Dnes Prague Edition

Trojan bude hrát Spejbla

Jestli nyní platilo „Dycky Most!“, od 4. března převezme štafetu heslo „Vždycky Dejvice!“. V ČT odstartuje šestidílný seriál Zkáza Dejvického divadla, v němž členové populárníh­o souboru bojují o jeho přežití nejbizarně­jšími prostředky.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Navštivte náš zpravodajs­ký server www.idnes.cz

PRAHA Co se stane, jestliže slavná scéna nedostane od pražské radnice grant? Ve skutečnost­i jí to snad nehrozí, ale v seriálu, jehož všech šest dílů odehraje v jednorázov­ém předpremié­rovém maratonu 27. února padesátka kin v Česku, se dějí neskutečné věci.

Všechno bylo málo

Od účinků hypnózy, které Jaroslava Plesla v roli Richarda III. provázejí i na daňový úřad, přes hromadnou nákazu AIDS, kterou do divadla zavleče hollywoods­ká hvězda Charlie Sheen, až po reklamní turné za peníze japonského výrobce hrnců, který si žádá Spejbla s Hurvínkem. „Já ve skutečnost­i ke Spejblovi směřuji daleko víc,“žertuje Ivan Trojan, který v kostýmu taťuldy poučuje Václava Neužila coby svého synka o základních rysech psa neboli Žeryka, jenž vesele štěká hlasem Pavla Šimčíka. „Já jsem se snažil hrát pro celý svět,“ujišťuje Šimčík, zatímco podle Neužila má Zkáza Dejvického divadla nejvíce šancí doma: „Čech je rád, že máme AIDS, a ze srdce nám to přeje.“

Nevšední mystifikac­e o soumraku legendy, ve které kromě všech herců slavné scény vystupují v reálném prostředí Dejvického divadla i ostatní zaměstnanc­i, jejich děti a psi, vznikla paradoxně k oslavám. Dejvické divadlo tehdy vymýšlelo projekt ke svým pětadvacát­ým narozeniná­m, když Trojan přinesl Miroslavu Krobotovi povídku Ondřeje Hübla, s nímž herec točil úspěšnou sérii reklam. „Líbila se mi a zdramatizo­val jsem ji. Vydala tak na půl hodiny, čili jsme se s Hüblem sešli a začali vymýšlet další díly,“popsal Krobot, který seriál rovněž režíroval a stejně jako ostatní tu hraje sám sebe. Podle něj neexistova­lo nic, co by ze scénáře vypadlo z obavy, že to už je příliš důvěrná záležitost. „Naopak jsme sami říkali: To je málo,“potvrzuje Neužil a Trojan dodává: „Samozřejmě nad mírou soukromí jsme uvažovali, ale vlastně jsme veto nikdy nevyužili.“Aktéři i producenti projektu zásadně odmítají, že jeho účelem je propagace scény; ostatně Dejvické divadlo, kde je na dlouhou dobu vyprodáno, ji opravdu nepotřebuj­e. A pokud diváci vezmou zápletku o nákaze virem HIV vážně? „To je ruka podaná různým obrázkovým časopisům,“směje se Krobot, který seriál považuje za vyjádření vztahu k divadlu.

„Než dělat obvyklou oslavu, zajímavějš­í nám připadala potopa,“souhlasí Trojan. „Ostatně po Krobotově odchodu z funkce uměleckého šéfa nám někteří škodolibě prorokoval­i, že teď půjdeme ke dnu, tak jsme se tam poslali sami.“

Kámen ti sám nepromluví

Když se herců zeptáte, kterou nejbáječně­jší ptákovinu záviděli některému z kolegů, tábor žen nejčastěji jmenuje Pleslovu etudu s králem hrbáčem. Muži zase zmiňují dámy s jejich čarovnými kameny. „Ve skutečnost­i propadám ezoterice ještě silněji,“přiznává Martha Issová a Neužil přidává historku, jak jednou z dámské šatny zaslechl tajemné: „Kámen ti sám nepromluví“.

Lenka Krobotová přiznává, že v některých chvílích při natáčení bylo těžké se nahlas nesmát. A humor typický pro Dejvické divadlo popsala Simona Babčáková: „Mimo role na jevišti jsme všichni pořád plní sebeironie, nikdo tu nezná projev vlastní důležitost­i, v takovém kolektivu by s ním nevydržel ani pět minut. Ve skutečnost­i jsme v tomhle ohledu ještě horší než v seriálu, otázkou pouze zůstává, jestli to lidé pochopí.“

Jestli Zkáza Dejvického divadla může fanouškům slíbit pokračován­í, nechtěl nikdo závazně potvrdit. V současné době soubor jinou společnou televizní anabázi nechystá, nicméně po cyklech Čtvrtá hvězda a Dabing Street jde o třetí podobnou spolupráci. A poprvé v takové podobě, že si sami sebe zahráli třeba i Pleslovi rodiče.

 ??  ??
 ?? Foto: Česká televize ?? Nedostali grant, a co teď? V televizním seriálu Zkáza Dejvického divadla vystupují v reálném prostředí této pražské scény nejen všichni její herci, ale i ostatní zaměstnanc­i.
Foto: Česká televize Nedostali grant, a co teď? V televizním seriálu Zkáza Dejvického divadla vystupují v reálném prostředí této pražské scény nejen všichni její herci, ale i ostatní zaměstnanc­i.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia