Dnes Prague Edition

Triumf rockerů z Manchester­u i českých sklářů

- Václav Hnátek

Brexit sem, brexit tam, britská hudba je pořád na špici a vypadá to, že u nás bude nadále dobře přijímaná. Aspoň to ukazují výsledky cen Brit Awards, které se v londýnské O2 areně předávaly ve středu večer.

Pořad byl možná trochu víc rozjuchaný, než by divák čekal od „ceremoniál­u“, ale hudební vystoupení, která jej doprovázel­a, rozhodně stála za to. Ať už jde o Pink, jedinou cizinku, která si přijela pro jednu z mezinárodn­ích cen a za zvuku písně Just Like Fire se na hořící pódium spustila v akrobatick­ém kruhu. Zvláštně jednoducho­u, ale přitom velkolepou scénu předvedli The 1975 a totéž lze vlastně říct i o písni Sincerity Is Scary, kterou dvojnásobn­ě úspěšná kapela během večera předvedla.

The 1975 patří k miláčkům tuzemského publika a byly to právě Brit Awards, které před dvěma lety oceňované indie rockery z Manchester­u přiměly překládat pražský koncert z února na červen. Fanoušci si rádi počkali, protože jejich vystoupení bývají podmanivá hudebně i vizuálně.

Cenu za nejlepšího zpěváka bral George Ezra, který v Praze vystupoval loni v říjnu a letos v květnu přijede zase. A britský objev roku, písničkář Tom Walker, u nás možná nepatří k nejznámějš­ím, ale hned ráno si zájemci můžou jeho jména všimnout na plakátu k letošním Colours of Ostrava.

Takže Británii a Česko nespojuje jen obliba v suchém humoru, ale i hudba, jež se možná na ostrovech dělá progresivn­ěji než u nás, ale i v naší kotlině se jí dopřává sluchu. A recipročně si vítězové letos zase odnesli sošky, které vyrobila naše sklárna Lasvit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia