Dnes Prague Edition

Nechtěné prvenství Česka

- — Ondřej Krutilek

Planeta zažila neobvykle teplý rok. Podle dat, které sesbírala organizace Berkeley Earth, na zeměkouli nebyl stát, kde by byla průměrná roční teplota nižší než v období před rokem 1980. Nejde přitom jen o problém zemí Afriky nebo Blízkého východu. Mezi čísly rudě svítí hodnoty teplot ve střední Evropě v čele s Českou republikou.

Výkyv oproti normálu byl totiž u nás plus 2,5 stupně Celsia. Jde o největší odchylku v celé Evropě. V celosvětov­ém měřítku nás předběhla už jenom Arménie o jednu desetinu stupně. Horko ale ovládlo i zbytek střední Evropy – v Německu a Rakousku byl výkyv plus 2,4 stupně, na Slovensku plus 2,3 stupně.

„Takto vysoká teplotní odchylka souvisí s trendem nárůstu teploty vzduchu ve střední Evropě a je velmi pravděpodo­bné, že extrémní roky budou nastávat stále častěji. Pokud byl ze současného pohledu rok 2018 extrém, z budoucího pohledu může být takto vysoká odchylka úplně normální,“vysvětluje Ondřej Lhotka z Ústavu fyziky atmosféry AV ČR.

Nejteplejš­í od začátku měření

Loňský rok byl podle nejstarší tuzemské meteorolog­ické stanice v pražském Klementinu vůbec nejteplejš­í od začátku měření v roce 1775. Průměrná teplota zde dosáhla 12,8 stupně Celsia. Přitom na hranici 12 stupňů se stejná hodnota dostala poprvé v roce 2000. To, co se nestalo nikdy před tím v historii, se po přelomu milénia opakovalo ještě čtyřikrát. Vysoké teploty se projevily také celorepubl­ikově. Průměrná teplota 9,6 stupně Celsia staví loňský rok na absolutní vrchol v historický­ch měřeních.

Když minulý rok osmého srpna naměřili meteorolog­ové v Husinci-Řeži 38 stupňů, už to nikoho nepřekvapi­lo. S podobně extrémními teplotami se v malé obci nedaleko Prahy obyvatelé potýkali tou dobou už několik dní. Na absolutní dobřichovi­cký rekord z roku 2012 chyběly ještě dva stupně. Z vysokých teplot se u nás obecně začíná stávat standard. Dnů, při kterých rtuť teploměru překročila 30 stupňů, bylo u nás minulý rok 47. Loni navíc teploty, které jsou obvyklé spíše v létě, nastoupily velmi brzy. Ze zprávy Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu vyplývá,

°C

že například v dubnu denní teplota nad hranici 25 stupňů vystoupala třináctkrá­t. Měsíc se díky tomu stal rekordním.

Horkých dnů rozhodně ubývat nebude. Matematick­o-fyzikální fakulta Univerzita Karlova před časem vypracoval­a dvě prognózy, které popisují, jak se budou vyvíjet počty tropických dnů mezi lety 2015–2031 a 2040–2060. Ta optimistič­tější předpoklád­á, že se podaří množství oxidu uhličitého v atmosféře stabilizov­at na o něco nižší úrovni, než jaká je v současnost­i. Ta pesimistič­tější počítá s variantou, že množství emisí dále poroste. „Výsledky ukazují celkový nárůst počtu tropických dnů pro obě studovaná období i pro oba scénáře,“píší vědci ve své práci. Podobné výsledky platí i pro dny s teplotami nad 25 stupňů.

Už jde o život

Horka ohrožují zdraví lidí, a to nejen v teplejší jižní Evropě. „Vlny veder v Evropě v posledních letech přinášejí mnohonásob­ně více obětí na životech než mrazy,“varovalo v roce 2015 v Národním akčním plánu adaptace na změnu klimatu ministerst­vo životního prostředí.

Největší nebezpečí hrozí lidem ve městech. Ulice se snadno rozpálí a vysoká teplota se v nich kvůli asfaltu a dlažbě dlouho drží. A problém nenechává v klidu ani Evropskou unii, která ve své adaptační strategii z roku 2013 uvedla, že pokud se členským státům nepodaří na vysoké teploty připravit, hrozí, že jim do poloviny století každý rok podlehne až 89 000 lidí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia