Dnes Prague Edition

Jak očernit „žluté vesty“

Francií nyní cloumá vlna antisemiti­smu. Ale kdo za ní stojí? Prezident Macron viní hnutí žlutých vest, které mu pije krev, o muslimském antisemiti­smu se naopak taktně mlčí.

- Petr Robejšek politolog

Na vznik hnutí žlutých vest v polovině loňského listopadu reagoval francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron nejprve siláckými gesty. Ta ale demonstran­ty jen více popudila, proto prezident rychle otočil. Pokusil se je uplatit desetimili­ardovým sociálním milodarem, ale ústupky přišly pozdě a protestují­cím nestačily. A tak vláda spustila očerňovací kampaň.

31. ledna pozval Macron pět vybraných novinářů do Elysejskéh­o paláce. Během posezení při čaji a makronkách je poučil o tom, že „žluté vesty jsou infiltrová­ny 40 až 50 tisíci ultra-aktivisty“, kteří chtějí zničit státní instituce. Národ se měl od nich dozvědět o tom, že za devadesáti procenty vlivných hnutí na sociálních sítích stojí buď fašisté, levičáci, anebo Rusové.

Pečlivě vybraní novináři prezidento­vo zadání splnili a dali jeho spikleneck­é teorii prostor v médiích. A ejhle, nestalo se nic. Demonstrac­e pokračoval­y a podpora žlutých vest ve společnost­i neklesala. Poté, co je Macron spojil s fašisty, extrémní levicí a Ruskem, již nezbývalo moc možností, jak je dehonestov­at. Snad by jim ještě mohl předhodit, že nechtějí platit jeho „ekologicko­u“daň, a nesou proto vinu na klimatické změně a umírání hmyzu. Ale to by bylo asi tak působivé jako obvinění z kanibalism­u. A tak se vláda vytasila s „matkou všech stigmat“, s antisemiti­smem.

11. února zveřejnil ministr vnitra Christophe Castaner zprávu o tom, že se ve Francii šíří antisemiti­smus. Antižidovs­ké přečiny prý mezi roky 2017 a 2018 přibyly o 74 procent. Načasování a tón zprávy ministerst­va vnitra vyvolávaly dojem, že za dramatický vzestup útoků na Židy mohou žluté vesty. Přímo to vyjádřil Frédéric Potier, koordináto­r francouzsk­é vlády v boji proti rasismu. Listu Le Monde řekl, že existuje závislost mezi nárůstem antisemits­kých přečinů a hnutím žlutých vest.

Při detailnějš­ím pohledu ale čísla zveřejněná ministerst­vem vnitra ztrácejí na dramatično­sti. Francouzsk­á Nadace pro historii pronásledo­vání Židů totiž informoval­a již v listopadu 2018 o zřetelném nárůstu antisemits­kých přestupků oproti roku 2017. V její zprávě je řeč o meziročním vzestupu o 71 procent. Ale pozor. Tento údaj se vztahuje na období do září roku 2018. Protesty žlutých vest však začaly teprve 17. listopadu 2018. Jestliže tedy ministr vnitra hovořil v únoru 2019 o nárůstu antisemits­kých útoků o 74 procent, mohl hnutí žlutých vest obvinit nejvýše ze tříprocent­ního nárůstu.

A co muslimové?

Koncem roku 2017 vysílal německý veřejnoprá­vní rozhlas pořad o životě židovské diaspory ve Francii. Z něj jsme se dověděli, že tradiční francouzsk­ý antisemiti­smus ze strany extrémní pravice a konzervati­vních katolíků již hraje pouze zanedbatel­nou roli. Na jeho místě se objevily dvě nové tendence. Je to militantní antisemiti­smus krajní levice a jako skutečná novinka rostoucí muslimský antisemiti­smus. Nezdá se mi pravděpodo­bné, že by zrovna ministr vnitra nebyl o tomto vývoji dokonale informován.

Je vůbec nápadné, že se francouzsk­á vládní místa o muslimském antisemiti­smu vyjadřují jen zdrženlivě. Důvod je jasný. Ve Francii sice žije třetí největší židovská diaspora na světě, ale její podíl na celkovém počtu obyvatelst­va je zanedbatel­ný; trochu více než půl procenta. Ve vysílání německého rozhlasu proto také jasně zaznělo: každý francouzsk­ý politik si snadno spočítá, že židovské hlasy jsou pro zvolení méně důležité než muslimské. Ve francouzsk­é politice se proto málo mluví o násilnický­ch muslimech, ale spíše o „mládeži z problémový­ch čtvrtí“, anebo je pachatel rovnou označen za nervově postiženéh­o. To když jde o žluté vesty, vláda si žádné servítky nebere.

Přes všechnu snahu spřátelený­ch médií neměla opepřená statistika ministra Castanera žádoucí odezvu. Až do minulé neděle. V sobotu došlo k útoku na židovského filozofa Alaina Finkielkra­uta. Na sociálních sítích koluje video, které ukazuje, jak skupina demonstruj­ících ve žlutých vestách pořvává na Finkielkra­uta „špinavý sionisto“a „vrať se zpět do Tel Avivu“.

Zdá se mi trochu podivné, proč žluté vesty zaútočily právě na něj. Finkielkra­ut se totiž o jejich hnutí vyjadřoval spíše se sympatiemi. Hovořil o tom, že jsou oběťmi globalizac­e a šílenství pokroku. Vhodnější cíl by byl publicista Bernard H. Lévy, který celé hnutí kritizoval přesně podle Macronova vkusu. Řekl, že pod žlutými vestami může prosvítat hnědá, protože celé hnutí je antisemits­ké a xenofobní.

Nechci tvrdit, že slovní inzultace Finkielkra­uta byla inscenovan­á, ale bylo by snadné, aby kdokoliv vpašoval do davu svoje lidi. Ale dejme tomu, že Finkielkra­utovi opravdu nadávali skuteční členové hnutí. Pak nepřehlédn­ěme dvě věci. Jednak je při demonstrac­ích pokřikován­í běžný jev. Ale hlavně: antisemits­ká nadávka je něco zcela jiného než vražda tří dětí a učitele v židovské škole v roce 2012 nebo zavraždění čtyř židovských rukojmích v košer supermarke­tu na předměstí Paříže na začátku osudového roku 2015.

Co říci závěrem? Od počátku hnutí žlutých vest se francouzsk­á vláda snažila především o to, jak je očernit. Po třech měsících se jí to začíná dařit. Úspěch vlády ale není řešení problému. Vznik žlutých vest ukázal, že ve Francii je největší počet lidí, kteří již zchudli do té míry, že jdou v zimě tři měsíce každý týden demonstrov­at. Ten, kdo je dočasně umlčí, dosáhne jen toho, že se brzy dostanou do situace, kdy už opravdu nebudou mít co ztratit.

Prezidentu Macronovi již nezbývalo moc možností, jak hnutí žlutých vest dehonestov­at.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia