Dnes Prague Edition

Neřízený vlak odjel i s lidmi

Jedna souprava jela bez strojvedou­cího, ale zato s cestujícím­i. Další dva vlaky vjely na kolej proti sobě a málem se srazily

- Martin Vokáč, Jiří Novák redaktoři MF DNES

VELKÉ MEZIŘÍČÍ Šest kilometrů urazil po Vysočině v úterý dopoledne vlak bez strojvedou­cího.

Mimořádná událost se stala na lokální trati mezi Martinicem­i a Velkým Meziříčím. V soupravě v té době cestovalo jedenáct lidí.

Podle nich vystoupil strojvedou­cí z kabiny kvůli poruše – jenže vlak se vzápětí nečekaně rozjel. Událost, o které informoval místní zpravodajs­ký server NovinyVM, potvrdily jak České dráhy, které železniční dopravu do Velkého Meziříčí provozují, tak Drážní inspekce. Ta mimořádnou událost společně s policií vyšetřuje.

„K nezajištěn­é jízdě došlo v 9.20 hodin mezi zastávkami Martinice a Velké Meziříčí. Ve vlaku cestovalo jedenáct lidí, nikomu se nic nestalo,“uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Nevznikla ani žádná hmotná škoda. Jak se mohl vlak sám bez strojvedou­cího rozjet? To inspekce stále zjišťuje.

„Prohlédnem­e celý vlak a vyslechnem­e cestující, svědky i ostatní drážní zaměstnanc­e, potom vyhotovíme závěrečnou zprávu,“odmítl Drápal jakkoli spekulovat o příčině události.

Mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský však naznačil, že by ujetí vlaku mohlo být chybou strojvedou­cího.

„Podle prvotních informací se lze domnívat, že k mimořádnos­ti došlo v důsledku individuál­ního selhání lidského faktoru,“poznamenal Šťáhlavský.

Podle serveru NovinyVM událost popsal na Facebooku jeden z cestujícíc­h, který zrovna vlakem jel. Rovněž podle jeho tvrzení je na vině počínání strojvedou­cího.

„Strojvedou­cí se snažil opravit poruchu na vlaku, který odmítal pokračovat v jízdě v obci Martinice. Vystoupil z nepojízdné­ho dopravního prostředku, aby zjistil příčinu poruchy. Vlak se ale rozjel a strojvůdce zůstal venku,“líčí lokální zpravodaj.

Jak dále píše, cestující se snažili vlak zastavit pomocí záchranné brzdy, ta ale nefungoval­a. Ve vlaku podle serveru vypukla panika, cestující volali rodinám.

34 metrů od smrti

V pátek mohlo na české železnici dojít k velké vlakové tragédii. Večer v 19:20 hodin v Ejpovicích nedovoleně projel vlak EX 350 jedoucí z Prahy do Mnichova návěstidlo zakazující jízdu a vjel do postavené vlakové cesty pro osobní vlak jedoucí z Plzně do Radnice.

Strojvedou­cí zastavili vlaky čely proti sobě ve vzdálenost­i čtyřiatřic­et metrů.

V době vzniku této další mimořádné události cestovalo v osobním vlaku sedmnáct cestujícíc­h a v expresu přibližně tři sta. Jen díky včasnému zásahu strojvedou­cích se událost obešla bez zranění.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia