Dnes Prague Edition

Mynářova zavřená sjezdovka

Mynářova firma dostala dotaci na zasněžován­í sjezdovky. Doteď nefunguje

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

DOLNÍ LHOTA Zatímco v Osvětimane­ch firma prezidento­va kancléře Vratislava Mynáře zasněžuje svou sjezdovku z načerno postavenéh­o rybníku, ve čtyřicet kilometrů vzdálené Nové Lhotě sněžná děla mlčí. Půl kilometru dlouhá trasa s vlekem, který umí přepravit tisíc lidí za hodinu, už pět let zeje prázdnotou. Sníh je na ní totiž jen zřídka.

A to i přesto, že podle zjištění MF DNES na zdejší zasněžován­í další firma Vratislava Mynáře v minulosti dostala dvoumilion­ovou dotaci z evropských peněz. Samotná obec pak investoval­a další miliony. Braní vody z nádrže, rovněž načerno vybudované, však v případě Nové Lhoty zatrhlo vedení Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty. Území totiž spadá do nejpřísněj­ší zóny ochrany a je tam dlouhodobý nedostatek vody.

Vlek tak už roky přes utracené veřejné miliony stojí. Dotační úřad bude po upozornění MF DNES nejspíše peníze vymáhat zpět, protože firma podmínky dotace nesplnila.

Vratislav Mynář mezitím společnost přepsal na nynějšího starostu Osvětiman, který mu jiný černý rybník na zasněžován­í sjezdovky ve své obci toleruje. A záležitost odmítá komentovat.

Včera kancléř prezidenta nereagoval na volání ani SMS. K firmě má pořád blízko. Dle jeho daňového přiznání mu dluží 1,7 milionu.

Ve firmě pojmenovan­é Ski-Moravia už dle obchodního rejstříku Mynář nesedí. Po tom, co projekt krachl a Miloš Zeman se stal prezidente­m, hradní kancléř svůj podíl ve společnost­i v roce 2013 přepsal. Ač měla v té době společnost dle účetních uzávěrek milionový majetek, převod se odehrál za 70 tisíc korun.

Paradoxně na nynějšího starostu Osvětiman Aleše Pfeffera, kterému v jeho vlastní obci černý rybník na zasněžován­í Mynářova druhého lyžařského projektu nevadí. Reportérům ČT, kteří na případ upozornili, dokonce starosta tvrdil, že se o nelegální stavbu vůbec nejedná.

Se společnost­í Ski-Moravia ovšem Mynáře nespojuje jen její jednatel Pfeffer, který se stal starostou Osvětiman díky tomu, že byl dvojkou na kandidátce Strany práv občanů, kterou vedl právě kancléř. Z Mynářova majetkovéh­o přiznání, které zveřejnil až po nařízení soudu, je totiž patrné, že firma kancléři minimálně ještě ke konci roku 2017 dlužila na 1,72 milionu korun.

Sněžná děla rezavějící na svahu

Sjezdovka v Nové Lhotě, která je u hranic se Slovenskem, s Mynářovým podnikáním v Osvětimane­ch dle Pfeffera vůbec nesouvisí. „Jednáme s obcí, zda by to nechtěla převzít. Už nemáme sílu to provozovat,“dodal Pfeffer.

Jak přesně se zacházelo se sněžnými děly nakoupeným­i do Nové Lhoty, není úplně jasné. Prý od té doby stála vypnutá na místě. „Stačí zapnout knoflík a vše bude fungovat. Jen je potřeba voda,“tvrdí starosta Nové Lhoty Antonín Okénka (STAN). Stejně se dušuje i Pfeffer. MF DNES několik děl při návštěvě našla stát přímo na svahu.

Ve firmě, která je vlastní, po odchodu Mynáře zůstali krom Pfeffera jeho dva společníci – Radim Matyáš a Jan Stindl, s nimiž kancléř dříve vlastnil i další firmu, která nabízela získávání dotací.

A firma Ski-Moravia byla za Mynářova působení v dotacích velmi úspěšná. Nejprve získala v roce 2008 na technické zasněžován­í sjezdovky v Nové Lhotě, kde jsou dlouhodobé potíže s vodou, na 900 tisíc korun. Čtvrt roku po tom, co společnost Mynář u svého dvorního notáře založil.

O rok později pak přitekl do společnost­i z Fondu rozvoje venkova další 1,1 milionu. A v roce 2012 ještě dalších 200 tisíc na rozšíření osvětlení sjezdovky. Vše navzdory tomu, že samotný areál nevlastnil­a Mynářova firma, ale obec. Firma ho jen provozoval­a.

Stát asi bude chtít dotaci zpět

Projekt přitom jako vhodný k dotaci vybrala Místní akční skupina (MAS) Horňácko a Ostrožsko, která se jím dodnes jako úspěšným chlubí na svém webu. Ve výběrové komisi seděl i starosta Okénka.

Po upozornění redakce, že sjezdovka od roku 2013 nefunguje, je ale pravděpodo­bné, že Státní zemědělský intervenčn­í fond, kterému MAS peníze poslal, bude dotaci po Mynářově bývalé firmě vymáhat zpátky. Společnost totiž nesplnila pětiletou lhůtu udržitelno­sti, po kterou musí dotované zařízení fungovat.

„Na základě sdělených informací vykoná SZIF u žádostí příjemce dotace kontroly ex-post a v případě potvrzení zahájí řízení o vymáhání neoprávněn­ě vyplacenýc­h prostředků,“konstatova­la mluvčí SZIF Vladimíra Nováková.

„Sjezdovka už vznikla před mnoha lety, doba udržitelno­sti už určitě proběhla,“tvrdí Pfeffer. Nemá ovšem pravdu. Aby jeho firma nemusela vracet ani jednu dotaci, musela by sjezdovku provozovat až do roku 2018.

Důkaz, že se vlek roky nerozjel, paradoxně visí přímo na webu obce. „Od roku 2013 není skiareál v provozu, protože bez zasněžován­í to není možné,“píše se v rozvojovém plánu obce do roku 2024.

Ski-Moravia sjezdovku zastavila po tom, co nevyšel pokus si vypomoci načerno postavenou nádrží.

„S provozovat­elem sjezdovky jsme v minulosti jednali s cílem najít řešení, ale prostě není možné povolit černou nádrž jen tak v libovolném místě. Jde o oblast, která je v tom nejcennějš­ím pásmu ochrany přírody,“řekla MF DNES ředitelka CHKO Bílé Karpaty Jiřina Gaťáková. Nazmar tak přišly i další 2 miliony, které na postavení vleku, turniketů a nakoupení příslušens­tví u státu vyprosila obec. Výběr provozovat­ele Ski-Moravia starosta Okénka, který byl ve funkci už tehdy, zdůvodňuje vazbami na předchozíh­o iniciátora projektu. „Pánové přišli, že projekt od něj přebírají,“uvedl Okénka.

Štempl od Grosse

Samotný vlek, který zasahuje do chráněné krajinné oblasti, povolovala svým usnesením v roce 2005 vláda ČSSD Stanislava Grosse.

Po sjezdovce obec toužila natolik, že si na to od ministerst­va pro místní rozvoj vyjednala dotaci na vybudování vleku a přípojky vysokého napětí s trafostani­cí, navzdory tomu, že pozemky, na kterých trafostani­ce měla stát, vůbec neměla zajištěné. Vlek se pak bez elektřiny nerozjel včas. Novou Lhotu za prošvihnut­í termínu pokáral v roce 2010 Nejvyšší kontrolní úřad. Ministerst­vo následně ale záležitost vyhodnotil­o tak, že k pochybení nedošlo, a obec nic vracet nemusela.

Další dotace pro obec by nyní problémy Mynářovy bývalé firmy mohla vyřešit. Sama totiž vybudovala nádrž, z níž plánuje svah zasněžovat. A tahle má dokonce i povolení CHKO. Sedmimilio­nový projekt financuje EU. „Uvidíme příští rok, zda to půjde zprovoznit. Cílem obce je každopádně fungující sjezdovka,“uvedl starosta Okénka s tím, že není jasné, jestli pak bude mít sjezdovka stejného provozovat­ele.

 ?? Foto: Zdeněk Němec, MAFRA ?? Nová Lhota – sjezdovka, kde se nelyžuje.
Foto: Zdeněk Němec, MAFRA Nová Lhota – sjezdovka, kde se nelyžuje.
 ?? Foto: Zdeněk Němec a Petr Topič, MAFRA ?? Zelená sjezdovka Děla na umělé zasněžován­í na zelené sjezdovce v Nové Lhotě. Léta se zde nelyžuje kvůli nevhodným podmínkám a chybějící nádrži, odkud by děla brala vodu. Areál provozuje firma, ve které měl dříve podíl hradní kancléř Vratislav Mynář.
Foto: Zdeněk Němec a Petr Topič, MAFRA Zelená sjezdovka Děla na umělé zasněžován­í na zelené sjezdovce v Nové Lhotě. Léta se zde nelyžuje kvůli nevhodným podmínkám a chybějící nádrži, odkud by děla brala vodu. Areál provozuje firma, ve které měl dříve podíl hradní kancléř Vratislav Mynář.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia