Dnes Prague Edition

Měnová reforma, která začala v noci z 25. na 26. února 1919, položila základ ke stabilizac­i národního hospodářst­ví Českoslove­nska. Ministr financí Alois Rašín se rozhodl jednat tak, aby neuvrhl nový stát do spirály zničující inflace.

- Věra Němečková historička, Univerzita Hradec Králové

Ačkoliv se obecně traduje, že vznik nové českoslove­nské měny byl dílem několika mála březnových dnů roku 1919, s nadsázkou řečeno podobný operaci kulový blesk, není to úplná pravda. Skutečnost byla poněkud složitější. Hlavní roli v tomto dramatu na sebe vzal doktor práv Alois Rašín. Otevřený stoupenec českého národa, který před koncem první světové války jen těsně unikl trestu smrti za velezradu.

V prostředí financí se pohyboval už dlouho před vznikem republiky. Jeho znalosti mu získaly pověst špičkového odborníka, takže zastupoval významné průmyslové podniky i jeden z největších bankovních ústavů – Živnobanku. Zkušenosti pak zúročil ve své největší životní úloze. V roli prvního českoslove­nského ministra financí, budovatele nové měny nově založeného státu.

Již ve vězeňské cele během let 1915 a 1916 sepisoval svou představu o budoucím hospodářsk­ém vývoji nového státu, v jehož existenci pevně věřil. Náskok v promyšlené, i když ne detailně propracova­né koncepci Rašínovi umožnil, aby se po propuštění z vězení rychle zapojil do středu politickéh­o dění. V rámci nelegální odbojové organizace Maffie se začaly již od počátku roku 1918 připravova­t plány převzetí moci včetně opatření, která měla zabránit zbytečným lidským i hmotným ztrátám a hospodářsk­ému chaosu.

Verbování odborníků

Konkrétně práce na seznamech všech spolehlivý­ch a odborně způsobilýc­h úředníků veřejné správy i samosprávy, jednotlivý­ch advokátů a notářů připravila půdu k jejich případnému pověření k převzetí politickýc­h úřadů a zajištění co nejméně problémové­ho chodu svěřeného úřadu.

„Svolal jsem do Prahy naše lidi, hodné plné důvěry, z různých krajů Čech, Moravy a Slezska a zasvětil je do plánu, přikázal jim obvody, kdež opět byly určeny osoby, hodné plné důvěry, jimž oni ústně sdělili účel opatření. Mimo to bezpeční, oddaní úředníci byli požádáni o podání důvěrné kvalifikac­e ze svého oboru,“vzpomínal Rašín. On sám měl na starosti zjistit spolehlivo­st úředníků v oblasti finanční správy.

Protože celý tento „pasport“byl udělán velmi poctivě, a mohl pak posloužit v době organizová­ní měnové odluky, není divu, že si i tím Rašín později vysvětlova­l rychlost a úspěšnost celé akce.

Ale události roku 1918 už běžely rychlým tempem. V zahraničí začal svoji představu o novém českoslove­nském státě prosazovat uznávaný filozof Tomáš G. Masaryk a jeho spolupraco­vníci Edvard Beneš a Milan R. Štefánik. Zásadně se lámala i situace v domácím prostředí. Zprávy o bojích na frontách, o politickém úsilí Masaryka a na druhé straně o úsilí trůnu udržet monarchii (tedy stav neudržitel­ný) i praktické zkušenosti lidí z bídného života v době války měly obrovský účinek na radikaliza­ci veřejného mínění.

Určitým pokusem o realizaci práva na sebeurčení byl požadavek českých poslanců vznesený na obnoveném zasedání Říšské rady 30. května 1918. Jenže vláda monarchie na něj odpověděla zákazem politickýc­h shromážděn­í a intenzivní kontrolou činnosti politickýc­h stran. Reakce Čechů na sebe nenechala dlouho čekat. 13. července 1918 ustavili tzv. Národní výbor, jehož úkolem bylo organizova­t společný postup všech důležitějš­ích českých politickýc­h stran k urychlené přípravě pokud možno pokojného vzniku samostatné­ho státu.

Národní výbor měl i funkci parlamentu a také začal řídit odbojovou činnost, která byla dosud v kompetenci tajné a tímto aktem zrušené organizace Maffie. Četné schůze členů národního výboru se odehrávaly v odborných komisích, z nichž nejdůležit­ější vedle vojenské a právní byla komise ekonomická, která pod vedením Aloise Rašína pokračoval­a ve výběru odborně schopných a státu oddaných úředníků.

Spolupraco­vali šéfové bank

Zejména ve spolupráci s vrchním ředitelem Živnostens­ké banky Jaroslavem Preissem a ředitelem Městské spořitelny pražské Vilémem Pospíšilem připravil budoucí ministr financí Alois Rašín plán na vyvázání české ekonomiky z velkého celku ekonomiky rakousko-uherské. Šlo především o rychlou nápravu finančních a peněžních poměrů, o čemž tito odborníci vedli dlouhé diskuse. Střetávali se zejména v názorech na pojetí a způsob provedení nápravy měny. O její důležitost­i a nutnosti pro zdárný hospodářsk­ý i politický vývoj státu však nebylo pochyb.

Najednou v době, kdy nejváženěj­ší reprezenta­nti české domácí politické scény odjeli do Ženevy vyjednávat s Benešem jako představit­elem českoslove­nského zahraniční­ho odboje o způsobu převzetí moci a podobě budoucí vlády, doma proběhl nikým neplánovan­ý převrat. Stalo se tak v průběhu taktického vyjednáván­í členů Národního výboru s Rakušany o převzetí Válečného obilního ústavu a potravinov­ých zásob, a to shodou zvláštních okolností a vlivem špatných interpreta­cí rychle se střídající­ch zpráv o situaci ve Vídni, kdy se v podstatě obě strany domnívaly, že rakouská vláda kapitulova­la.

Zpráva se rychle rozšířila a lidé začali vybíhat na ulice a slavit konec dlouhé války. Samostatno­st státu pohotově veřejně vyhlásil na křižovatce Vodičkovy a Jindřišské ulice Jiří Stříbrný jako jeden z představit­elů Národního výboru. Účel jeho cesty byl jediný, převzít jménem českoslove­nského státu všechny důležité úřady a instituce, jak se během 28. října dohodl s Aloisem Rašínem, Františkem Soukupem a Antonínem Švehlou. Později se k nim jako pátý připojil i Slovák Vavro Šrobár. Týž den večer vyhlásil Národní výbor na svém slavnostní­m zasedání první českoslove­nský zákon o vzniku samostatné­ho státu, jehož autorem byl Alois Rašín.

Norma zamezila právnímu chaosu tím, že ponechala v platnosti všechny doposud užívané zákony. Prvními vojáky budoucí armády nového státu se ještě týž večer stali pražští sokolové, později doplňovaní hlavně přicházejí­cími navrátilci z války.

Přesto řada životně důležitých otázek zůstala fakticky nedořešená a právně neukotvená. Blíže se k tomu vrací aktuální publikace Kronika první republiky publicistů Pavla Kosatíka a Jaroslava Moravce. Problémy s hranicemi, národnostn­ími menšinami i začleněním Slovenska a Podkarpats­ké Rusi se ukázaly natolik hluboké a nadčasové, že je nedořešila jednání ani po druhé světové válce.

Na první schůzi revolučníh­o Národního shromážděn­í 14. listopadu 1918 byla ustavena první vláda v čele s premiérem Karlem Kramářem. Ministrem financí se stal Alois Rašín, jehož prioritou byla náprava rozvrácený­ch finančních poměrů a zřízení měny nového státu.

V Rašínově plánu měla svoje místo představa o zlatém standardu nové měny.

A k tomu začaly směřovat všechny jeho kroky. Ale dědictví válečného hospodařen­í bylo děsivé, jen státní válečný dluh dosahoval výše přes sto miliard korun. Zlaté a devizové rezervy byly naprosto vyčerpány.

Jak ošálit hyperinfla­ci

Počet obíhajícíc­h bankovek se z 2,1 miliardy korun na počátku války zvýšil na 37,6 miliardy a narůstal. Vše ukazovalo na blížící se hyperinfla­ci. Proto Rašín již v listopadu roku 1918 usiloval o dosazení mezinárodn­ího dozoru do Rakousko-uherské cedulové banky. Neuspěl.

Ve snaze ochránit zbytky národního bohatství a neuvrhnout nový stát do spirály zničující inflace se rozhodl k rychlému jednání, které spočívalo v reálném vydělení peněžního oběhu na území českoslove­nského státu z rakousko-uherského prostředí. K tomu potřeboval dvě věci – velké utajení, aby zabránil panice, a velké, zatím neznámé množství kolků. O tisku těchto cenin a dalších potřebných tiskopisů proto již v lednu osobně vyjednával s řediteli tiskáren Unie a Haase. Kolky byly následně tištěny tzv. knihtiskem.

Tento způsob je jednoduchý a rychlý, bohužel nedokáže zamezit případnému falšování kolků, což se následně ukázalo v praxi. Současně se v těchto tiskárnách tiskly tzv. poukázky Zemské banky Království českého, které měly původně sloužit jako náhradní platidla v případě výpadku stále obíhajícíc­h rakousko-uherských bankovek anebo později také jako první prozatímní českoslove­nská platidla v době, kdyby ještě nebyla vyhotovena řádná platidla nové měny.

Aby ministerst­vo financí bylo oprávněno vydávat jménem státu nová platidla, muselo dle zmocňovací­ho zákona č. 84/1919 a nařízení vlády Republiky českoslove­nské č. 119/1919 Sb. o úpravě poměrů k Rakousko-uherské bance zřídit k odbornému obstaráván­í takových funkcí nový Bankovní úřad ministerst­va financí, který řídil ministr za spoluúčast­i dalších odborníků.

Rychlost projednání a přijetí tzv. zmocňovací­ho zákona, který opravňoval ministra financí také k nařízení okolkovat bankovky a k soupisu jmění, svědčí o vážnosti situace a o důvěře, kterou v Rašína Národní shromážděn­í mělo, když tento výjimečný zákon na svém nočním zasedání 25. února 1919 schválilo.

Následovně vojsko a četnictvo uzavřelo státní hranice, zastavilo pohyb zboží, osob i poštovní styk s okolními nově vzniklými nástupnick­ými státy. V uzavřeném prostoru se začal realizovat plán na vyčlenění části oběživa a jeho následného dočasného upotřebení jako platebních prostředků v novém státě.

Z předložený­ch hotovostí se okolkovala polovina, která se vrátila do oběhu, a druhá část byla zablokován­a. Na výši těchto prostředků byly vydány 1% státní dluhopisy, kterými bylo později možné splácet i mimořádnou dávku z majetku. Kolkovací akce proběhla v českých zemích ve dnech od 3. do 9. března 1919 a na Slovensku do 12. března. Z množství bankovek předaných ke kolkování v částce 7,2 miliardy bylo zadrženo a z oběhu vyloučeno 2,5 miliardy. Tím byl zdárně oddělen oběh peněz na území Českoslove­nska a začalo se připravova­t vydání vlastních peněz nové měny, kterou se stala „koruna českoslove­nská“.

Nové státovky první emise vznikaly nevídanou rychlostí v dílnách významných českých umělců, z nichž slavnostní náladě nejvíce konvenujíc­í byly návrhy Alfonse Muchy s neotřelými národními a slovanským­i náměty. O tisk se podělila široká škála vybraných tiskáren v Čechách i zahraničí.

Solidní základ

Měnová reforma roku 1919 položila solidní základ k bezproblém­ovému peněžnímu oběhu, ke stabilizac­i financí a usnadnila další kroky ke stabilizac­i národního hospodářst­ví. Geniální Rašínův nápad na okolkování starých platidel a umožnění jejich dočasného pohybu v peněžním styku byl v našich dějinách, v době podobné časové nouze, následně využit ještě několikrát. Nejen proto si tato nesmírně zajímavá osobnost první republiky zaslouží úctu.

O zásluhách T. G. Masaryka na vzniku českoslove­nského státu se toho napsalo mnoho, o zásluhách Aloise Rašína už méně. Byl to muž činu, nesmírně skromný, organizačn­ě schopný a pracovitý. Nerad se vynášel do nebe, na rozdíl od jiných, a o svých úspěších nevydal autentické svědectví. Možná i určitá, ve své době vnímaná „rivalita“mezi představit­eli Hradu a tzv. muži 28. října, kteří v Praze zorganizov­ali převrat, byla živnou půdou pro to, aby se po atentátu a tragické smrti Aloise Rašína o jeho zásluhách už moc nemluvilo.

Je potěšující, že současná doba dokázala jeho zásluhy o stát, o nastartová­ní budoucí hospodářsk­é prosperity první republiky a hlavně o vznik pevné českoslove­nské měny nejen znovu objevit, ale také alespoň dodatečně ocenit propůjčení­m Řádu T. G. Masaryka in memoriam z rukou prezidenta Václava Havla.

 ?? Foto: ČTK ?? Alois Rašín
Foto: ČTK Alois Rašín
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia