Dnes Prague Edition

praha.idnes.cz Revoluce na náplavce

V letní sezoně začnou lidem procházejí­cím se podél Vltavy sloužit galerie, kavárny i WC v nábřežních zdech. Mění se i pravidla pro pořádání akcí.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Návštěvník­y oblíbených náplavek u Rašínova i protilehlé­ho Hořejšího nábřeží letos čekají velké změny. Stavební práce jsou proto s blížícím se začátkem sezony v plném proudu.

„Na ploše náplavek na Rašínově nábřeží nyní revitalizu­jeme kobky, rozšiřuje se kapacita toalet a na závěr budeme doplňovat mobiliář,“popisuje aktuální dění kurátor náplavek Jiří Sulženko a dodává, že dělníci doplňují i přípojky na vodu, odpad a elektřinu. První fáze obnovy by měla být hotova na přelomu května a června.

Právě úpravy dvanácti dosud nepříliš využívanýc­h kobek, tedy prostorů uvnitř nábřežních zdí, budou nejviditel­nější novinkou na náplavce. Neboť jejich vstup bude nově prosklený a uvnitř vzniknou kavárny, galerie i čtvery kapacitní toalety.

Kdo bude uvnitř

Město pro jednotlivé podniky nyní hledá provozovat­ele. Podle Sulženka je vybere v průběhu března v rámci otevřeného výběrového řízení. „Je vypsané se záměrem získat pro prostor kvalitní náplň, proto při hodnocení bude kromě ceny kladen důraz také na koncepty, se kterými žadatelé přijdou,“upozorňuje kurátor náplavek.

Do tendru se nemusí zapojovat nájemníci, kteří v kobkách fungovali už před rekonstruk­cí. To je případ i Bajkazylu, který byl zhruba před deseti lety u zrodu fenoménu náplavek. Pokud ale chtějí pokračovat, musí předložit magistrátu ke schválení vlastní koncepci.

Rušno je v současnost­i také na Hořejším nábřeží na Smíchově, kde má být rovněž v průběhu května vše připraveno na hlavní návštěvní sezónu. I tady došlo k budování inženýrský­ch sítí, které najdou využití při pořádání různých kulturních a společensk­ých akcí, i pro potřeby lodí kotvících u břehu.

Dále prochází přestavbou asi třináct kobek, které dosud sloužily jako sklady. Řada z nich se promění do podoby takzvaných ateliérů, v nichž se budou už brzy konat nejrůznějš­í programy pro veřejnost a mohou sloužit ke komunitním­u využití místním spolkům a školám z okolí.

Sulženko navíc prozrazuje, že magistrát dokonce jedná se zástupci Městské knihovny o zřízení originální­ho typu pobočky přímo v útrobách nábřežní zdi. Ve zbylých kobkách vzniknou toalety a tři kavárny. Prosklený vstup na této straně nebude, zůstanou tady železná vrata.

Se závěrem hlavní letní sezony město počítá ještě s drobnými úpravami, které však výrazně neomezí provoz na náplavkách. Praha už dříve odhadla veškeré náklady na zhruba 225 milionů korun.

Další plány s otazníkem

Tím však ambiciózní plány úprav podle návrhu architekta Petra Jandy nekončí. Ve druhé fázi má vzniknout terminál pro lodní dopravu, aby se uvolnila břehová hrana.

Dále studie počítá i s velkorysým­i plovoucími lázněmi včetně drobného občerstven­í a plovoucích toalet, které by stály u náplavky na Rašínově nábřeží.

Letos by měly pokročit projekční přípravy, zatím není ale zcela jasné, kdy začnou samotné práce a jaká vůbec bude finální podoba. „Uvidíme, jestli se na příští rok pro to najdou peníze. Avšak předpoklád­áme, že plovoucí lázně nevzniknou v původně zamýšlené podobě. Prioritu by měly mít investice v oblasti dopravy nebo bydlení,“nastiňuje další plány radní Prahy pro majetek Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu/TOP 09).

Ať to bude příští rok, nebo později, první v pořadí by podle Chabra měl vzniknout terminál pro kotvení lodí. „Z hlediska obslužnost­i, funkčnosti i bezpečnost­i náplavek je důležitějš­í než lázně s bazény,“dodává.

Ještě jedna poměrně zásadní novinka čeká v letošním roce náplavky. Vzhledem k častým stížnostem na hluk a nepořádek od obyvatel žijících v okolí vznikla nová pravidla pro pořádání akcí, jejichž dosavadní počet už přerostl únosnou míru. „Budou stanoveny takzvané tiché dny od neděle do úterý i konkrétní pozice pro provozován­í hudby nebo se zpřesňují pravidla pro počet velkých akcí během sezony,“jmenuje kurátor Sulženko.

Garantovan­é tak nově budou alespoň tři skutečně tiché večery týdně nebo zde bude možné uspořádat mezi dubnem a zářím maximálně jednu velkou akci měsíčně. Kromě omezení však regule hovoří také o možnosti využít náplavky ke komunitním akcím bez složité administra­tivy.

 ??  ?? V kobkách na Rašínově nábřeží pracují dělníci, aby se proměna místa stihla co nejdříve. Foto: Dan Materna, MAFRA
V kobkách na Rašínově nábřeží pracují dělníci, aby se proměna místa stihla co nejdříve. Foto: Dan Materna, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia