Dnes Prague Edition

Detektiv Mareš: „pošťák“v kauze doktora Bartáka

- — Adam Pluhař

LIBEREC Roli „pošťáka“měl podle svých slov na počátku prověřován­í kauzy lékaře Jaroslava Bartáka elitní pražský detektiv Josef Mareš. Libereckým kriminalis­tům totiž předal videonahrá­vku pořízenou ve věznici, na níž Barták hovoří se spoluvězně­m o vraždě tří lidí.

Podle obžaloby chtěl Barták vydíráním získat také přes 80 milionů korun, které chtěl použít k útěku z liberecké věznice za pomoci vrtulníku. Zajistit to měl údajně jeho tehdejší spoluvězeň Miloš Levko. Ten ale místo toho vše oznámil a tvrzení doložil pořízenou nahrávkou. Podle obžaloby Barták vraždy plánoval na podzim roku 2013.

„Dostal jsem informaci, že se mnou chce mluvit Levko (spoluvězeň, který Bartáka nahrál za pomocí speciálníc­h hodinek). Obrátil se na mě, protože mi prý může věřit, i když jsem z Prahy a ne z Liberce. Měl strach z toho, že když něco oznámí, obrátí se to proti němu. Bartáka se bál, byla to známá osoba,“ vypověděl Josef Mareš, který je známý také jako spoluautor scénáře kriminální­ho seriálu České televize Případy 1. oddělení.

U libereckéh­o krajského soudu včera vypověděl, že vězni zprostředk­oval kontakt s libereckým­i kriminalis­ty. Kromě videonahrá­vky jim předal také písemné podklady, které se měly vázat k chystanému činu. Na objasňován­í případu se dál nepodílel.

Barták si odpykává dvanáctile­tý trest za sexuální obtěžování asistentek. Za plánování tří vražd a vydírání – což měla být podle spisu msta za předchozí odsouzení Městským soudem v Praze – mu hrozí 15 až 20 let vězení.

Obžalovaný Barták ale od počátku tvrdí, že nic z toho nemyslel vážně. O svých řečech mluví jako o vězeňském tlachání, ke kterému jej prý vyprovokov­al spoluvězeň. Obhajoba tvrdí, že se Barták stal obětí cíleně vypracovan­é provokace.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia