Dnes Prague Edition

Výchova hokejistů v Čechách

Drsný faul Martina Erata vyvolal bouři vášní NHL takřka vymýtila rvačky, soustavně potírá brutální hity. Tato důslednost extralize chybí. Dočkalův návrat Sparťanský lékař zahájil léčbu

- Pohled Karel Knap hokejový reportér MF DNES

Když se roztočí kolo spravedlno­sti, nikdo neví, na jaký trest šipka ukáže... Jízlivé rýpnutí vytýkající strážcům kázně nahodilost při posuzování hokejových prohřešků se – nikoliv poprvé – objevilo minulý týden na webové stránce kanadského časopisu The Hockey News.

Též v zámoří se horlivě diskutuje o dodatečnýc­h sankcích za „zločiny“spáchané mezi mantinely. Naposledy se rozebíralo Gudasovo seknutí do Kučerovovy přilby či McDavidův zásah ramenem do Leddyho hlavy (oba vyfasovali dvouzápaso­vý distanc).

Není snadné roztřídit rozličné životní situace do jasně označených šuplíků, což se přirozeně týká i půtek mezi obrněnci na ledě. Jenže zatímco NHL dlouhodobě mění hru nastavením pravidel a trestáním jejich porušení, v extralize se podobná soustavnos­t vypozorova­t nedá.

Čerstvým důkazem budiž případ brněnského veterána Erata, jenž v pátek brutálně zboural karlovarsk­ého rivala Havránka. Předseda discipliná­rní komise Ujčík jej o víkendu odsoudil k zákazu startu v šesti partiích, což za daných okolností (oběť ve zranitelné­m postavení po odehrání puku, viník zvýšil rychlost a napřímil se s jasným záměrem jej trefit do hlavy) kdekdo považuje spíš za pokárání.

Vždyť v NHL se za likvidační ataky srovnateln­ého typu vynášejí pádnější tresty. Erat se přesto včera odvolal, jelikož Havránkova zranění údajně nejsou tak vážná, jak se zdálo, a žádá milosrdněj­ší ortel.

Je zvláštní, že se Ujčík v sazbě za zásah do hlavy a krku (pět až deset utkání) původně přiklonil k její dolní Případ Erat hranici, byť „přihlédl ke zvlášť nebezpečné­mu a bezohledné­mu způsobu vedení zákroku“. Jeho ráz zjevně přebila skutečnost, že Erat není považován za recidivist­u. Matoucí jsou i další fakta. Za podobný hit na Koloucha z Olomouce měl v lednu zlínský Okál zastavenou činnost jen na tři mače, načež kouč jeho mužstva Martin Hamrlík pronesl: „Hráči k sobě musejí mít respekt, takové chování v našem týmu nechceme.“

Eratův trest, bude-li potvrzen, se stane v extralize nejvyšším od října 2016, kdy sparťan Ružička praštil holí do hlavy Vantucha z Liberce.

Vražení zezadu na hrazení od havířovské­ho Sikory, po němž kladenský Jágr loni dlouho marodil, bylo v českých krajích prohlášeno za čistý zákrok, třebaže v NHL by bylo považováno za jasný faul.

Není snadné se v těch výrocích vyznat. Vyplývá z nich, jaká sankce by byla přiměřená pro Erata? Ne.

Chybí logická spojitost, jasný metr a zřetelný vzkaz: „Nezajímá nás, co se dřív smělo. Neplatí pravěké řeči, že si oběť za újmu může sama. V moderním hokeji se klade důraz na rychlost a šikovnost, není v něm místo pro brutalitu. Hlavní je zdraví hráčů, není žádoucí, aby hvězdy ležely ve špitále a po kariéře trpěly s následky otřesů mozku.“

Přesně tak uvažuje NHL. Řády nastavila tak, aby z arén téměř zmizely rvačky. Borci vědí, že kdysi tak obdivované hity jsou teď zakázané, tak se jich vyvarují – stejně jako hrozivých kolizí u mantinelu.

Že se z hokeje vytrácí někdejší chlapskost? Možná. Ale kdo baží po surovostec­h, nechť sleduje MMA.

NHL v novém století rázně udává trendy. Cíleně mění podívanou, kterou nabízí svým fanouškům. Její discipliná­rka se nazývá Oddělení hráčské bezpečnost­i, o niž se opravdu stará. Extraliga takovou vizi postrádá, hokejisty nevede, nevychováv­á. I proto nikdo v branži neví, jak se daný případ (teď ten Eratův) vyvrbí. V Česku – ne v NHL – se točí nevyzpytat­elné kolo (ne)spravedlno­sti.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Odvolal se
Výše trestu pro Martina Erata (původně šest zápasů) se dnes bude řešit u discipliná­rní komise znovu.
Foto: Profimedia.cz Odvolal se Výše trestu pro Martina Erata (původně šest zápasů) se dnes bude řešit u discipliná­rní komise znovu.
 ??  ??
 ??  ?? Brněnský útočník v pátečním utkání v Karlových Varech drsně trefil do hlavy domácího Tomáše Havránka. Repro: O2 TV Sport
Brněnský útočník v pátečním utkání v Karlových Varech drsně trefil do hlavy domácího Tomáše Havránka. Repro: O2 TV Sport
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia