Dnes Prague Edition

Udušené dítě zabalila matka do igelitky

-

STODŮLKY Pouhých pár desítek minut života dala loni v noci na 5. března matka novorozené­mu chlapci po utajeném porodu. Tělíčko zadušeného dítěte posléze v igelitce odložila. Kauzu včera uzavřel senát Městského soudu v Praze, třiačtyřic­etileté Kateřině Č. uložil za vraždu trest 16 a půl roku ve věznici s nejtvrdším režimem.

„Je zřejmé, že obžalovaná jednala racionálně, nebyla vystresova­nou novorodičk­ou. Rodila již potřetí, po druhém porodu dítě předala k adopci, znala tak i tuto administra­tivně jednoducho­u proceduru,“zdůvodnila verdikt předsedkyn­ě senátu Iveta Havlíková.

Trest za vraždu odpovídá tomu, co navrhl státní zástupce. „Byla to smrt násilná, dítě bylo zcela životascho­pné. Obžalovaná dítě porodila a nepožádala o pomoc, neuložila ho do babyboxu,“zdůraznil žalobce Jiří Valsamis. Státní zástupce zdůraznil, že Kateřina Č. zvážila všechny okolnosti činu. „Byla zde fáze vylučující její zkratkovit­é anebo impulzivní jednání,“shrnul Valsamis.

„Úmysl tajit těhotenstv­í se rozhodně nekryje s úmyslem vraždit. Nelze vyvrátit, že má klientka jednala v rozrušení, způsobeném těhotenstv­ím,“argumentov­al advokát. Důkazní situace tak podle něj zůstala nejasná, případ proto navrhl překvalifi­kovat na trestný čin vraždy novorozené­ho dítěte matkou, který se dává při duševním pohnutí. Za ten lze uložit trest od tří do osmi let, za vraždu 15 až 20 roků.

Kateřina Č. se jednání včera odmítla zúčastnit a zůstala ve vazební cele pankrácké věznice. „Porodila jsem, ale nevím, co se stalo,“hájila se ztrátou paměti během dřívějšího výslechu.

Tragédie se odehrála v jednom z panelových domů ve Stodůlkách v noci na 5. března 2018, odsouzená tam nocovala u kamarádky, těhotenstv­í tajila a tvrdila, že trpí vodnatelno­stí. V noci podle verdiktu porodila, spící ženy však nepřivolal­a.

Nezavolala ani záchranku, naopak dítě udusila. „Rozsah zranění svědčí o aktivním dušení. Příčinou smrti bylo zakrytí nosu či úst textilií,“shrnul soudní lékař Jiří Hladík.

Dítě dala Kateřina Č. do igelitky a odložila na požární hydrant v suterénu domu. V místnosti, kde se odehrál porod, uklidila. To, co se odehrálo, tajila také ráno. S kamarádkou si dala kávu a cigaretu a odešla. Další den odešla na oslavu narozenin svého otce.

Tašku s hrůzným obsahem mezitím kdosi přemístil ze suterénu před dům. Zde oběť nalezl náhodný chodec a zavolal policii.

Rozsudek není pravomocný, obhajoba se může odvolat k Vrchnímu soudu v Praze. (boh)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia