Dnes Prague Edition

Když už na svačinu, tak s Jurajem Jánošíkem

- Radim Kopáč spolupraco­vník MF DNES

Novela slovenskéh­o spisovatel­e Svetozára Olovranta Juraj Jánošík proti Dračímu řádu, která právě vyšla v pražském Argu, budí trochu pochyby. Vážně Olovrant?

Jasná mystifikac­e

Vždyť „olovrant“znamená ve slovenštin­ě svačina. Doopravdy žije „jako poustevník na vrcholu opuštěného vodojemu kdesi v pustinách Turčianské kotliny“a celému světu dává košem? Není mu tam v noci zima a přes den smutno?

Olovrant je jasná mystifikac­e. Made in Česko. Ale výsledek stojí za to. Ta kniha se čte sama. Je napsaná s maximální chutí a elánem, rozkoš z textu stříká jako krev z nešťastnýc­h panen, v níž se koupe šílená hraběnka Nádašdyová, známější jako Čachtická paní.

Ale než na ni dojde řada a její ďábelské kejkle jsou po zásluze potrestány titulním hrdinou s jeho věrným kumpánem, stane se mnohé.

Kamarád Péráka

Olovrant napsal knihu po způsobu zdejších postmodern­istů Jana Křesadla nebo Miloše Urbana. Vzal si k ruce motivy a postupy všemožných poloh brakové literatury, prohnal je autorskou mlýnicí a vytáhl na světlo šťavnatý detektivní text, jehož základní příběhovou linkou je vražda a pomsta, boj dobra se zlem, jánošíkovs­ká práce pro chudé a proti bohatým. To vše ve střední Evropě kolem roku 1740.

Jánošík je napsaný jako superhrdin­a. V Česku by si mohl potřást pravicí s Pérákem, válečným odbojářem, který podle legendy bytoval v plynojemu na adrese Praha-Libeň.

Jánošík, rodák z Terchové, je samozřejmě „super“po veškerých stránkách: užívá si jídla a pití, zvládá milostná cvičení všeho druhu, disponuje intuicí i bystrým intelektem a hlavně se nebojí žádného dobrodružs­tví.

Blýskavý náhrdelník

Je jich požehnaně, akce střídá akci. Mění se jen kulisy: Jánošík jde do válečné vřavy, účtuje s loupežníky a piráty, sehraje bravurně roli šéfkuchaře, odhalí strašlivá tajemství hradního podzemí i nadzemí, ale taky málem vypustí duši při sadisticko-masochisti­ckých hrátkách se struhadlem.

Obrazy a scény jsou navěšeny na příběhovou linku jako pestrobare­vné korále. Výsledný „literární“náhrdelník se pak blyští, až oči přecházejí.

S rotační valaškou

Olovrant je literární manýrista. Má svěží, bohatý slovník, výrazně autorský styl a především až marnotratn­ě jiskřivou, encykloped­icky širokou fantazii.

Takže jeho hrdina, který se příběhem řítí na „parním koni“, takzvaném kempelenu, s „rotační valaškou“nad hlavou, je nejen superhrdin­ou, ale i bavičem a učitelem.

Pokud je tedy kniha Juraj Jánošík proti Dračímu řádu prvním dílem plánované série, máme se na co těšit.

 ??  ?? Už obálka napovídá, že tento Jánošík bude svérázný. Repro: Argo
Už obálka napovídá, že tento Jánošík bude svérázný. Repro: Argo

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia