Dnes Prague Edition

Strach jíst žene lidi k alkoholu

Diety jsou přepych, který je možný jen ve společnost­i nadbytku, říká psycholog František Krch

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

NOVÉ MĚSTO Do ordinace psychologa Františka Krcha na Psychiatri­cké klinice 1. lékařské fakulty UK ve Všeobecné fakultní nemocnici přicházejí lidé, kterým velmi zjednoduše­ně řečeno přerostla dieta přes hlavu. „V současné době přibývá pacientů, kteří říkají, že nemají anorexii, jen chtějí jíst zdravě. Často mají nějakou alergii nebo zdravotní problém. Ale otevřete si internet a podívejte se, co si kdo představuj­e pod zdravou výživou,“popisuje v rozhovoru.

Když se řekne porucha příjmu potravy, společnost si představí anorexii, bulimii, ale pak je zde přejídání nebo jakási posedlost zdravou stravou. Rostou problémy s poruchami příjmu potravy?

Je to problém, který narůstá s tlakem na dodržování diet. A přibývá lidí, kteří překročí rozumnou a bezpečnou hranici. Teď míváme na oddělení i starší ženy a více kluků.

Je pravda, že v bohatších společnost­ech, jako je Praha, jsou poruchy příjmu potravy častější?

Diety jsou přepych, který je možný jen ve společnost­i nadbytku. Rostoucí tlak na diety může za poruchy příjmu potravy, které přibývají ruku v ruce s rizikem nadváhy a nezdravého životního stylu.

Jaké je typické složení pacientů tady na klinice?

Jsou to většinou ženy a na sto pacientů je tak sedm až deset kluků. Každého sem přivede trochu něco jiného, ale vždy jsou to problémy. Základní příznaky poruch příjmu potravy, ať už jde o vyhublost, sebekontro­lu v jídle nebo přejedení, dělají nemocným dobře. O změně začnou uvažovat, až když to bolí.

Co za problémy to je?

Zdravotní a psychické obtíže, u těch mladších je to rodina a tlak okolí. Všichni naši pacienti chtějí být zdraví, ale každý si pod tím představuj­e něco jiného. Když se někdo léčí s nemocným srdcem a jeho stav se zlepší, je nadšený. Když naši pacienti přiberou, tak většinou nadšení nejsou. Bojí se, že budou dál přibírat, nelíbí se sami sobě. Je to podobné jako se závislostí na alkoholu. Odkládáte řešení, hledáte důvody, proč to nejde, podvádíte.

Jenže alkohol člověk pít nemusí, může abstinovat celý život, ale jíst musí...

Tento argument mi říkají i pacientky, protože se jídla bojí a vyhýbat se alkoholu i jídlu jim jde dobře. Na druhé straně se častěji než dřív setkávám s tím, že některé naše pacientky mají problémy s alkoholem. Alkohol je dobrý večerní program, nahrazuje jídlo a zlepšuje náladu. Je snadným zdrojem energie, která našim nemocným často chybí. Proto se závislost na alkoholu vytvoří velice snadno.

Za jak dlouho se vytvoří závislost na alkoholu u těchto žen?

Dost rychle. Padesátile­tému pivaři bude chvíli trvat, než se propije k závislosti. Jeho vyhublá dcera to zvládne za několik měsíců.

Říkáte, že roste počet pacientů-mužů. Patří mezi poruchy příjmu potravy i to, že chlapci někdy chtějí přibrat a jsou posedlí tím, aby pravidelně cvičili, jedli, nabyli svalovou hmotu?

Když překročí určitou bezpečnou hranici, tak ano. Na začátku je zpravidla nadměrné posilování nebo sport. Diety přicházejí většinou až později. My všichni hledáme nějaký trik, jak snadno vyřešit nějaký problém, a často neuvažujem­e o důsledcích.

Můžete uvést příklad?

Do ordinace mi přišel patnáctile­tý chytrý chlapec, student gymnázia, který býval při těle a hrál florbal, což mu dávalo okolí trochu pocítit. Maminka s ním zašla k nutriční terapeutce, která mu vše vysvětlila a on si stravu začal hlídat. Jeho rodina pak říkala, že doma nemají kuchyň, ale laboratoř. Všechno si vážil. Když jsem se ptal, zda byl někde v restauraci, jeho mladší sestra se smála, že v restaurací­ch nejí, protože tam nemají kilojouly. Úzkost a sebekontro­la se snadno přenesou i na jiné chování, než je jídlo a pohyb. Nemocný chce kontrolova­t sebe i svoje okolí. Paradoxně rizikové chování podporuje to, co mělo původně pomoci. Teď jsou velkým problémem aplikace, které spočítají energetick­ou hodnotu jídla. Mohou sice pomoci lidem s nadváhou, ale pro někoho můžou být začátkem problému. Všechno se dá přehnat.

V dnešní době většina lidí nějakým způsobem svou váhu řeší, v jakém případě by člověk měl začít přemýšlet nad tím, že s ním něco není v pořádku?

Když už toho má plnou hlavu a problém začne zasahovat do jeho života a vztahů. Jídlo má sociální charakter, a tak poruchy příjmu potravy vždy nějak zasáhnou do jeho vztahů a do života jeho rodiny. S rostoucím problémem člověk začne být sebestředn­ý, přecitlivě­lý a podrážděný. Přestává zvládat běžnou zátěž, mohou se objevit i zdravotní obtíže.

Tím myslíte, že nějaký typ diety lze udržet jen chvíli?

Každá dieta chvíli funguje, je snadné zhubnout. Samozřejmě, že jsme rádi. Problém nastane, když si to nedokážeme udržet. Trápíme se, zkoušíme nové nesmysly, pohybujeme se v bludném kruhu. V současné době přibývá pacientů, kteří říkají, že nemají anorexii, jen chtějí jíst zdravě. Často mají nějakou alergii nebo zdravotní problém. Ale otevřete si internet a podívejte se, co si kdo představuj­e pod zdravou výživou. Najdete spoustu nesmyslů, ale

i celkem rozumných doporučení, která je možné dovést do extrému.

Může za tyto problémy rodinné prostředí?

Rodina je vzor. Příkladem je rodina, kde mají špatné stravovací návyky nebo se soustředí na to, co nebo jak jedí. Naši pacienti jsou takové karikatury jinak docela rozumných návyků. Oni to ale přeženou. Mám hodně pacientek, jejichž maminky jsou úzkostné, dbají až příliš na zdravou výživu a diety. Ale někdy k tomu mají dobré důvody, někdo má v rodině zdravotní problémy spojené s dietním omezením. Oni respektují, když dívka přestane jíst třeba maso a další věci. Pak se to stává v rodinách, které jsou hodně zaměřeny na výkon. Matky trenérky, otcové oceloví muži a děti ten režim vydrží. Ale vydrží jej mnohem lépe než jejich rodiče.

Dá se říci, že porucha příjmu potravy je i to, když člověk v noci sní všechno v ledničce, pak z toho má špatný pocit a zatajuje to?

Ano, ale když se člověk přejídá, je většinou ochotný to řešit, protože se mu jeho přejídání nelíbí. Jenže většinou už neslyší to, že je to důsledek toho, jak špatně se stravuje a má nevyrovnan­ý stravovací režim. Když někdo celý den nebude jíst, tak se samozřejmě o to snáz večer přejí. Když má nějaký ventil, jak minimalizo­vat případné negativní důsledky, vede to k tomu, že se chová ještě nerozumněj­i. Pokud začne zvracet, tím spíš se bude dál přejídat. Zvracení vždycky vede k přejídání. Strach je v životě důležitý, pomáhá nám chovat se rozumně a držet se v bezpečných hranicích. Nejlepší prevencí poruch příjmu potravy je přiměřenos­t v jídle i v životě. Na zdraví ani spokojený život není žádný nový lék.

 ?? Foto: Petr Kozlík, MAFRA ?? Zrádné vymoženost­i Podle psychologa Františka Krcha některé moderní pomůcky, jež mají pomáhat, mohou být začátkem problému. Příkladem jsou aplikace, které počítají energetick­ou hodnotu jídla.
Foto: Petr Kozlík, MAFRA Zrádné vymoženost­i Podle psychologa Františka Krcha některé moderní pomůcky, jež mají pomáhat, mohou být začátkem problému. Příkladem jsou aplikace, které počítají energetick­ou hodnotu jídla.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia