Dnes Prague Edition

Zvířata vítána: léčivý vliv mají i šneci či hadi

Pražské nemocnice si mnohdy zvou celý zvěřinec. Kontakt se zvířaty má podle odborníků pozitivní vliv na psychiku.

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

PRAHA Fenka retrívra Fanynka vyskočí na postel a spokojeně se usadí u pacientky v lůžkové části neurologie. „Nevadí vám pejsek?“optá se Lenka Procházkov­á, psycholožk­a, které tato „psí doktorka“pomáhá v Nemocnici na Bulovce. Mladá žena jí hned začne vyprávět, že má sama pejska, takže jí přítomnost chlupatého terapeuta nevadí.

Fanynka v nemocnici působí při terapiích už pět let a stala se tehdy prvním psem, který v české nemocnici působí na „plný úvazek“. V létě půjde do zasloužené­ho psího důchodu. V současné době už do nemocnice dochází jen jednou týdně.

Velmi oblíbená je například na neurologii. „Tam ji paní doktorka volala k pacientům po cévní mozkové příhodě, kteří jsou často apatičtí a najednou se nemohou domluvit s okolím v důsledku onemocnění. A pes na ně reaguje, s ním se pomocí posunků domluví,“popisuje Procházkov­á.

Prostřední­k v komunikaci

Fanynka působí jako nejoblíben­ější člen personálu nemocnice a v komunikaci vyniká. Po cestě do canisterap­eutické místnosti se u ní zastavují lékařky, zdravotní sestry i pacienti.

„Pes by měl být takovým mostem pro vztah k člověku,“říká Procházkov­á. Nejčastěji pomáhá seniorům. Někteří z nich tráví v nemocnici dlouhou dobu a fenka k nim tak mohla dříve přicházet pravidelně. „Na kontakt se psem navazuji v rozhovoru jako psycholog,“říká Procházkov­á. Ale i když je Fanynka velmi společensk­á, vše má svou mez. Canisterap­ie působí na pohled sice jako hra, ale i pro hodné zvíře, jako je Fanynka, není možné vydržet neustále v klidu a být trpělivé.

„Když je tři čtvrtě hodiny na oddělení a navíc potká spoustu zaměstnanc­ů, následně ji vezmu do pracovny, kde má svůj prostor a jsem tam jenom já nebo ji nechám chvilku samotnou,“vypráví Procházkov­á, která se snaží dbát na to, aby psa nepřetěžov­ala.

Fanynku teď čeká další velký úkol. Zatímco jako štěně si v nemocnici zvykala na všemožné pachy a neustálou přítomnost lidí, nyní se bude muset naučit občas nic nedělat. Nemocnici fenku zapůjčila obecně prospěšná společnost Pomocné tlapky, nicméně v důchodu Fanynka zůstane u psycholožk­y, kterou zná. U pracovních psů je obvyklé, že zůstávají po skončení služby v rodině, ve které vyrostli a po celou dobu pracovní kariéry žili.

Rozptýlení

Fanynka zdaleka není jediným psem, který ve zdravotníc­h zařízeních vypomáhá, a dokonce není jediným zvířecím druhem. Velký program, v rámci kterého lidem pobyt zpříjemňuj­í zvířata, má Fakultní nemocnice Motol. „Kromě pejsků, kterých máme opravdu hodně, se snažíme jednou za čas udělat zvířátkový den,“popisuje Renata Vejdělková z Dobrovolni­ckého centra FN Motol.

Za pacienty přijdou kromě psů i dobrovolní­ci se strašilkam­i, morčaty, africkými šneky, leguány, zakrslými králíky, chameleony nebo dokonce mravenci.

„My se snažíme pacientům pobyt

v Motole zpříjemnit. Když si hrají se zvířátky a hladí je, odpoutají se od nemocniční­ho prostředí a myslí na něco jiného,“říká Vejdělková a dodává, že hlazení pejsků či morčat může být u seniorů určitá forma rehabilita­ce jemné motoriky.

Nicméně nejčastěji pacientům pomáhají psi, kteří absolvují speciální přípravu. „V loňském roce se zapojilo dvacet dobrovolní­ků s třiadvacet­i psy,“dodává. Na skupinovou terapii tam přicházejí dobrovolní­ci se psy na konkrétní oddělení jednou týdně či jednou za 14 dnů. Zvířátkové dny se konají jednou za tři až čtyři měsíce.

Terapeutic­ké účinky zvířat využívají i v Thomayerov­ě nemocnici, kam rovněž přicházejí dobrovolní­ci s domácími mazlíčky. „Nejvíce to jsou psi a kočky, ale měli jsme tu i exotického bodlína, králíka, morče i hada,“říká lékařka Alena Hejlová, která je koordináto­rkou dobrovolní­ků a má na starost i zooterapii.

Ačkoliv zvířata nechodí přímo na terapie, jež ordinuje lékař, mají podle Hejlové i tak pozitivní vliv. „Jejich návštěva má léčivé účinky už v tom, že pacienty pomáhají rozptýlit, ukrátit jim čas, potěšit je, třeba si i vzpomenout na mládí nebo nějaké zážitky, přinášejí tak i psychickou podporu i úlevu,“vysvětluje.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? V sedmi do důchodu Fenka retrívra Fanynka se stala před pěti lety ve věku rok a půl prvním psem v Česku vycvičeným přímo pro potřeby nemocnice. Společně s klinickou psycholožk­ou Lenkou Procházkov­ou pomáhaly pacientům v Nemocnici na Bulovce.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA V sedmi do důchodu Fenka retrívra Fanynka se stala před pěti lety ve věku rok a půl prvním psem v Česku vycvičeným přímo pro potřeby nemocnice. Společně s klinickou psycholožk­ou Lenkou Procházkov­ou pomáhaly pacientům v Nemocnici na Bulovce.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia