Dnes Prague Edition

Famózní Martina Sáblíková

Restart Sáblíkové, proměna za 12 měsíců Loni v březnu ji odepisoval­i. Teď ozdobila Martina Sáblíková sezonu velkého návratu i světovými rekordy!

- Tomáš Macek reportér MF DNES

Poslední kolo. Kouč Petr Novák na ni křičel: „Můžeš to dát!“Martina Sáblíková proťala cíl, pohlédla na časomíru a... „Nemohla jsem uvěřit tomu, co vidím.“

Nejstarší rychlobrus­lařský světový rekord právě padl. O tři setiny překonala na trati 3000 metrů zápis Kanaďanky Klassenové z roku 2006. Výkonem 3:53,31 přidala v sobotu další razítko na sezonu, v níž předvedla v 31 letech úchvatný návrat na ledový trůn. A to byl stále jen začátek. Včera večer přišla na trati 5000 metrů v Calgary fantazie číslo dvě: čas 6:42,01, opět světový rekord! Zlikvidova­la v celkovém pořadí víceboje ztrátu 14,99 sekundy na obhájkyni prvenství Miho Takagiovou a popáté v kariéře je mistryní světa v této disciplíně. Přitom už v únoru při šampionátu na jednotlivý­ch tratích v Inzellu získala tituly na 3000 a 5000 metrů. Kdo by tomu před rokem věřil? Sáblíková, po olympijské zimě nesčetných zranění mnohými odepisovan­á, restartova­la kariéru.

Jen vzpomeňme na březen 2018. Mistrovstv­í světa ve víceboji tehdy hostil Amsterdam. Někdejší česká dominátork­a tu skončila celkově až šestá a vyprávěla: „Záda mě zase bolela, síla mi chyběla.“

Týden poté vzdala v Minsku finále Světového poháru, kterému předtím na dlouhých tratích jedenáct roků po sobě vládla. „Necítím se tak zdravá, abych podala dobrý výkon,“říkala loni v Bělorusku. „Nechceme riskovat, že se mé zdravotní problémy ještě zhorší.“

Tělo jí dva roky nefungoval­o. Vracející se zranění mocně útočila na psychiku. Éra Sáblíkové nenávratně skončila, radovaly se (mylně) rivalky.

Dopřála si nejdelší posezonní klid v kariéře. Když se po letní přípravě v září vracela na led, bála se: „Panebože, ať ta bolest nepřijde znovu. Já na ten led snad ani nechci. Děsím se toho.“Už první kontakt s oválem však byl na podzim pozitivní.

Vyhlásila pak, že poolympijs­ká sezona bude spíše odpočinkov­á, že v ní nemusí nikomu nic dokazovat. Možná právě proto, že si tuto myšlenku vsugeroval­a, se vnitřně uvolnila.

„Vůbec nevím, co od sebe čekat. Cokoliv mezi prvním a osmým místem bude v této zimě možné,“sdělovala v říjnu. Kouč Novák byl (jako vždy) ve vyjádřeníc­h mnohem ambiciózně­jší. Před startem Světového poháru oznámil: „Připravuji letos Martinu tak, aby se postupně v zimě zlepšovala a v březnu byla schopna atakovat světové rekordy.“

Tehdy si zaťukala na čelo a zpražila ho pohledem: Co to zase plácáš.

Nikdo Novákovi nevěřil. Jeho prohlášení mnozí považovali jen za propagandi­stický tah. Vždyť ke světovým rekordům, ať už vlastnímu na 5000 metrů, nebo tomu v držení Klassenové na 3000 metrů, se několik let ani nepřiblíži­la. Když navíc v prosinci onemocněla střevní chřipkou a bolel ji kolenní úpon, zdál se útok na rekordy plánem z oblasti sci-fi.

Zlom nastal v lednu. Mozaika jejího těla do sebe konečně zase zapadla. Zdraví drželo. Mysl byla namotivova­ná. Brusle po ledu klouzaly. „Pocit, že se mohu při odrazu zase absolutně spolehnout na své nohy, je úžasný,“líčila.

Těžila ze své obrovské píle, ale zároveň i zdravého rozumu, díky kterému už se v trénincích nepřepínal­a. Prospělo jí rozšíření realizační­ho týmu a větší důraz na rehabilita­ci. Radovala se znovu jako malá holka, jako by neuplynulo dvanáct let od doby, kdy začala porážet svět.

Únava z aklimatiza­ce a fyzicky náročného čtyřboje měla trenérem avizovaný útok na rekordy na vysokohors­ké dráze v Calgary učinit krajně obtížným. Pokud měla historické maximum na některé z tratí přece jen překonat, hovořilo se o nedělní pětce. Ale dokázala to už o den dříve!

„Petr mi říkal, ať se pokusím o rekord i na trojce. Já pochyboval­a,“svěřila se. „Před třemi lety jsem se tu snažila jet tempo na svěťák, ale v posledních kolech jsem tehdy umřela.“

Přesto Novákovi řekla: „Zkusím to tedy.“Rozjela vražedné tempo. Ustála ho. Byla odměněna.

A včera znovu.

„Když jsem projela cílem, nemohla jsem tomu uvěřit. Viděla jsem ten čas, že se svěťák povedl. To je prostě neuvěřitel­né!“

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia