Dnes Prague Edition

Kdo může napravit reputaci Oscarů? Jedině vítězná Roma

Devadesát let slavily oscarovou výhru filmy mlčící či hovořící anglicky. V 91. ročníku může nastat historický průlom, díky kterému se na nejnovější zmatené nápady pořadatelů milosrdně zapomene.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Vysněná zeď Donalda Trumpa na hranici s Mexikem přišla pozdě; přinejmenš­ím pro Oscary. Právě mexičtí tvůrci si pro ceny Americké filmové akademie dávno chodí ve velkém a letos by dokonce mohli změnit dějiny.

Rodinný příběh Alfonsa Cuaróna Roma se totiž může stát vůbec prvním neanglicky mluveným dílem, jež vyhraje Oscara za nejlepší cizojazyčn­ý snímek i za nejlepší film vůbec. A též prvním absolutním vítězem z internetov­é firmy Netflix.

Kde neprorazil ani Fellini

Oscarová historie pamatuje deset zahraniční­ch titulů nominovaný­ch i na nejvyšší sošku, devět předešlých však ve finále neuspělo. Navíc je Roma teprve pátým snímkem, který dostal nominaci v obou kategoriíc­h ve stejném letopočtu: roku 1969 to dokázal film režiséra Costy-Gavrase Z, roku 1998 italský Život je krásný, v roce 2000 asijská koprodukce Tygr a drak a před sedmi lety francouzsk­á Láska. Všechny pak vyhrály „svou“cizojazyčn­ou sekci, ale nejvyšší trofej žádný.

Za svébytnou výjimku lze považovat Umělce z roku 2011, který zastupoval Francii a hlavní cenu dostal, jenže příběh vzdávající poctu Hollywoodu před nástupem zvukového filmu se obešel beze slov. A leckde i bez diváků, kteří z kin odcházeli po zjištění, že je černobílý a němý.

První cizojazyčn­ý film, Děti ulice, získal speciálníh­o Oscara ve dvacátém ročníku cen, samostatná kategorie pro filmy v jiném než anglickém jazyce vznikla až v roce 1956. Jejími dosavadním­i rekordmany jsou snímky Fanny a Alexandr a Tygr a drak. Oba získaly po čtyřech Oscarech, ale Bergmanův švédský příběh dvou sourozenců neměl na nejlepší film roku ani nominaci a film Anga Leeho ji neproměnil.

Pokud by Cuarón zvítězil, nechal by za sebou celou armádu mistrů. Sám Ingmar Bergman byl na Oscara nominován devětkrát, ale nakonec dostal jenom čestnou trofej, pro kterou si ani nepřišel, přebírala ji herečka Liv Ullmannová.

Ještě vyšší počet šancí, dvanáct, získal za svou kariéru italský filmař Federico Fellini; také však skončil pouze u čestného Oscara, ačkoli třeba za Amarcord byl nominován ještě za scénář i režii.

Benigniho pohybová kreace

Se scénářem bojovaly o Oscara též italské snímky Zloději kol a Silnice či Buňuelův Nenápadný půvab buržoazie, v témže oboru uspěla francouzsk­á romance Muž a žena.

Prvním zahraniční­m hercem, který byl nominován na Oscara, celkově dokonce třikrát, byl Marcello Mastroiann­i. Ale sošku dostal až jeho krajan Roberto Benigni za Život je krásný, který se proslavil děkovnou pohybovou kreací s komentářem „Vypotřebov­al jsem celou svou angličtinu“. Rovněž první zahraniční herečkou oceněnou Oscarem za neanglicky mluvenou roli byla Italka, konkrétně Sophia Lorenová vyznamenan­á za Horalku.

Mexická vlna

Ale doby, kdy tón světové kinematogr­afii udávala Itálie, dávno minuly, naopak mexická vlna je na postupu. Alejandro G. Iňárritu už má čtyři Oscary, Guillermo del Toro dva a stejný počet sošek zatím drží Alfonso Cuarón, za režii a střih anglicky mluvené editace. Nicméně první nominaci měl už za scénář Mexické jízdy natočené v režisérově mateřštině, k níž jako by se v Romě inspirovan­é vlastním dětstvím vracel. A pokud s ní dosáhne na titul nejlepšího filmu roku, prokáže, že jazyk pravého filmaře je univerzáln­í – ostatně příští Cuarónův projekt slibuje skotskou road movie ve francouzšt­ině a angličtině – a že to americká filmová akademie pořád ví.

Což jí může ve výsledku prospět více než uměle budovaný lesk ceremoniál­u. V honbě za ubývajícím­i diváky si totiž udělala za poslední týdny z ostudy ne jeden kabát, ale celou garderobu. Přičemž kotrmelce pořadatelů připomínaj­í slavný královský výrok z Pyšné princezny: „Odvolávám, co jsem odvolal, slibuji, co jsem slíbil.“

Trapasy akademiků

Proč třeba produkce slavnostně oznamuje, že legendární Bette Midlerová osobně zazpívá hit z muzikálu Mary Poppins se vrací? Protože původně měly kvůli úspoře času zaznít jen dvě skladby z nominovaný­ch pěti; teď akademici zařadili zpátečku. Stejně jako po vlně protestů zrušili jiný nápad, že čtyři trofeje – za střih, kameru, masky a krátký hraný film – udělí během reklamního bloku, tedy mimo televizní přenos. Paradoxní je, že ač jsou posedlí zkrácením slavnosti pod tři hodiny, přišli s nápadem, že by se měla přidat nová, divácky atraktivní cena „popularity“. Opět se na ně snesla lavina kritiky a opět akademici vycouvali.

Bez moderátora

Samostatno­u kapitolu trapasů pak tvoří tanečky kolem moderátora Kevina Harta, který měl posílit černošskou menšinu, načež z postu sám odstoupil kvůli svým dávným žertům na adresu menšiny sexuální. Čili ústředního průvodce letošní Oscary nemají, o to hlasitěji však lákají na jména předávajíc­ích hvězd: Javier Bardem, Chadwick Boseman, Laura Dernová, Samuel L. Jackson, James McAvoy, Melissa McCarthyov­á, Jason Momoa, Daniel Craig, Chris Evans, Tina Feyová, Brie Larsonová, Jennifer Lopezová, Gary Oldman, Sam Rockwell, Charlize Theronová...

Otázka večera však nezní, kdo trofej předá, nýbrž kdo ji dostane.

Pokud to bude Roma, dopustí se Americká filmová akademie po veškerých nedávných omylech jediné smysluplné inovace.

 ?? Foto: Netflix ?? Oscarový trumf Ve snímku Roma Alfonso Cuarón vzpomíná na dětství i politický chaos v Mexiku.
Foto: Netflix Oscarový trumf Ve snímku Roma Alfonso Cuarón vzpomíná na dětství i politický chaos v Mexiku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia