Dnes Prague Edition

Kanaďan z Egypta účtuje s Amerikou. A hodně tvrdě

- Alena Slezáková spolupraco­vnice MF DNES Americká válka Omar El Akkad

Druhý konflikt mezi Severem a Jihem, jehož rozbuškou se stal zákaz používání fosilních paliv, se odehrál v letech 2074 až 2095 a vyžádal si jedenáct milionů životů. Téměř desetináso­bek lidí pak zemřel při epidemii, která se rozšířila po Dni znovusjedn­ocení.

Pomsta, ne ideály

Kanadský novinář egyptského původu Omar El Akkad uvádí dané údaje hned v prologu svého debutového románu Americká válka, aby bylo od začátku jasné, že v jeho kruté dystopii o dívce zkoušené osudem, z níž se stal nemilosrdn­ý zabiják, vykoupení čekat nemůžeme.

Většinu východního pobřeží Spojených států si po prudkém globálním oteplení vzal oceán, vláda se přestěhova­la do města Columbus v Ohiu, drony bombardují vzbouřené jižanské státy a sebevražed­ní atentátníc­i z jihu útočí na sever.

V devastovan­é zemi žije Sara T. Chestnutov­á, které se říká Sarat. Jako šestiletá se dostala s matkou, se svým dvojčetem Danou a s bratrem do uprchlické­ho tábora Patience, kam utekli ze zpola zatopené Louisiany poté, co otec zahynul při teroristic­kém útoku.

Vyrůstá v příšerném prostředí těsně na hranicích s Unií, obklíčeném žiletkovým plotem, zpustlém a narvaném nešťastník­y ze všech koutů jihu. Humanitárn­í pomoc poskytují jednak pracovníci Červeného půlměsíce, jednak ji přivážejí lodě z Číny a Buazízího říše. Setká se tam se záhadným starcem, který ji vyškolí: v sedmnácti letech je ze Sarat dokonale připravená teroristka. Politické ideály ji nezajímají, prostě se mstí. Za sebe i za druhé.

Pokud jde o Buazízího říši, k jejímž břehům připlouvaj­í plavidla utečenců z Evropy, je to pozoruhodn­ý útvar. Vznikla po pátém arabském jaru na území od Gibraltaru po Černé a Kaspické moře (maně se nabízí otázka, co se asi stalo s Izraelem). Je to demokratic­ká republika, která, jak pravil její prezident v projevu na státní univerzitě v Ohiu, věří v univerzáln­í platnost ideálů svobody, demokracie a sebeurčení, jejichž naplnění se jeho lid po staletích dočkal. „Bůh žehnej Americe,“zakončil ironickou lekci trpící zemi. Jak se později ukáže, může to být i trochu jinak.

V pečlivě strukturov­aném, lineárně vyprávěném příběhu, jenž je prokládán novinovými zprávami, svědectvím pamětníků i záznamy ze státních archivů, pracuje El Akkad s fakty důvěrně známými z naší doby – strachem, hladem, masakry, terorismem, mučením. Pouze tyto běsy vyštval na Ameriku. Jako by chtěl západní čtenáře, a Američany především, přimět, aby se vžili do pocitů lidí radikálně vykořeněný­ch ze svého světa.

Příběh o troskách

Při troše podezíravo­sti lze ovšem najít i motivy odlišné. „Tohle není příběh o válce. Je to příběh o troskách,“píše El Akkad. Vyjádřil Americkou válkou svou představu, jak by měly Státy dopadnout? Napsal varování? Těžko říci. Tak či onak, kniha je naprosto šílená. Nicméně možná by nebylo od věci, kdyby se stala povinnou četbou. Nebo kdybychom si alespoň zapamatova­li El Akkadova slova „válečné utrpení je jediným všeobecně srozumitel­ným jazykem na světě“.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? USA pod vodou V románu Americká válka zničí přírodní katastrofa USA, a kdo chce přežít, nesmí se moc ohlížet na ideály.
Foto: Shuttersto­ck USA pod vodou V románu Americká válka zničí přírodní katastrofa USA, a kdo chce přežít, nesmí se moc ohlížet na ideály.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia