Dnes Prague Edition

USA, Severní Korea a Čína. Nebezpečné šachy ve třech

Summit Trump–Kim: Nevyjde-li to s USA, má Kim v záloze čínskou kartu

- redaktor MF DNES Analýza Ladislav Kryzánek

PCHJONGJAN­G K šachové partii obvykle zasednou dva hráči. Nejinak tomu bude i zítra v Hanoji, kde se spolu v zápase o budoucí podobu východoasi­jského regionu „utkají“americký prezident Donald Trump a severokore­jský diktátor Kim Čong-un.

Mentálně ovšem bude přítomen ještě hráč třetí, přinejmenš­ím stejně důležitý – čínský prezident Si Ťin-pching.

Hrát bude zejména svou vlastní hru. I proto bude ona hanojská partie nesmírně komplikova­ná, do značné míry nebezpečná a v předvečer jednání si málokdo troufá odhadnout její výsledek.

Každý z uvedených aktérů bude chtít vyhrát a každý si výhru představuj­e jinak.

Kim Čong-un, který se po svém překvapivé­m vstupu na mezinárodn­í jeviště jeví jako silný stratég, zaslal Trumpovi varovnou výstrahu už počátkem ledna, kdy počtvrté za poslední rok navštívil Peking: Pokud naše sbližování nevyjde, mám ještě další možnost, jak provést své ekonomické plány – bohatou Čínu. Vzkaz byl o to silnější, že přesně v tu dobu probíhalo v Pekingu čínsko-americké jednání o tom, jak nalézt cestu ven ze zuřící vzájemné obchodní války.

Čína je dnes nejbližším spojencem Severní Koreje, o tom není pochyb. Byť jejich vztahy nejsou bez mráčku. Peking nelibě nesl severokore­jské jaderné a raketové testy u svých východních hranic, na druhé straně se dlouhodobě obává kolapsu tamního režimu, následné mohutné uprchlické vlny a zejména přímého sousedství americké armády, pokud by došlo ke sjednocení obou Korejí podle představ Jihu. Dnes je navíc se Spojenými státy na kordy, a tak nemá moc zájem na Kima tlačit. Spíše chce využít příležitos­ti, jež se naskýtá, a zahrát severokore­jskou kartou vůči USA.

Ukazuje se, že za současné situace se Čína a Severní Korea potřebují víc než kdykoliv dříve. Pokud tedy nehodlá Kim skutečně rozmontova­t svůj jaderný arzenál, čemuž však zatím věří málokdo.

Proč si Si už Kima všímá

„Spojené státy zahájily obchodní válku a využily všech možných prostředků, aby dostaly Čínu do obtížné situace. Na pozadí tohoto vývoje je pro Čínu užitečné mít při jednání s USA přítele, jakým je Severní Korea,“řekl pro agenturu Reuters šéf čínského Ústavu pro studia severových­odní Asie Süan Tung-ž’. To samozřejmě neznamená, že by Čína výhledově nechtěla, aby se její totalitní soused zbavil jaderných zbraní, jen se jí nyní možná více hodí k licitaci s USA.

Kim Čong-un nastoupil do čela KLDR v roce 2011. Po celých šest let jeho vlády dával čínský vůdce zřetelně najevo, že na mladého severokore­jského kolegu nemá čas. Ani jednou ho nepřijal. To se ovšem zásadně změnilo, jakmile Kim otočil o 180 stupňů a začal signalizov­at ochotu domluvit se s Jižní Koreou a s USA. S pozváními do Pekingu se počínaje loňským březnem najednou roztrhl pytel. Čínský vůdce zjevně nechtěl zůstat v postavení mimo hru. Teď to vypadá, že Kimovi rád „poradí“.

Čína by chtěla postrčit Severní Koreu na cestu ekonomický­ch reforem podle svého vzoru. Pokouší se o to neúspěšně už několik desetiletí. Kimové se však báli, že otevření jejich země vnějšímu světu by znamenalo konec jejich dynastie.

Nyní, za Kim Čong-una, se však tento postoj začíná postupně měnit. Někteří čínští analytici optimistic­ky tvrdí, že rok 2019 by mohl být pro Pchjongjan­g tím, čím byl pro Čínu rok 1979 – počátkem skutečných ekonomický­ch reforem. V jejich představác­h v tom právě Čína sehraje vůdčí roli. Jak jinak.

Ještě bližší sepětí KLDR s Čínou by se pochopitel­ně nezamlouva­lo Washington­u. A aby bylo klubko ještě zamotanějš­í – paradoxně by to nebylo ideální ani pro samotného Kima. Už dnes se 90 procent veškerého severokore­jského vývozu či dovozu týká Číny, což samo o sobě dává Pekingu obrovský vliv a Kim by dlouhodobě rád tuto závislost na obřím sousedovi naopak snížil. Právě teď se mu však Čína jeví jako velice užitečná. Jak už bylo řečeno, bude to v Hanoji pěkně tvrdá partie a nejspíš zdaleka ne poslední.

 ?? Foto: ČTK ?? Na místě Zatím do Hanoje dorazili dvojníci politiků. Australan Russell White a jeho jihokorejs­ký kolega Howard X s tváří Kima.
Foto: ČTK Na místě Zatím do Hanoje dorazili dvojníci politiků. Australan Russell White a jeho jihokorejs­ký kolega Howard X s tváří Kima.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia