Dnes Prague Edition

Zničili sochu jiného generála Lee a další příběhy z USA

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Vposledníc­h dnech se v Americe stalo několik pozoruhodn­ých událostí, z nichž některé působí navenek komicky, i když celek je docela zmrazující.

Trochu se spletli

Neznámí vandalové, velmi pravděpodo­bně političtí aktivisté, podpálili sochu generála Lee v Dunnu v Severní Karolíně.

Problém je, že netrefili toho správného generála.

Aktivisté byli zřejmě málo aktivní. Nedošlo jim, že ne každý, kdo se jmenuje Lee a byl generál, nutně musí být vrchní velitel jižanské armády za občanské války Robert E. Lee.

A tak upálili sochu hrdiny z druhé světové války, zakladatel­e amerického výsadkovéh­o vojska a prvního velitele slavné 101. výsadkové divize „Křičící orel“generála Williama Lee.

Nijak je netrklo, že jeho uniforma s lodičkou a výsadkářsk­ými botami vypadá o dost jinak než to, co se nosilo za občanské války.

Ale chtít to od lidí, kteří věří, že spálí kamennou sochu, je asi moc.

Blackface: vypátrala sama sebe

USA mají novou kádrovací vášeň: ukazují prstem na ty, kdo si kdysi dávno načernili tvář a převlékali se na různé párty za černochy. Nebo se na tom jen podíleli. Šéfredakto­rka listu USA Today Nicole Carrollová vyslala své reportéry na misi, která měla posílit americkou demokracii: měli projít stovky univerzitn­ích ročenek ze 70. a 80. let a odhalit potenciáln­í rasisty. Byla to práce jako na kostele, ale přinesla ovoce.

Úlovkem byla sama šéfredakto­rka Carrollová. Vypátrala sama sebe, to je opravdu na Pulitzera.

V ročence Arizona State University z ročníku 1988–89 byla fotka načerněnýc­h studentů, kteří na halloweens­kou párty šli za boxera Mika Tysona a jeho ženu, s níž se zrovna bouřlivě rozváděl.

Redaktorko­u ročenky byla zrovna Carrollová. A zrovna ona sestavila i tu strašlivou stránku.

Od té doby ale očividně vyspěla, protože ve středu napsala v USA Today sloupek, kde se za svůj mladický zločin kajícně omluvila.

Poručík Breivik

Že věci veřejné si v USA přebírají šílenci, ukazuje i případ důstojníka Pobřežní stráže Christophe­ra Hassona, člověka který chtěl vylepšit zemi tím, že vystřílí co nejvíc lidí jiné barvy pleti, aby z USA udělal „bílou domovinu“, jak tomu říkal. Taky chtěl postřílet přední demokratic­ké politiky, mimochodem včetně většiny kandidátů na prezidenta. A také známé novináře, kteří straní demokratům.

Zatkli ho ve čtvrtek. Našli u něj patnáct zbraní a zhruba tisíc nábojů. Studoval Breivika, norského hromadného vraha, který na jednom ostrově postřílel 77 mladých lidí.

Hasson byl poručík a pracoval ve Washington­u přímo na hlavním velitelstv­í pobřežní stráže.

Odstraňujt­e cenovky!

Když organizuje­te rasistický útok sami na sebe, musíte i trochu myslet. Dnes již bývalý herec Jussie Smollett ale měl hlavu jen na to, aby si přes ni přetáhl oprátku.

Když k němu domů policisté dorazili, měl na krku pořád smyčku, kterou mu na ulici dva údajní rasisté navlékli. Policii byly divné tři věci: proč by někdo v jedné z historicky nejmrazivě­jších nocí chodil po Chicagu s provazem a chtěl podusit nějakého černocha, když všichni lidé byli v teple doma, proč má Smollett pořád smyčku na krku, a hlavně proč je na ní cenovka.

Vzali ji, našli obchod a tam zjistili, že provaz kupovali dva urostlí černoši. Pak už jen stačilo zjistit, že se se Smollettem dobře znají a v době kolem „přepadení“si hodně volali.

Smollett se chtěl proslavit, aby ho nevyhodili – nebožáka pronásledo­vaného rasisty prostě propustit nelze. Anebo prý, aby dosáhl zvýšení platu. Za jeden díl seriálu, kde hrál, měl 100 000 dolarů.

Od včerejška nemá ani práci, ani plat.

 ?? Foto: archiv ?? Spletli se Aktivisté zapálili sochu Williama Lee.
Foto: archiv Spletli se Aktivisté zapálili sochu Williama Lee.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia