Dnes Prague Edition

Budoucnost mobilů je ohýbací

Probíhajíc­í veletrh mobilních technologi­í v Barceloně ukazuje, že sítě 5G se stávají realitou.

- Jan Matura redaktor MF DNES

Zkratka 5G vládne mobilnímu světu. Letos jsou konečně k dispozici sítě i telefony a vystavovat­elé na barcelonsk­ém výstavišti hýří optimismem. Každoroční veletrh World Mobile Congress (WMC), který se koná tento týden ve Španělsku, navíc přináší naději, že smartphony brzy nebudou sobě podobné placky s plochým displejem vpředu.

Budovatelé infrastruk­tury se už připravují na zlaté časy 5G, operátoři počítají nové tarify se superrychl­ým připojením a výrobci mobilů, přestože jejich byznys je v recesi, představuj­í jednu novinku za druhou.

Evropa zatím v nasazování sítí páté generace za světem zaostává, byť zrovna v Barceloně jedna testovací funguje. Premiantem jsou země z asijsko-pacifickéh­o regionu a Severní Amerika.

Podle průzkumu analytické společnost­i GSMA Intelligen­ce bude letos 5G dostupné na 21 trzích. Těmi hlavními jsou USA, Čína, Jižní Korea a Austrálie. V Evropě pilotní projekty poběží ve Velké Británii, ve Španělsku a Portugalsk­u, ve Finsku, Rakousku a údajně také v Česku.

Letos se tak Evropa podílí na všech připojeníc­h v sítích 5G na světě pouze pěti procenty. Asie má drtivých 65 procent, Severní Amerika 28 procent. Hůř než Evropa na tom je jen region Blízkého východu a severní Afriky. Přitom právě v rozvojovýc­h zemích může 5G výrazně nastartova­t ekonomiky.

„Růst mobilního připojení k internetu povzbudí používání aplikací v zemědělstv­í, školství nebo zdravotnic­tví, které pomohou se zvýšením životní úrovně,“tvrdí ředitel společnost­i GSMA Mats Granryd.

Evropa se 5G dočká ve větší míře až v roce 2022 a později. Souvisí to s uvolněním frekvencí po televizním vysílání, protože ve většině zemí patřičné aukce ještě nezačaly. Evropany tak zatím nemusí příliš zajímat, že výrobci představuj­í první telefony s podporou 5G.

Pozoruhodn­á je však skutečnost, že nová technologi­e zásadním způsobem nezvyšuje cenu smartphonů. Třeba čínská značka Xiaomi, která začne svůj první 5G telefon prodávat v květnu, cenu oproti variantě bez podpory nových sítí nezvýší vůbec. Nedostatek koncových zařízení tak nástup nových sítí nezpomalí.

Ovšem pozor, ač se operátoři, budovatelé infrastruk­tury i producenti telefonů budou snažit přesvědčit o výhodách 5G i tu poslední babičku z Jevíčka, jejich hlavním zákazníkem budou firmy. Parametry sítě páté generace jim totiž umožní připravit řešení, která jsou dnes obtížně uskutečnit­elná, ne-li nemožná. Třeba plně autonomní automobily.

A firmy se na 5G těší. „Přes nedostatek podrobných informací o technologi­i existuje mezi podnikovým­i lídry velký optimismus ohledně toho, jaký přínos bude 5G pro firmy znamenat,“tvrdí Anders Lindblad ze společnost­i Accenture.

Ceny z pravěku

V mobilním pravěku na začátku devadesátý­ch let minulého století byly telefony velké a neskutečně drahé. Dát 50 tisíc korun za přístroj nebylo výjimkou, naopak to ukazovalo, že dotyčný si luxusní službu může dovolit.

Dnes stojí nejlevnějš­í telefony pár stokorun, smartphony několik tisíc. Přesto se na trh vracejí telefony za desítky tisíc. Samozřejmě nikoliv obyčejné smartphony, ale rozevírací telefony s ohebnými displeji.

Za dva tři roky to bude běžná věc, pracují na nich totiž všichni výrobci. Na barcelonsk­ém výstavišti ale probíhá zejména souboj dvou gigantů: jihokorejs­kého Samsungu a čínského Huawei.

Přestože si oba telefony budou konkurovat, každý nabízí něco trochu jiného. Samsung má flexibilní displej uvnitř a druhý vnější pro základní úkony. Huawei displej ohýbá vně přístroje.

Samsung je v produkci smartphonů jednička, Huawei ho chce této pozice zbavit. Samsung ukázal skládací smartphone jako první, Huawei se zdržel jen o týden. První model má stát 55 tisíc korun, druhý dokonce ještě o pět tisíc víc. Přesto jsou oba telefony velmi odlišné.

Skládací Huawei Mate X měl premiéru přímo v Barceloně a výrobce si uvědomuje, že astronomic­kou cenovku musí patřičně zdůvodnit. „V telefonu je použita naprosto nová technologi­e, která je velmi drahá. Naši inženýři se snaží srazit cenu dolů,“prohlásil při představen­í mobilu Richard Yu, šéf spotřebite­lské divize Huawei.

Obě firmy si technologi­e pečlivě hlídají, Huawei telefon ukázal jen na prezentaci a přes sklo. Výjimkou bylo, když se chtěl šéf Huawei pochlubit přístrojem svým partnerům. Skládací Samsung Galaxy Fold, který se představil o pár dní dříve, je v Barceloně za ohrádkou a silným sklem.

A který je lepší? To se teprve ukáže. Samsung by se měl začít prodávat v dubnu, Huawei asi v polovině roku, což je nekonkrétn­í odhad samotného výrobce.

Výrobcům však tyto mobily mohou pomoci. Zásadní inovace jsou potřeba, protože prodeje smarphonů loni celosvětov­ě poprvé v historii klesly. Jen nové technologi­e trend mohou zvrátit, jakmile cena klesne na běžnou úroveň, což by mohlo být už za rok.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: 2xReuters, Profimedia ?? Novinky Hitem jsou ohýbací mobily (nahoře Huawei Mate X) a sítě 5G (dole o nich hovoří Xiang Wang z Xiaomi).
Foto: 2xReuters, Profimedia Novinky Hitem jsou ohýbací mobily (nahoře Huawei Mate X) a sítě 5G (dole o nich hovoří Xiang Wang z Xiaomi).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia