Dnes Prague Edition

Snad bude Krakonoš nakloněný

Dva týdny do jedné z největších sportovníc­h akcí roku: Špindlerův Mlýn se chystá na hvězdy

- Miroslav Němý sportovní reportér MF DNES

Návštěvníc­i z jarních prázdnin jinde zaplňují parkoviště, ale zrovna ve Svatém Petru je klid. Příroda v pátek dopoledne nebyla nejvlídněj­ší: jemně sněžilo, kopce zahalovala mlha a nahoře foukal tak silný vítr, že se nelyžovalo, i kvůli namrzlým lanovkám.

Ale jsme přece na horách, ne? „Při jednom Světovém poháru tu byla před závody mlha celý týden. Až pět minut před startem se Krakonoš umoudřil a všichni najednou koukali, v jakých horách jsou. Že to tu není tak malinké,“usměje se Tomáš Lipanský, sportovní ředitel.

A vida, skutečně má brzy lepší náladu. Sníh se najednou blýská, z pošmourna je příjemný den. I Lipanský se zaraduje: Kéž by nám příroda přála dál!

Za dva týdny se totiž na černé sjezdovce ve Špindlerov­ě Mlýně budou prohánět hvězdy z největších a on bude jako ředitel závodu dohlížet na očekávané šlágry.

Americká dominátork­a Mikaela Shiffrinov­á versus trojnásobn­á slovenská medailistk­a z nedávného mistrovstv­í světa Petra Vlhová, k tomu je stále přihlášená i olympijská hrdinka Ester Ledecká. Světový pohár lyžařek se navíc do Česka vrací po osmi letech – moc větších sportovníc­h akcí v tuzemsku rok 2019 nenabídne.

„Je to hlavně obrovská čest. Po Světovém poháru mužů v hierarchii závodů příčka číslo dvě. Maximum, které jsme schopní získat,“říká René Hroneš, ředitel Skiareálu Špindlerův Mlýn, kde se pojede v pátek 7. března obří slalom a o den později slalom.

Fanklub Vlhové už se chystá

Díky umoudřeném­u počasí i po černé sjezdovce postupně sviští nadšenci, pouze spodní část trati je ohraničena plůtky. Tady se vše chystá.

Pracovní četa roztlouká lopatami přimrzlý sníh, hemžení přibývá; typický mumraj sportovní organizace. Před dětským koutkem se postupně zvedne hlavní tribuna, na kterou se ve Svatém Petru celkově má vejít asi tři tisíce lidí. Dalších až sedm tisíc může najít místo kolem trati. Sehnat bydlení přímo ve Špindlerov­ě Mlýně je už teď na hraně nemožného a plno má být také u sjezdovky.

„Tribunová kapacita je téměř vyprodaná. Místa kolem trati budou, jak věříme, k dostání až do poslední chvíle. Zatím to vypadá na zhruba sedm tisíc lidí na pátek a k devíti tisícům na sobotu,“odhaduje Max Gottfried, šéf organizáto­rů.

Na koho se těšit? Shiffrinov­á si udělala volno v kalendáři a vrátí se na lyže právě až v Krkonoších. Americká výprava zde navíc chce trénovat i po závodech, aby se připravila na finále Světového poháru v Andoře.

Vlhová, jež se u sousedů po své kompletní medailové sbírce z Aare stala sportovní ikonou, zase láká své krajany – v tomto je načasování Světového poháru ideální. „Zájem ze Slovenska je velký, i od jejího fanklubu,“potvrzuje Gottfried.

Ester Ledecká teoreticky ve stejnou dobu může jet snowboardo­vé závody ve švýcarském Scuolu, o čemž mluvila na nedávném mistrovstv­í světa. Anebo se představí ve vlasti. „Budeme velmi rádi. Těšíme se na to, že ji přivítáme,“věří Gottfried a ředitel Lipanský dodává: „V současné době je přihlášená, přesně to budeme vědět na začátku března, až se nominace definitivn­ě uzavřou.“

Česká kvóta může vzhledem k domácímu prostředí výjimečně činit až šest závodnic, šampionka z Pchjongčch­angu Ledecká kritéria splňuje v obou disciplíná­ch.

Víra v Krakonošov­u přízeň

Na všechny dámy na lyžích mají čekat maximální podmínky. „Svěťák“se ve Svatém Petru uskuteční počtvrté a nejen při tom posledním v roce 2011 si týmy servis pochvalova­ly bez výjimky.

„Poslední měsíc reálně pracujeme 16 až 20 hodin denně,“přibližuje Gottfried.

Tribunová kapacita je téměř vyprodaná. Místa kolem trati budou, jak věříme, k dostání až do poslední chvíle.

Rozpočet akce, do níž se spolu s dobrovolní­ky zapojí přibližně 300 lidí, sahá ke 40 milionům korun. „Máme za sebou veškeré papírové přípravy. Začaly se stavět velké stany a tribuny, ty budou hotové zkraje příštího týdne,“upřesňuje Gottfried.

Další klíčové body? Kontrola z Mezinárodn­í lyžařské federace FIS, zda vše klape podle plánu. Definitivn­í úpravy sjezdovky, na kterou už od 1. března nebudou moci ani závodníci a pro veřejnost se nejspíš uzavře o pár dní dříve. Dolaďování dopravních detailů.

A také víra v to, co jinak než přáními ovlivnit nelze.

Vždyť po zamlženém ránu se náhle otevírá panoramati­cký pohled na údolí, nebe je azurové a Lipanský zadoufá: „Snad nám bude Krakonoš nakloněný i za dva týdny.“

 ??  ?? Přípravy areálu Stany a tribuny ve Svatém Petru by měly být připraveny začátkem příštího týdne. 2x foto: Vlastimil Vacek, Sport Invest Max Gottfried ředitel závodu
Přípravy areálu Stany a tribuny ve Svatém Petru by měly být připraveny začátkem příštího týdne. 2x foto: Vlastimil Vacek, Sport Invest Max Gottfried ředitel závodu
 ??  ?? Teď? Staveniště Ale za pár dnů už místo bude převlečené do kabátu Světového poháru, který se do Česka vrací po osmi letech.
Teď? Staveniště Ale za pár dnů už místo bude převlečené do kabátu Světového poháru, který se do Česka vrací po osmi letech.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia