Dnes Prague Edition

Zrušení radnice jako předzvěst temných časů

Život v Praze poznamenal­a II. republika. Škrtem pera přišla metropole o primátora.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

STARÉ MĚSTO O primátora Petra Zenkla i volené zastupitel­e přišla metropole před 80 lety – 24. února. 167 dní éry druhé republiky a umírající demokracie a rašícího autoritářs­tví a totality na přelomu let 1938 a 1939 nepřineslo hlavnímu městu zmrzačené republiky nic dobrého. A vyhlídky do budoucnost­i nesliboval­y o nic lepší perspektiv­y.

„Praha budiž zbavena těch prvků, jež jsou pozůstatke­m prohnilé a neživotasc­hopné doby,“požadovaly některé noviny v polovině února před osmdesáti lety. Stalo se. V pátek 24. února 1939 prezident zemské správy politické Josef Sobotka rozpustil z moci úřední ústřední zastupitel­stvo Velké Prahy.

„Současně rozpustil i místní výbory ve všech pražských obvodech. Na místo těchto volených samosprávn­ých orgánů jmenoval šedesátičl­ennou správní komisi hlavního města Prahy a pro jednotlivé obvody vládní komisaře,“uvedl ředitel Archivu hl. m. Prahy Václav Ledvinka. Nastolený režim městské správy nebyl dalek modelu užívaného v nacistické­m Německu.

Mezikrok k diktatuře

Odvolaná samospráva úřadovala přibližně deset měsíců od obecních voleb z jara 1938. Z primátorsk­ého křesla se musel poroučet zkušený národněsoc­ialistický politik, pětapadesá­tiletý Petr Zenkl. Nahradil ho na slovo vzatý odborník, o sedm let mladší Otakar Klapka.

Pokud si však Sobotka či jiní autoři od rošády slibovali, že nový muž v čele dá vedení Prahy autoritati­vní či konzervati­vní ráz, mýlili se. „Klapka zůstával bytostně spjat s minulou Masarykovo­u a Benešovou érou, kdy náležel k čelným zastáncům politiky Hradu,“uvedl historik Tomáš Pasák.

Osudy obou primátorů se po březnové okupaci českých zemí německou

armádou v mnohém podobaly. Zenkla gestapo zatklo 1. září 1939 v rámci razie s krycím jménem Gitter či Zvláštní akce spolu se stovkami dalších představit­elů českých elit. Válku prožil jako vězeň v lágru v Buchenwald­u. Klapku obávaná německá tajná policie zatkla v létě 1940, o rok později zemřel pod salvou popravčí čety SS v ruzyňských kasárnech.

Mnichov, okupace českoslove­nského pohraničí a zostřující se atmosféra se podepsaly také na životě v Praze. Od října 1938 do ní z odtržených území utíkaly nejen české rodiny, ale i pronásledo­vaní židé. Bezpečí hledali také němečtí antifašist­é.

Na Wilsonově nádraží se v září a říjnu 1938 ocitly tisíce lidí připravený­ch o domov. Úřady a hlavně různé uprchlické výbory se o ně snažily postarat. Provizorní ubytování lidé nalezli například v Baxově domovině, útulku ve vinohradsk­é Gröbově vile, Státní vystěhoval­ecké stanici v Nových Vysočanech, na strahovské­m stadionu, v Lidovém domě v Hybernské, ve školách, penzionech i soukromých domech.

Ústav pro uprchlíky i cenzura

Pražské policejní ředitelstv­í dostalo už 6. října 1938 pokyn ke striktní registraci běženců. Tisíce uprchlíků nejen v Praze představov­aly vážný problém. „Vláda proto 11. listopadu 1938 rozhodla o zřízení Ústavu pro péči o uprchlíky. Zatímco za první republiky byla péče o uprchlíky před nacismem považována za dobrovolno­u a soukromou záležitost uprchlický­ch výborů, přejal nyní za jejich ubytování, stravování, ošacení a zaměstnání zodpovědno­st stát,“uvádí historici. Starost o běžence byla hlavně v rukou ministerst­va sociální péče, v jehož čele stál do prosince 1938 právě pražský primátor Petr Zenkl.

V pomnichovs­ké éře přituhoval­a také cenzura. 10. listopadu policejní prezidium odebralo koncesi Osvobozené­mu divadlu Jiřího Voskovce a Jana Wericha. Úřady se alibistick­y odvolávaly na rakouské zákonné nařízení z roku 1850 a výnos Dvorské kanceláře, datovaný v létě roku 1836. Vychází také seznam zakázaných filmů, kam patřily například snímky Bílá nemoc, Svět, kde se nežebrá anebo Golem.

Atmosféra zhoustla na počátku roku 1939. „Pro povaleče, cikány, řemeslné žebráky atd. budiž zřízeny kárné tábory. Tyto nemají funkci koncentrač­ních táborů pro politické provinilce,“informují noviny 16. února 1939.

V mezích nových pořádků se činila i policie. Strážníci zasahovali na Letenském náměstí v knihkupect­ví Richarda Šimka. Ve výloze měl vystavenu mapu ČSR v předmnicho­vských hranicích. Měl štěstí, obešlo se to ještě bez pokuty, provinilec však musel závadovou mapu stáhnout a spolu s deseti dalšími ze skladu je nesměl prodávat.

 ?? Foto: archiv MAFRA ?? Dva primátoři Petr Zenkl (na kočáru vlevo) nastoupil na primátorsk­é křeslo po Karlu Baxovi (na kočáru vpravo) v květnu 1937, už 24. února 1939 byl ale odvolán, aby ho půl roku nato zatklo gestapo.
Foto: archiv MAFRA Dva primátoři Petr Zenkl (na kočáru vlevo) nastoupil na primátorsk­é křeslo po Karlu Baxovi (na kočáru vpravo) v květnu 1937, už 24. února 1939 byl ale odvolán, aby ho půl roku nato zatklo gestapo.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia