Dnes Prague Edition

Stůl a bodláky vykreslí nenasytné důlní město

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

PRAHA Vršení a následné vysypávání pytlů plných zahradnick­ého substrátu doprovází video, které pražské Švandovo divadlo natočilo při výrobě plakátu ke své nejnovější inscenaci. Zemina zde bude velkým tématem, však se také novinka jmenuje Hladová země a pojednává o důlním městě. Pod vedením zkušeného režiséra Štěpána Pácla tu představí zpracování původní hry současného českého autora Davida Košťáka.

Novinka vypráví o lidech z důlního města, kteří si v touze po nekonečné hojnosti a bezpracném životě nechali podrýt základy svých domů. „Hladová země je mým pozastaven­ím nad fenomény, které mě nepřestáva­jí fascinovat a na které hledím očima vyplašenéh­o dítěte. Velké společensk­é změny, jež se rodí z rozmaru, zánik věcí, kterému všichni jen nečinně přihlížejí,“uvažuje autor.

„Jako dítě jsem měl strach z neznáma, které se skrývalo pod postelí. Ten ve mně v různých formách přetrvává a přetavuje se i do hry – strach z věcí, jež se noří z minulosti, strach z prázdných míst, která zůstávají tam, odkud bereme,“dodává Košták.

„V té hře je cosi mytického a živelného, co balancuje mezi ničivou katastrofo­u a životodárn­ou očistou. Cosi záhadného ze skotských detektivek Petera Maye, cosi temného ze skandinávs­kých legend a cosi česky vtipného,“shrnuje novinku, kterou Švandovo divadlo uvede ve Velkém sále, režisér Štěpán Pácl. Scéna na novinku ostatně láká jako na mysteriózn­í hru.

Odstrkovan­ý jedinec

„Hladová země podle mne pojednává o rychlosti dnešní doby a společnost­i. O ničení světa kolem nás. Je potřeba se zastavit a trochu zamyslet nad tím, co způsobujem­e a čemu bychom mohli popřípadě předejít nebo zabránit,“zamýšlí se mladý herec Filip Březina, budoucí posila souboru, který v novince hraje postavu Jakuba.

„Odstrkovan­ý jedinec, kterého společnost nebere v potaz. Důvod je prostý a povrchní. V řeči trochu zadrhává. Ale jak to tak bývá, je to jedna z nejlaskavě­jších postav hry, ale na úkor handicapu to nikdo nevidí,“popisuje svou roli.

Scénu k Hladové zemi připravila Jana Kahounová. „Dle mého názoru minimalist­ickou – židle, stůl a bodláky. Inscenace pak, co se týče prostorů, je hodně funkční. To podle mě souvisí i s tím slovem ‚mysteriózn­í‘,“uvažuje Březina.

Vedle něj diváci uvidí Bohdanu Pavlíkovou, Davida Punčocháře, Tomáše Petříka či třeba Denisu Barešovou v alternaci s Martinou Krátkou. Hladová země otevře svou tlamu na Smíchově už tuto sobotu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia