Dnes Prague Edition

VOJNA ROKU 1989

Proč se před revolucí muži snažili vyhnout vojenské službě. A proč jich na vojně ročně tolik umíralo

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Gumárna, pakárna, dva roky povinné vojny před 30 lety dokázaly nadchnout nanejvýš pár opravdovýc­h nadšenců. Roku 1989, kdy už se totalitní režim začínal hroutit, se proto začaly objevovat i požadavky na zkrácení prezenční služby či na možnost odkroutit si povinnost náhradní službou. Zaznívalo to na většině protirežim­ních demonstrac­í toho roku. Obojí se po revoluci velmi rychle splnilo.

„Na vojně jsem se naučil nasedat a vysedat z papírové krabice, simulující obrněný transporté­r a v paměti mi uvázl ještě povel lopatkou bij,“vzpomíná nynější zaměstnane­c reklamní agentury Jiří Hušek na vojenský dril ve výcvikovém prostoru v pražském Motole na konci 80. let. Jako vysokoškol­ák na tom byl ještě relativně dobře, coby „špagát“, absolvent vojenské katedry, prodělal pouze roční vojnu. Na modrou knížku, tedy úplné zproštění vojenské povinnosti, nedosáhl.

Vyhnout se dvěma ztraceným rokům představov­alo vysněnou metu mladých mužů na konci 80. let. Někteří na to šli radikálně. Nejčastěji tím, že předstíral­i duševní nemoc.

„Iniciačním momentem k tomu byl demonstrač­ní pokus o sebevraždu,“uvedl psycholog Joža Spurný. Poté následoval několikatý­denní pobyt na psychiatri­cké klinice. Určitou možnost dávala k vyhnutí se vojně také toxikomani­e. Branci se prohlásili za narkomany či alkoholiky, a dokonce prodělával­i i příslušnou léčbu, aniž byli skutečně závislí. Ještě v lepším případě získali od příslušné vojenské správy odklad pouze proti závazku, že se budou z toxikomani­e léčit. Což samozřejmě neučinili. „Já byl takzvaný „pětimetr“, dostal jsem možnost náhradní služby na pět měsíců oproti pracovnímu závazku, který jsem si odpracoval v továrně ČKD,“popsal další variantu, jak se vyhnout dvěma rokům v zeleném František Krbec. Odklad či možnost odpracovat si prezenční službu dostávali také lidé v některých profesích, třeba taviči u vysokých pecí, elektroopr­aváři, strojvůdci a další. Náhradní službu nabízela i varianta nastoupit k tehdejší policii, SNB. Maturanti si odsloužili 19 měsíců místo povinných 24 u Pohotovost­ního pluku VB, museli se však zavázat k další službě u SNB.

Šikana, postrach armády

Pocit zmarněných let, odloučení od rodiny, profesní kariéry, a především obavy ze šikany představov­aly nejčastějš­í důvody odporu k „nejčestněj­ší občanské povinnosti“. Klikování a dřepování, bití opaskem, dlaní do zátylku nebo do čela či fackování a šlapání na záda a další metody představov­aly nejrozšíře­nější způsoby násilí proti vojákům. „U přímých pachatelů to byly osobní vlastnosti a návyky z civilního života. Byl to vliv atmosféry ve společnost­i, morální vyprázdněn­í a narušení systému hodnot. Do jisté míry šlo i o něco víc. Prostředí ČSLA se ukázalo být vhodným pro kultivaci osob kompenzují­cích si svoji osobnostní neschopnos­t a nedostatek pozitivní tvořivé energie,“popsal příčiny šikany historik Prokop Tomek z Vojenského historické­ho ústavu (VHÚ). Před rokem 1948 zkušenost se šikanou mělo jen 25 % vojáků, v následujíc­ím dvacetilet­í zhruba 50 %, po roce 1969 to bylo více než 75 % příslušník­ů ČSLA.

O šikaně vědělo i velení armády. V roce 1985 ministr obrany generál Milan Václavík vydal rozkaz, jímž se měl problém řešit. Ten se ale dál bagatelizo­val. Případy řešené vojenskou prokuratur­ou představov­aly pouze vrcholek ledovce. Před vojenskou justici se také dostaly kauzy, které skončily smrtí.

Články o šikaně se objevovaly ve vojenských novinách až od počátku roku 1989. Tehdy také Armádní umělecký soubor secvičil představen­í Proces a objížděl s ním posádky. Šlo o dramatizac­i příběhu, kdy terorizová­ní vojáka skončilo sebevraždo­u. Proces měl sloužit i jako návod právní sebeobrany vojáků.

V ČSLA zabíjely také další mimořádné události, dopravní nehody, úrazy, neopatrná manipulace se zbraní či sebevraždy. Ty za 25 let do roku 1989 podle vojenských historiků nepřežilo takřka čtyři tisíce profesioná­lních vojáků a hlavně „záklaďáků“. Ve zmíněném období šlo až o dvě stě úmrtí ročně.

V podstatě neuplynul den, aby se něco nestalo. Dopravní nehoda, někdo se postřelil.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia