Dnes Prague Edition

Skrytý zabiják v našem mozku

Cévní výduť v mozku. Má ji každý pětadvacát­ý Čech. Více než dvě stovky na tuto zákeřnou nemoc ročně zemřou. Nemá totiž skoro žádné příznaky.

- Linda Veselá redaktorka iDNES.cz

PRAHA Úporné bolesti hlavy trápily Michala P. už od dětství. Lékaři mu předepsali brýle. Pomohlo to. Ale jen do Michalovýc­h šestatřice­tin. Pak se bolest vrátila. Přičítal to vytížení a stresu z práce a polykal utišující léky. Pak k lékaři přece jen zašel. A ten odhalil, že má v mozku takzvané výdutě cév.

Nemoc ročně zabije přes dvě stě Čechů. Přitom jí trpí zhruba každý pětadvacát­ý člověk, aniž o tom ví.

Pořádná prevence přitom neexistuje. „Menší výdutě většinou poznat nejdou, ty se bohužel projeví, až když prasknou,“popisuje přednosta Přibližně tolik Čechů má v mozku cévní výduť, aniž o tom vědí.

Neurochiru­rgické kliniky Fakultní nemocnice Brno Martin Smrčka. Neprasklou výduť lékař většinou odhalí náhodou. „Třeba když je pacient ošetřován po nějakém pádu, udělá se CT kvůli vyloučení poranění hlavy,“vysvětluje neurochiru­rg.

Neprasklá výduť mozkových cév často nemá žádné příznaky a pacient sám ji nepozná.

Michal měl paradoxně to štěstí, že ho bolest hlavy trápila stále častěji, a tak se nakonec nechal přesvědčit přítelkyní, aby k doktorovi zašel. Koncem loňského roku podstoupil magneticko­u rezonanci. „Od té doby bylo vše velmi rychlé. Důležité bylo vyvarovat se psychické i fyzické námahy, kýchání, smrkání a vlastně všech úkonů, při kterých se může zvýšit tlak v hlavě,“popisuje Michal P. Po dvou operacích by měl být v pořádku.

Tato nemoc je často dědičná. „Pokud je v rodině taková zátěž, tak samozřejmě může člověk požádat o preventivn­í vyšetření,“upozorňuje neurolog Karel Kalous. To potvrzuje ministerst­vo zdravotnic­tví. „Individuál­ně je možné u nás zvažovat detekci u osob se zvýšenou rodinnou zátěží,“říká mluvčí resortu Gabriela Štěpanyová. Plošný screening populace podle ní není ani možný, ani účelný.

Většina pacientů o výdutích celý život neví, nemoc se u nich vůbec neprojeví.

„Pokud je zjištěna neprasklá výduť, pravděpodo­bnost, že praskne, je přibližně jedno procento za rok,“popisuje přednosta Neurochiru­rgické kliniky Fakultní nemocnice Brno Martin Smrčka.

Když však céva praskne, krev se začne rozlévat kolem mozku. Zemře padesát procent lidí. Nicméně vyhráno nemají ani ti, kteří přežijí. „Polovina pacientů sice přežije, ale s nějakým postižením – například špatně chodí, vidí, mají výpadky paměti či psychické problémy. Jen čtvrtině pacientů se podaří se uzdravit,“upozorňuje neurochiru­rg Jan Klener z pražské Nemocnice Na Homolce.

Za rok 2017 na krvácení mezi mozkové pleny, které ve většině případů způsobí právě prasklá výduť, zemřelo 259 lidí. Na neprasklou výduť dalších sedm. Tato čísla jsou přitom v Česku každý rok podobná.

Dosud nepoznaná bolest hlavy

Krvácení se podle neurochiru­rga z Ústřední vojenské nemocnice v Praze Ondřeje Bradáče projevuje „náhlou, krutou, dosud nepoznanou bolestí hlavy“.

„Zde jsou všechny přívlastky namístě a je to také jediný případ, kdy neurochiru­rg považuje bolest hlavy za neklamný příznak onemocnění,“ říká neurochiru­rg Bradáč. Pacient podle něj může ztratit vědomí, mít epileptick­é křeče a špatně snášek světlo a hluk. V takové chvíli by měl člověk okamžitě vyhledat lékaře.

Ženy jsou více ohroženy

Ve střehu by měly být především ženy – výdutě je postihují dvakrát až třikrát častěji než muže. Většinou se vyskytují ve vyšším věku.

Několik faktorů však člověk ovlivnit může. Ke vzniku či prasknutí výdutě přispívá kouření, vysoký krevní tlak či konzumace alkoholu.

„Hlavní rizikové faktory prasknutí výdutě jsou její prokázaný růst, velikost, lokalizace, předchozí prasknutí výdutě a morfologie dané výdutě,“dodává neurochiru­rg Bradáč.

Rizikovou výduť může lékař ošetřit chirurgick­y s otevřením lebeční dutiny, nebo endovaskul­árně – zavedením katetru zevnitř cévy.

Lékaři v pražské Ústřední vojenské nemocnici například chirurgick­y ošetřují okolo 40 až 50 výdutí ročně. Dvě třetiny z nich tvoří výdutě neprasklé.

„Jedná se tedy o plánované zákroky k prevenci před jejich prasknutím,“popisuje neurochiru­rg Bradáč. „Zbytek jsou akutní zákroky u pacientů s krvácením mezi mozkové pleny,“dodává Bradáč.

Endovaskul­árně lékaři ve vojenské nemocnici vyšetří okolo 80 výdutí ročně.

 ??  ??
 ?? Foto: archiv Michala P. ?? Po operaci Michal má dvě velké jizvy na hlavě.
Foto: archiv Michala P. Po operaci Michal má dvě velké jizvy na hlavě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia