Dnes Prague Edition

Transgas zmizí tiše a postupně

Transgas začal majitel pomalu rozebírat. Budoucí stavbu může ohrozit tunel pod komplexem.

- Roman Šafhauser redaktor MF DNES

VINOHRADY Před víkendem byla zahájena demolice brutalistn­ího komplexu Transgas na Vinohradsk­é třídě. Přihlížejí­cí překvapilo, že demolice, které se mnozí příznivci komplexu budov báli, začala příjezdem jednoho bagru. Ten zatím zboural jen zastřešený vchod. I vzhledem k situaci pod budovou, kudy vedou tunely vlaků i metra, je opatrnost na místě.

„Z technologi­ckých i bezpečnost­ních důvodů je nejprve potřeba odstranit překážky, které by stavbě lešení bránily. To se týká i vchodového přístřešku, venkovní kašny, zábradlí a některých prvků na fasádě budovy,“řekla MF DNES Kristýna Křemenová, mluvčí developers­ké společnost­i HB Reavis, které pozemek od roku 2014 patří.

Přípravné práce budou pokračovat instalací lešení s protiprach­ovými plachtami a vodní clonou. Komplex tří staveb bývalého Plynárensk­ého dispečinku ze 70. let následně čeká rozebrání, žádný odstřel developer neplánuje.

„Postupně začneme vyklízet vnitřní prostory a navážet potřebnou techniku. Teprve poté zahájíme demontáž nadzemních objektů,“dodala Křemenová k průběhu prací.

Povolení k demolici získala HB Reavis letos na začátku ledna od stavebního úřadu pro Prahu 2. Proti rozhodnutí se nikdo neodvolal.

Původně developer oznámil plán vybudovat na místě obchodně-administra­tivní centrum ze sedmi budov, ale na začátku února začal jednat se zájemci o prodeji pozemku. K ceně ani k průběhu jednání se Křemenová vyjádřit nechtěla.

Rozhodnutí o prodeji neovlivnil­o harmonogra­m demolice, která začala minulý pátek, přestože majitel má na základě povolení čas na demolici až dva roky. Budovy by měly být rozebrány do konce roku.

Transgas stojí na tunelech

Zastupitel městské části Praha 2 Jaroslav Němec (Piráti) se obává, aby pozemek neležel dlouhé roky ladem. Podle něj stojí budova ústředny dispečinku, která má izolaci z dlažebních kostek, na podloží ze stavební navážky, pod kterou jsou navíc nejen železniční tunely, ale i tunel metra linky A. „Stavět na místě Transgasu bude technicky velice obtížné. Železniční tunely jsou v některých místech 5 až 8 metrů pod dosavadním terénem. Navíc některé podpůrné piloty objektu se téměř dotýkají izolačních vrstev tunelu,“popsal Němec.

Samotný průběh demolice by mohla ovlivnit rekonstruk­ce tramvajové trati ve Vinohradsk­é ulici, kterou dopravní podnik naplánoval od března do července. Developer ale žádné komplikace nečeká. Případné uzávěry a omezení z jeho strany mohou místní sledovat na webu www.vinohradsk­a8.cz.

Start demolice v pátek 15. února se obešel bez protestů, ale už na zítřek plánují příznivci brutalistn­í architektu­ry protestní happening. Účastníci stále doufají, že dokážou majitele přesvědčit o tom, aby bourání zanechal.

„Rádi bychom zdůraznili také potřebu systematič­tějšího přístupu k ochraně poválečnýc­h staveb v České republice. Doufáme, že osud Transgasu bude v tomto případě varováním do budoucna,“vysvětlil další důvod protestu jeho iniciátor Miroslav Tomek a dodal, že je to demonstrac­e donkichotů.

Akci spolupořád­á s iniciativo­u SOS Transgas, která už dříve uvedla, že demolici považuje za nebezpečný projev privatizac­e veřejného prostoru bez společensk­é odpovědnos­ti.

Poškozuje památkovou zónu

Spory o demolici objektů bývalého Plynárensk­ého centrálníh­o dispečinku Transgas a ministerst­va paliv a energetiky se vedou od roku 2016, kdy společnost HB Reavis oznámila, že je chce zbourat.

Zastánci budov se společně s Klubem Za starou Prahu obrátili na ministerst­vo kultury s nadějí, že Transgas prohlásí za nemovitou památku. Národní památkový ústav ovšem zachování komplexu nedoporuči­l s tím, že „dotčený areál nevytváří městotvorn­é prostředí a hmotově i měřítkem poškozuje prostředí městské památkové zóny“.

Tehdejší ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) nechal rozhodnutí úředníků přezkoumat, ale později přezkumné řízení ukončil.

Stejný názor jako ministerst­vo vyslovil i Institut pro plánování rozvoje hlavního města Prahy. Kritizoval mimo jiné i to, jak budova působí na okolí. „Její okolí na obyvatele nepůsobí přívětivě, čímž budova zaostává v rámci městotvorn­é funkce.“

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Bez výbuchu Demolice souboru budov Transgas začala pouze s jedním bagrem, který kvůli stavbě lešení zbořil zastřešený vchod. Celý komplex dělníci postupně rozeberou jako stavebnici.
Foto: Petr Topič, MAFRA Bez výbuchu Demolice souboru budov Transgas začala pouze s jedním bagrem, který kvůli stavbě lešení zbořil zastřešený vchod. Celý komplex dělníci postupně rozeberou jako stavebnici.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia