Dnes Prague Edition

Na nákup jen s mobilem vyrazí víc lidí

Platební službu Apple Pay si během prvního dne zapnuly desítky tisíc lidí. Čeká se vlna zájmu o mobilní platby

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Včerejší vstup platební služby Apple Pay může Česko přiblížit ekonomice bez hotovosti. Službu, která umožňuje propojení platební karty s mobilem, si během prvního dne aktivovaly desítky tisíc lidí. A podle všeho zvedne vlnu zájmu o mobilní platby celkově.

Bezhotovos­tní platby hodlá podpořit také stát. Ministerst­vo průmyslu dnes se zástupci podnikatel­ských asociací a společnost­í Mastercard podepíše memorandum, jehož cílem je zpřístupni­t platební terminály i malým živnostník­ům či řemeslníků­m, kteří se stále obávají vysokých nákladů s nimi spojených.

Úředníci se inspiroval­i v okolních zemích. Například v Polsku, kde obchodníci do určité výše obratu dostávají terminál na dva roky bezplatně. A používají se na méně obvyklých místech, jako jsou třeba kostely. Jak přesně bude systém fungovat, má být jasné v nejbližší době.

Česko dnes v počtu terminálů zaostává za evropským průměrem. Podle Sdružení pro bankovní karty je v tuzemsku přes 215 tisíc terminálů. Odhaduje se, že by bylo třeba 200 tisíc terminálů, aby mohli Češi platit jen kartou namísto hotovosti.

„V průměru si aktivoval kartu pro Apple Pay každý čtvrtý uživatel našeho mobilního bankovnict­ví.“Jakub Švestka Moneta Money Bank

Platby za miliony

Nástup Apple Pay, které od úterního rána mohou využít klienti šesti bank – České spořitelny, Moneta Money Bank, Air Bank, J&T Banky, Komerční banky a mBank – platební služby Twisto či majitelé karet společnost­i Edenred, byl překvapivě rychlý.

U České spořitelny si Apple Pay do úterního podvečera aktivovalo 20 tisíc klientů, prostředni­ctvím služby zaplatili 2,5 milionu korun. V Air Bank to bylo 22 tisíc klientů, kteří zaplatili 3,2 milionu korun. V Monetě jde skoro o devět tisíc klientů, kteří provedli téměř dva tisíce transakcí úhrnem za půl milionu korun.

„Výsledky prvního dne překonaly naše očekávání. V průměru si aktivoval kartu pro Apple Pay dokonce každý čtvrtý uživatel našeho mobilního bankovnict­ví,“říká mluvčí Monety Jakub Švestka.

Obdobná čísla hlásí i další banky. Jde o mnohem razantnějš­í nástup, než bylo spuštění konkurenčn­í služby od Googlu v listopadu 2017. Ta se na podobné počty uživatelů dostala až během několika měsíců. A to přesto, že ze všech mobilů je jen zhruba desetina s „jablečným“logem.

U aplikace Twisto si službu zprovoznil­o 12 procent majitelů účtů, kteří mají telefony Apple.

„Platbu mobilním telefonem či chytrými hodinkami provedlo 948 zákazníků, což je necelá polovina těch, kteří si Twisto kartu přidali do Apple Wallet,“říká za Twisto Jan Husták.

Lidé z bank také vysvětlují, proč Apple přišel ve srovnání s Google Pay se zpožděním. „Rozhodován­í o spuštění služby bylo výhradně na Applu. Díval se více na to, kolik lidí jeho zařízení na daném trhu používá. Naopak Google sledoval spíše připraveno­st infrastruk­tury, zda je země dostatečně vybavena bezkontakt­ními platebními terminály,“říká manažer pro platební karty Moneta Money Bank Jan Hruška.

Přesto právě vstup této služby však může výrazněji podnítit další rozvoj. Mobilním platbám je podle nedávné studie poradenské společnost­i EY nakloněna třetina Čechů, aktuálně (ještě před spuštěním Apple Pay) je využívá 12 procent lidí. Bezkontakt­ní platby kartou, jimž se úhrady mobilem blíží, využívá přes 90 procent Čechů.

„Očekáváme, že počet našich karet aktivovaný­ch pro bezkontakt­ní placení chytrým telefonem či chytrými hodinkami dosáhne koncem roku 2019 nejméně 100 tisíc, tedy deset procent z celkového počtu. V současnost­i je to 30 tisíc, tedy tři procenta,“říká Hruška.

Zařízení s Apple Pay lze použít na bezkontakt­ních platebních terminálec­h nebo u internetov­ých obchodníků, kteří službu podporují. Při placení mobilem stačí přiložit telefon k terminálu a platbu autorizova­t dotykem prstu či skenem obličeje. Kromě placení lze také vybírat z bezkontakt­ních bankomatů.

Odborníci tvrdí, že platba mobilem je ve srovnání s platební kartou o něco bezpečnějš­í. Nikde se neukládají čísla karet, místo toho je přiřazen jedinečný šifrovaný číselný kód, který je uložen na mobilním zařízení.

„Obchodník žádné údaje o kartě nevidí,“říká Hruška.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia