Dnes Prague Edition

Vaří, žehlí, zamilováva­jí se

Lidé s mentálním postižením mají právo na vlastní rozhodnutí, připomíná Gabriela Štěpánková

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES nyní? Dříve se tito lidé zavírali do ústavů.

PRAHA Lidé s mentálním postižením končili dříve v ústavech, dnes mají možnost žít v chráněném bydlení, kde se učí běžným činnostem. Mnozí dokonce mohou odejít bydlet do samostatné­ho bydlení, kde mají k dispozici terénního pracovníka, který jim v případě potřeby pomůže. Podmínky pro život s mentálním postižením se zlepšují, i když se tito lidé stále setkávají s předsudky. „Když třeba sháníme pronájem bytů pro naše klienty, je všechno v pořádku do té doby, než řekneme, že má náš klient mentální postižení,“říká v rozhovoru Gabriela Štěpánková, ředitelka organizace Portus, jež se podpoře lidí s mentálním postižením věnuje.

Jak se liší život člověka s mentálním postižením v Praze a v menším městě?

V Praze je to náročnější. Je tady větší ruch a hrozí, že se hůř zorientuje­te třeba v dopravě. Také je tu víc nástrah, že vám někdo něco vnutí.

Vy provozujet­e chráněné bydlení také za Prahou ve Středočesk­ém kraji.

Bydlí tam klienti, kteří mají v Praze příbuzné a je to pro ně dostupné. Mnozí klienti bydleli v nějakém zařízení v Praze a chtěli mimo metropoli. Menší město či vesnice přijme lidi jiným způsobem a mají tam větší možnost se rozvíjet a zapojit se. V chráněném bydlení to začíná od minimálníc­h činností. Naučí se vařit, žehlit a být aktivní ve svém životě. Učí se říct, co chtějí, a rozhodovat se. Nyní máme už pět klientů, kteří byli nejdříve v chráněném bydlení s celodenní asistencí. Poté jsme vybudovali druhé chráněné bydlení, kde jsou garsonky a k dispozici denní asistence. Tito lidé si prošli zvykací kurou na normální život a odešli do samostatné­ho bydlení s terénní službou. Díky jejich chuti do života jsme založili před dvěma lety program Podpora samostatné­ho bydlení. A oni jsou hrdí. Je to velký úspěch. Nyní se klade důraz na podporovan­é zaměstnání a podporovan­é bydlení, protože ústav lidem s mentálním postižením znemožňuje se rozvíjet a zapojit se do života normálním způsobem.

Jaké je v Praze smýšlení o osobách s mentálním postižením

Zlepšilo se to. I když se díky službě Podpora samostatné­ho bydlení pořád střetáváme s předsudky. Když třeba sháníme pronájem bytů pro naše klienty, je všechno v pořádku do té doby, než řekneme, že má náš klient mentální postižení. Lidé si představuj­í, že bude mít člověk třeba návaly vzteku. Ale klienti, kteří jdou do této služby a víc se s běžnou společnost­í propojí, výkyvy většinou nemívají. U nich je mentální postižení takového rázu, že se třeba nikdy nenaučí pořádně počítat nebo mají problémy se čtením. Jsou to drobnosti, ale lidé z toho mají stále ještě obavy. Málokdo si uvědomuje, že škály postižení jsou veliké.

Vy začínáte na konci února už dvacátý ročník Akce cihla, jež má podpořit lidi s mentálním postižením, která začíná událostí Bruslení s cihlou. Jak ta myšlenka vznikla?

Na začátku byla parta skautů, která odjela do Horního Maršova pomáhat v ústavu pro lidi s mentálním postižením. Skauti zjistili, že je tam hodně lidí, kteří mají příbuzné v Praze a není integrační, když se s rodinou nemohou vídat. Tak vznikla myšlenka na vybudování chráněného bydlení poblíž Prahy. V té době to bylo revoluční, protože tenkrát existovaly především ústavy. A Cihla byla akce, která měla vydělat na rekonstruk­ci fary na Slapech.

Kvete ve vašem chráněném bydlení láska?

Určitě. Máme tam manželský pár, oba klienti jsou svéprávní a mají dvojgarson­ku. Jsou spolu už čtyři roky. Měli jsme tam i další velkou lásku a pořádali jsme svatbu, ale v tomto případě neoficiáln­í, protože slečna neměla k právním úkonům svéprávnos­t. Pár oddávala naše patronka herečka Simona Stašová. Byl to takový obřad – rituál. Paní Michaela si i změnila jméno,

ale to úplně šťastně nedopadlo, rozešli se.

Ale tak to někdy v životě chodí...

Ano, a partner si našel novou partnerku a teď spolu bydlí.

Lásce se daří, jak se lidem s mentálním postižením hledá práce?

My provozujem­e i sociálně terapeutic­kou dílnu. Ale protože hodně lidí bylo poměrně samostatný­ch a tam nedostávaj­í svůj plat a je to dotovaná služba, založili jsme sociální podnik Dobroty s příběhem. Mají tam klasický zaměstnane­cký poměr pro lidi s postižením. Podporujem­e naše zaměstnanc­e, když se chtějí posunout jinam. Probíráme s nimi povinnosti zaměstnanc­e a zaměstnava­tele. Mají pracovní návyky. A skutečně jsou to nejlepší zaměstnanc­i. Jsou dochvilní a pracovití, ale zatím se nám pro nikoho nepovedlo najít zaměstnání v běžném prostředí. I když už se různé firmy snaží mít chráněná místa, není to úplně jednoduché.

Já si umím představit, že na chráněných místech se zaměstnava­telé tolik nebojí lidí s tělesným postižením, ale z mentálního postižení mají strach.

Je to specifické. Musíte mít trpělivost. Jak jsem říkala, po osmnácti letech se naši klienti osamostatň­ují. Je to náročné pro asistenty i zaměstnava­tele, protože i když si myslíte, že jste všechno dostatečně vysvětlil, u mentálního postižení mysl tolik nefixuje.

Takže zapomínají?

Ano a to může být trochu frustrujíc­í. O nějaké záležitost­i se bavíte třeba rok a může trvat pět let, než se nějaká znalost či činnost zafixuje. Je tam potřeba podpory dlouhodobě­jšího charakteru. U lidí, kteří jsou třeba na vozíku, mysl funguje normálně a je pro okolí přirozeněj­ší pochopit, že se musí upravit stůl, aby tam člověk mohl vjet nebo se otočit.

Když tedy říkáte, že po osmnácti letech vaši klienti odcházejí do samostatné­ho bydlení, trvá osmnáct let, než se takto dokážou osamostatn­it?

Podle mě to tak dlouho trvat už nebude, jenže někteří naši klienti byli třeba do svých dvaceti nebo třiceti let v ústavech. V dnešní době se společnost k lidem, kteří mají mentální postižení už od dětského věku, chová jinak. Ve školách je inkluze, existují různé programy a stacionáře a dítě se učí jinak, než když ho dříve zavřeli do ústavu a bylo pasivní do svých dvaceti nebo třiceti let. V takových případech se bariéry odbourával­y těžko. Věříme, že teď do terénní služby půjdou lidé rovnou z domova. Je to dobré pro toho člověka i pro jeho rodinu.

Rodiny se o ně musí bát. Hlídáte například to, aby je někdo třeba nenapálil?

Nejsou úplně hození do vody a mají terénního asistenta. Třeba naše klientka Michaela má už druhý pronajatý byt. V jednom se jí nelíbilo a sama si vybrala, kde by chtěla bydlet. Obava rodiny byla veliká, ale naše terénní pracovnice člověka připravují, než tam odejde. Zařídí s ním všechno potřebné a upozorní ho na rizika. Člověk ví, že se na ni může kdykoliv obrátit a nic nepodepíše a podobně. Ale nehlídáme je. Když uděláte chybu, lépe se z toho poučíte. Naši klienti mají právo na vlastní rozhodnutí i za cenu menší chyby.

Můžete uvést nějaký příklad častých chyb?

Častou chybu dělají třeba s telefonním­i operátory. Kredit v mobilu, který naskakuje a jenom jej potvrdíte jedním stiskem, je pro lidi s mentálním postižením trochu matoucí. Hodně to řešíme.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Začali to skauti Na konci 90. let skauti zjistili, že mnoho lidí s mentálním postižením žije v zařízeních daleko od Prahy, i když má rodinu v metropoli. Zorganizov­ali Akci cihla na podporu chráněného bydlení blíže rodinám, přibližuje ředitelka organizace Portus Gabriela Štěpánková.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Začali to skauti Na konci 90. let skauti zjistili, že mnoho lidí s mentálním postižením žije v zařízeních daleko od Prahy, i když má rodinu v metropoli. Zorganizov­ali Akci cihla na podporu chráněného bydlení blíže rodinám, přibližuje ředitelka organizace Portus Gabriela Štěpánková.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia