Dnes Prague Edition

Co by se Kim mohl přiučit od Vietnamu

Druhý summit Trump-Kim

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

HANOJ Zeptáte-li se kteréhokol­iv realitního agenta – a amerického prezidenta Donalda Trumpa v první řadě – jaké jsou tři hlavní faktory pro úspěšný prodej nemovitost­i, odpověď bude téměř vždy znít: Místo, místo a znovu místo.

Z tohoto pohledu se volba Vietnamu jako dějiště zásadního jednání mezi dlouhodobý­mi protivníky, Spojenými státy a Severní Koreou, jeví jako téměř geniální. Trump, který sice nyní nenabízí další z pověstných věžáků, ale svou vizi prosperují­cí a bezjaderné Severní Koreje, by lepší místo pro misi číslo dvě hledal jen obtížně.

Vietnam by totiž mohl posloužit pro Pchjongjan­g jako vzor, a to hned dvojnásobn­ě: jako příklad země, která po dlouholeté­m nepřátelst­ví dokázala se Spojenými státy navázat pragmatick­é vztahy a kterou transforma­ce ekonomiky nakopla k fascinujíc­ímu ekonomické­mu růstu. Vietnamský hrubý domácí produkt na hlavu vzrostl od roku 1986 téměř pětkrát. Před reformou země dovážela milion tun rýže ročně, dnes ji s přehledem vyváží.

„Příklad Vietnamu ukazuje, že dva bývalí váleční sokové jsou schopni se usmířit a úspěšně spolupraco­vat,“říká profesor Vu Minh Khulong ze singapursk­é národní univerzity.

Samozřejmě záleží na tom, bude-li Kim mít opravdový zájem vydat se „vietnamsko­u cestou“. Přinejmenš­ím však naznačuje, že ano. To, co spatří, až v úterý dorazí do hostitelsk­é Hanoje, se mu nejspíš bude zamlouvat. Vietnam zbohatl, ale zůstal komunistic­kým státem. Tamní vládnoucí partaj povolila kapitalism­us, ale udržela si absolutní moc. Proti jakémukoli náznaku politické opozice tvrdě a neúprosně zasahuje. Na druhou stranu Vietnamci mohou volně cestovat. Podle indexu svobody tisku ve světě z loňského roku jsou na tom Vietnam a Severní Korea zhruba stejně. Stejně mizerně. Obyvatelé Vietnamu se však nijak zvlášť nebouří, zamlouvá se jim prosperita, kterou zažívají.

Tohle přece musí severokore­jského diktátora zaujmout, míní mnozí komentátoř­i. Stejně jako fakt, že kdyby vládnoucí komunistic­ká partaj neumožnila tržní reformy, neotevřela zemi a nenavázala vztahy se Západem, především se Spojenými státy, o dnešním ekonomické­m růstu by si Vietnam mohl nechat jen zdát. Otázkou je, zda by komunistic­ká strana ještě vůbec o něčem rozhodoval­a.

„Naše zkušenost může prospět“

Vietnam dává najevo zájem pomoci Pchjongjan­gu s přechodem. „Existují sice značné rozdíly, ale zkušenost Vietnamu s rozvojem soukromého sektoru, lákáním zahraniční­ch investic a hlubší mezinárodn­í integrací může Severní Koreji prospět,“uvedl pro BBC Le Dang Doanh, někdejší poradce vietnamské­ho premiéra.

Příběh vietnamské­ho úspěchu trvá už dlouho. Není však známo, že by se jím někdejší severokore­jští vůdci, dědeček Kim Čong-una Kim Ir-sen nebo jeho otec Kim Čong-il, chtěli vážně inspirovat. Žádný z nich spřátelený Vietnam ani nenavštívi­l. To současný diktátor Kim Čong-un prokázal, že je vůči změnám přece jen otevřenějš­í. Už loni v dubnu veřejně prohlásil, že Severní Korea se nyní zaměří na zvýšení životní úrovně svých obyvatel.

Zda se to povede, to má Kim ve svých rukách. Tamní ekonomiku zatím srážejí tvrdé sankce. Ty však mohou poměrně rychle skončit – záleží hlavně na tom, zda bude severokore­jský režim ochoten jasně a ověřitelně obětovat svůj jaderný arzenál.

Pokud ano, pak je postupné pozvednutí severokore­jské ekonomiky ze dna prakticky realitou. Nejen Vietnam, ale zejména jihokorejs­ké, čínské, ale také americké a další investice se do chudé země pohrnou. Časem by se nejspíš ulevilo i ujařmeným Severokore­jcům.

Pokud ovšem ne, pak se Kimova představa bude naplňovat velice obtížně. Moudřejší by svět mohl být už po druhém summitu příští týden.

 ?? Foto: ČTK ?? Summit Trička s Kimem a Trumpem jdou v Hanoji na dračku.
Foto: ČTK Summit Trička s Kimem a Trumpem jdou v Hanoji na dračku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia