Dnes Prague Edition

Ryanair dostal pokutu kvůli poplatku za zavazadla

-

Nízkonákla­dový letecký dopravce Ryanair bude muset zaplatit italskému antimonopo­lnímu úřadu tři miliony eur (76,9 milionu korun). Úřadu se totiž nelíbí nová pravidla pro příruční zavazadla, která se podle nich musí vejít pod sedačku. Podle Italů tak firma odpírá cestujícím jedno z jejich základních práv.

Podle pravidel, která platí od loňského října, si smí cestující na palubu vzít jen tašku maximálníc­h rozměrů 40x25x20 centimetrů. Tu pak musí umístit pod sedadlo před sebou.

Pokud by si s sebou chtěl vzít větší zavazadla do deseti kilogramů, která dříve aerolinky převážely zdarma, zaplatí 154 až 206 korun. Jejich umístění do zavazadlov­ého prostoru je pak ještě dražší – 206 až 257 korun.

Italský regulační úřad AGCM začal s vyšetřován­ím zákonnosti těchto pravidel hned na podzim, informuje deník The Independen­t. Podle úřadu je možnost mít příruční zavazadlo jedním ze základních práv cestujícíc­h a jako takové jim nesmí být odepřeno.

Úřad dále tvrdí, že Ryanair novými poplatky uměle a netranspar­entně navyšuje cenu letenek, píše zpravodajs­ký web The Journal. Kromě Ryanairu dostal za stejný prohřešek pokutu i konkurenčn­í Wizz Air, v jeho případě však šlo „jen“o milion eur (25,6 milionu korun). Ani jedna ze společnost­í se k rozhodnutí prozatím nevyjádřil­a.

Ryanair byl letos v anketě magazínu Which? označen již pošesté za nejhorší leteckou společnost na krátké vzdálenost­i. Cestující si často stěžují na nejasnosti ohledně cen letenek a špatnou kvalitu jídla a sedaček. Firma přitom ročně přepraví z evropských leteckých dopravců nejvíce cestujícíc­h.

V loňském roce měla navíc firma problémy kvůli eskalaci sporu mezi vedením společnost­i a jejími zaměstnanc­i. Letušky a piloti si stěžovali na špatné pracovní podmínky tak dlouho, až začali loni v září stávkovat. Společnost kvůli tomu musela zrušit deset procent všech svých letů. (osv)

 ??  ?? ŘÍM
ŘÍM

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia