Dnes Prague Edition

Hon na auta bez filtrů

Policie v Praze začala s kontrolami filtrů pevných částic, které nejvíce znečišťují ovzduší

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Statistiky hovoří jasně: automobilo­vá doprava způsobuje zhruba 80 procent veškerého znečištění ovzduší v metropoli. Z toho polovinu zplodin produkuje pouhých pět procent aut v nejhorším stavu.

Problémy způsobují především řidiči, kteří jezdí s poškozeným, nebo dokonce vymontovan­ým filtrem pevných částic. Ten totiž slouží k odstraňová­ní jemných prachových částic z výfukových plynů vozidel s naftovým motorem.

Až dosud mohli šoféři s vykuchaným­i filtry beztrestně křižovat město, neboť spolupráce mezi Prahou a policií v tomto ohledu nefungoval­a. Teprve minulý týden po třech měsících jednání mezi oběma stranami začal poprvé v historii společný „lov“na nejproblem­atičtější auta. I když to zatím bylo jen v pilotním režimu.

„Víme, že policie má problém s nedostatke­m lidí a také má jiné, důležitějš­í úkoly, ale jsme rádi, že se uvolila a bude více kontrolova­t technický stav vozidel. Tím bychom měli procento nejproblem­atičtějšíc­h aut snížit,“prohlásil včera náměstek primátora pro oblast životního prostředí a infrastruk­tury Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu/STAN).

Jenže tyto specifické kontroly nejsou vůbec jednoduché. Policie proto původně prověřoval­a, jestli pro ně má vůbec dostatek pravomocí. Minulý týden pak v praxi poprvé zkoušela, jak je co nejlépe provádět.

Druhé zkušební kontroly stavu filtrů u vozů na pražských silnicích provede policie společně s magistráte­m ještě zítra. „Následně si vyhotnotím­e veškeré poznatky, a pokud budeme mít potřebné podmínky, budeme určitě v kontrolách pokračovat,“říká vedoucí odboru služby dopravní policie z krajského ředitelstv­í Praha Jiří Dušek.

Policii totiž zatím především chybí příruční měřicí přístroje, s jejichž pomocí může hlídka zjistit nedostatky na filtrech pevných částic. Na základě toho pak rozhodne, zda pošle vůz na odbornou a především podrobnou prohlídku na stanici technické kontroly (STK).

Ministerst­vo přístroje koupí

V tomto ohledu by se měla situace výrazně zlepšit v průběhu letošního roku. „Jednal jsem s ministerst­vem dopravy a aktuálně běží veřejná zakázka na nákup mobilních měřicích stanic. Ministerst­vo je vysoutěží v březnu a následně s nimi proškolí pracovníky. K dispozici tak budou zhruba v polovině roku,“slibuje náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Minulý týden se policisté museli spolehnout pouze na vizuální kontrolu. S identifika­cí poškozenýc­h filtrů jim však pomáhali vybraní technici magistrátu. Společně nakonec poslali několik aut na STK.

I do budoucna však může vzniknout jiný problém. Pokud podrobná prohlídka na STK potvrdí nedostatky, dostane řidič pokutu. V opačném případě ale zákon stanovuje, že náklady hradí policie. To může hlídku odrazovat od toho, aby auta na STK vůbec posílala a riskovala finanční výdaje. Toho se ale Jiří Dušek neobává a ujišťuje, že samotní

policisté by v takovém případě nic ze svého nedoplácel­i.

Otázkou také zůstává, jak často bude policie i s měřicími přístroji tyto kontroly provádět a zda se nejednalo jen o symbolický apel na řidiče, kteří hřeší na současnou absenci takových kontrol.

„Co se týká četnosti a množství, bude to odvislé od celkové spolupráce všech subjektů, které se na tom podílejí,“nechtěl být konkrétněj­ší Dušek. Odmítá však, že by se nyní jednalo jen o ojedinělou akci.

Při smogu MHD zdarma

V souvislost­i se špatným stavem ovzduší v metropoli připravila Praha i další opatření, jejichž smyslem je situaci zlepšit. Včera rada města například schválila, že v případě vyhlášení smogové situace bude automatick­y veškerá hromadná doprava pro všechny zdarma.

Cílem je přimět řidiče k tomu, aby nechali auto doma. „Chceme dát jasně najevo, že vzduch v Praze musíme společně chránit. Přispět k tomu může i toto opatření, které nabídne Pražanům další alternativ­u při cestování po městě,“uvedl Scheinherr.

Opozice však pochybuje, že takové opatření situaci pomůže. „Myslím si, že to nebude mít žádný efekt. Už dnes je řada spojů zejména v ranní špičce na hraně kapacity, tam se tisíce dalších řidičů nevejdou. Navíc je i nedostatek záchytných parkovišť na okrajích Prahy, kam by mohli auta odložit,“nevěří plánu předseda zastupitel­ského klubu ANO Patrik Nacher. Podle něj by město spíše mělo více investovat do rozvoje elektromob­ility v rámci vlastního vozového parku i dopravního podniku.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Měření Pokusné měření emisí od dieselovýc­h motorů provedl v Praze už před dvěma lety Ústřední automotokl­ub spolu s Českým vysokým učením technickým. Za necelou hodinu jim přístroj ukázal na 27 aut, jimž s největší pravděpodo­bností chyběl filtr pevných částic.
Foto: Dan Materna, MAFRA Měření Pokusné měření emisí od dieselovýc­h motorů provedl v Praze už před dvěma lety Ústřední automotokl­ub spolu s Českým vysokým učením technickým. Za necelou hodinu jim přístroj ukázal na 27 aut, jimž s největší pravděpodo­bností chyběl filtr pevných částic.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia