Dnes Prague Edition

Miliardář Savov požádal v Británii o azyl

Stíhaný podnikatel se už více než čtyři roky brání svému vydání do Česka, kde je obviněn z daňových podvodů

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

PRAHA Už více než čtyři roky se česká justice snaží dostat do Česka podnikatel­e Františka Savova. Ten je spolu s deseti dalšími lidmi obviněn v kauze stamiliono­vých daňových podvodů. Zatčení se však vyhnul útěkem do Londýna a o vydání do Česka se soudí.

Přestože britská justice rozhodla už dvakrát – v obou případech v jeho neprospěch – Savov stále zůstává v Londýně.

Jak nyní zjistila MF DNES, Savovovu přesunu do Česka totiž brání jeho žádost o azyl. Informaci redakce potvrdilo Městské státní zastupitel­ství v Praze.

„Vydání vámi jmenované osoby do ČR nebylo dosud realizován­o. Realizaci brání vedení azylového řízení ve Spojeném království,“uvedl mluvčí zastupitel­ství Aleš Cimbala.

Přesto Savovův mluvčí Jan Hrubeš na dotaz MF DNES uvedl, že podnikatel informace o své azylové žádosti již několikrát popřel. „František Savov to již několikrát dementoval. Nevím, jaká je situace nyní,“uvedl s tím, že konkrétní informace bude mít nejdříve ve středu.

Až na výjimky

Savov už dříve vzkázal, že využije veškeré právní nástroje k tomu, aby vydání do Česka zabránil. Jeho advokáti před britskými soudy tvrdili, že proces v Česku je politicky motivovaný – podnikatel za svým stíháním vidí premiéra Andreje Babiše.

Velká Británie (kromě výjimečnýc­h případů) neuděluje azyl občanům zemí Evropské unie. Savov má však ve Spojeném království nejen podnikatel­ské, ale rovněž rodinné zázemí.

Jak uvedl jeho právník, Savovovi se v Londýně v lednu 2014 narodil syn. Detail z jinak pečlivě chráněného miliardářo­va soukromí zazněl kvůli tvrzení českých úřadů, že se Savov skrýval, a proto po něm musely vyhlásit pátrání.

Miliardářů­v advokát prohlásil, že Savov do Česka zaslal rodný list svého potomka, ve kterém je jeho bydliště v Anglii uvedené. Fakt, že má Savov ve Spojeném království rodinu, může sehrát v azylovém řízení roli.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia