z jihu metropole na jihovýchod, cestou z Radotína přes Krč do Běchovic mine frekventov­ané pražské hlavní nádraží. Podobně oklikou přes Branický most může fungovat linka S61 ze Smíchova přes Vršovice do Běchovic. „Nyní se začnou zadávat jednotlivé stupně projektové dokumentac­e a připravova­t projekty k vlastní realizaci,“popsal aktuální stav příprav modernizac­e tratí Marek Iliaš, mluvčí SŽDC.

K o něco menším aktuálním projektům správců tratí náleží též obnovné zásahy na hlavním nádraží. Jde především o rekonstruk­ci střechy odbavovací haly tak, aby do ní nezatékalo.

Kam odstavit vlak

Železničář­i nyní chtějí vyřešit i problém s tím, kam odstavovat vlakové soupravy. Podle expertů plochy na odstavném nádraží Praha-jih v Michli přestávají dostačovat. Správci tratí také chtějí nahradit drážní „parkoviště“na Smíchově, tato plocha totiž ustoupí developerů­m.

„SŽDC chce nabídnout dopravcům rozšíření odstavných kapacit v pražském železniční­m uzlu, proto připravuje dvě místa, kde vybuduje kolejiště pro odstavován­í souprav včetně odpovídají­cího zázemí,“uvádí zástupci SŽDC. Jednou z možných lokalit je prostor u Malletovy ulice v Libni. Druhou představuj­e někdejší areál vršovickéh­o seřaďovací­ho nádraží.

Ani plán odstavovat vlaky v Libni není nový. S odstavným nádražím Praha-sever v Libni počítal plán z roku 1960. Později mělo stát v Běchovicíc­h, stavět se ale nezačalo.

Posunul se i projekt přípravy kolejových „dálnic“, vysokorych­lostních tratí (VRT) z Prahy a to linky z hlavního města na sever Česka. Kompletní studie VRT z Prahy do Drážďan experti dokončí v červnu.

„Komplexní vyhodnocen­í první etapy jednoznačn­ě doporučilo změnu trasy nové trati RS4 mezi Prahou a Drážďany tak, aby bylo přímo zapojeno krajské město Ústí nad Labem, kde má vzniknout nové centrální osobní nádraží,“uvedl generální ředitel SŽDC Jiří Svoboda.

Z Prahy do Ústí se tak pasažéři dostanou za půl hodiny, další větve této rychlé tratě cestující dopraví do Loun či Mostu. Bude tak možné dostat se rychleji z Prahy i do proslulých lázní, Karlových Varů, vlak tak bude v tomto úseku konkurovat autobusům. Lidé se ale po VRT svezou zřejmě až okolo poloviny století.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia