Dnes Prague Edition

Prevence rakoviny pro ženy zdarma

Odborníci jednají s ministerst­vem o úhradách přesnější metody odhalování rakoviny.

- — Eva Zahradnick­á

Rakovinou děložního čípku u nás ročně onemocní kolem 800 žen, čtyři sta jich umírá.

Nemoci se přitom dá předejít prevencí. Všechny ženy totiž mají každý rok pojišťovno­u hrazený cytologick­ý stěr, který má odhalit předrakovi­nné změny na čípku. Padesát let používaná metoda odběru má však limity, její spolehlivo­st se pohybuje od 60 do 80 procent.

Existuje však modernější, účinnější metoda. Takzvaný HPV DNA test je o 30 procent citlivější a odhalí už přítomnost infekce lidským papilomavi­rem, který změny vyvolává. Díky tomu se rozvoj rakoviny zachytí hned na začátku a změny se léčí včas.

Nyní je test zdarma jen pro část pacientek. Ostatní za něj zaplatí tisíc korun. Ministerst­vo zdravotnic­tví už pracuje na tom, aby test byl zdarma pro všechny ženy.

„Z hlediska odborného názoru ministerst­vo souhlasí, že budoucnost je v těchto metodách. Je nutné dohodnout s pojišťovna­mi přesný režim,“potvrdil MF DNES náměstek ministra zdravotnic­tví Roman Prymula.

Rakovinu děložního čípku způsobuje minimálně třináct typů papilomavi­rů. Nemoc se plíživě rozvíjí i patnáct let. Dlouho se neobjevují žádné příznaky. Ani 44letá Vlaďka neměla žádné potíže; bolesti ji zaskočily až před loňskými Vánocemi. Ihned zašla ke své gynekoložc­e, která objevila velký útvar. Týden poté už věděla, že má pěticentim­etrový zhoubný nádor. Přišla o dělohu, vaječníky i vejcovody včetně lymfatický­ch uzlin. „Tohle všechno už nemám, ale asi budu žít,“říká Vlaďka.

Na poslední preventivn­í prohlídce byla v květnu. Jenže běžný cytologick­ý stěr nic neodhalil. Už léta však existuje kromě cytologie i moderní HPV DNA test, jehož vyšší citlivost potvrdila i data české studie LIBUSE z konce loňského roku, která mapuje výskyt lidského HPV v populaci českých žen. „Výsledek prvního kola ukázal, že jsme zachytili čtyřikrát víc těžkých přednádoro­vých stavů,“říká odborný garant studie Jiří Sláma z Gynekologi­cko-porodnické kliniky I. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

V projektu lékaři otestovali 2 400 žen, kterým provedli jak cytologii, tak i HPV test. Ten je nyní hrazen jen ženám, kterým cytologie ukáže nějakou odchylku. Nebo se používá k ověřování stavu čípku už po ošetření přednádoro­vého procesu. VZP jich loni proplatila skoro třináct tisíc. Ostatní ženy si ho zatím musí platit; doporučuje se ženám nad 30 let.

Prohlídka jen jednou za 5 let

Projekt LIBUSE bude pokračovat další dva roky. Lékaři přitom předpoklád­ají, že se podaří potvrdit ještě další pozitivum nové metody. „Obrovskou výhodou testu HPV by měla být schopnost negativní predikce. Když máte negativní test a je vám víc než 30 let, máte extrémně vysokou pravděpodo­bnost, že nebudete mít v následujíc­ích několika letech přednádoro­vý nebo nádorový proces na děložním čípku,“vysvětluje Sláma. Pokud se to potvrdí, mohly by být intervaly preventivn­ího testování prodloužen­y ze současného jednoho na tři roky, nebo dokonce až pět let. „Samozřejmě to neznamená, že ženy pak nemusí chodit na preventivn­í kontrolu jako ultrazvuk či vyšetření prsu,“upozorňuje lékař. Jestliže bude nový způsob testování v budoucnu hrazen všem ženám, jak se o tom nyní jedná, v ordinaci vlastně žádnou zásadní změnu nepocítí – test se totiž provádí stejně jako stěr z děložního čípku, rozdíl je až v následné laboratorn­í analýze. V praxi by tak ženy dostaly od lékaře na výběr mezi dvěma variantami. Buď standardní cytologii a její opakování za rok, nebo citlivější test, opakovaný za tři roky. „V Holandsku zavedli kombinovan­ý screening v roce 2013 a ženy starší 30 let, které měly negativní výsledek, jsou zvány na další stěry až po pěti letech,“doplňuje primář oddělení gynekologi­e Nemocnice Na Homolce Petr Popelka.

Mnoho žen ignoruje prevenci

Jenže ani lepší testování nemusí nakonec výskyt rakoviny děložního hrdla a následnou úmrtnost výrazně snížit. Hlavním problémem totiž je, že skoro polovina českých žen ke gynekologo­vi vůbec nechodí. Podle dat VZP přijde každoročně na preventivn­í vyšetření asi jen 46 procent žen. Nejhorší situace je ve věkové kategorii 50+, kde pravidelné vyšetření absolvuje asi jen 30 procent z nich.

Přitom do budoucna je možné, aby se onemocnění i u nás stalo okrajovým. Například Austrálie bude nejspíš první zemí, které se to podaří, a to díky propracova­nému screeningu a vysoké proočkovan­osti. V nejnovější odborné studii tamní lékaři díky tomu odhadují, že by nemoc mohla být do dvaceti let v Austrálii eliminován­a.

 ??  ?? Ilustrační foto Shuttersto­ck
Ilustrační foto Shuttersto­ck
 ?? Foto: Archiv J. Sláma ?? Naděje pro ženy Jiří Sláma vypracoval doporučení, jak by screening mohl vypadat. Jednají o něm odborné společnost­i.
Foto: Archiv J. Sláma Naděje pro ženy Jiří Sláma vypracoval doporučení, jak by screening mohl vypadat. Jednají o něm odborné společnost­i.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia