Dnes Prague Edition

Drak přistál. Kosmická loď vizionáře Muska „parkuje“ve vesmíru.

Soukromá loď Crew Dragon s figurínou na palubě, které dali jméno Ripleyová, se spojila s Mezinárodn­í vesmírnou stanicí. USA jsou tak o krok blíž, aby zase vysílaly do vesmíru své lidi z americké půdy.

-

MYS CANAVERAL Kosmická loď Crew Dragon soukromé americké společnost­i SpaceX, za kterou stojí miliardář Elon Musk, se včera úspěšně spojila s Mezinárodn­í vesmírnou stanicí (ISS). Zatím sice byla bez posádky, ale pokud se ani na další cestě lodi nevyskytno­u žádné komplikace, měla by v červenci následovat druhá zkušební mise, tentokrát už s lidmi na palubě.

„Musíme se vrátit, ale zatím to fungovalo... Máme za sebou nejrizikov­ější položky,“řekl zakladatel SpaceX Elon Musk.

Už nyní misi označil za velký úspěch americký prezident Donald Trump. „Gratuluji SpaceX a všem,“napsal na Twitteru.

Šéf NASA Jim Bridenstin­e ke startu rakety s lodí Crew Dragon řekl, že jde o „velkou noc pro Spojené státy americké“. „Jsme na cestě opět vyslat do vesmíru americké astronauty na americké raketě z americké půdy poprvé od konce provozu raketoplán­ů v roce 2011,“dodal. Američané totiž od roku 2011 dopravují své astronauty do vesmíru ruskými loděmi Sojuz.

Brzy zamíří zpátky

Loď nesená raketou Falcon 9 na cestu na oběžnou dráhu vyrazila v sobotu z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě a po 27 hodinách dosáhla cíle. Vše probíhá automatick­y. V křesle pro astronauty je jen figurína se senzory. Na Zemi ji pojmenoval­i Ripleyová podle Ellen Ripleyové, hlavní postavy filmu Vetřelec z roku 1979. Oblečena je ve skafandru, který společnost SpaceX pro svůj pilotovaný program kosmických letů vyvinula.

Kromě Ripleyové je na palubě také plyšová hračka připomínaj­ící planetu Zemi, která se mohla vznášet ve stavu beztíže. „Supermoder­ní ukazatel nulové gravitace dodán krátce před startem,“napsal k fotografii plyšáka na Twitteru Elon Musk.

Crew Dragon při svém zkušebním letu dopravila na ISS jejím obyvatelům, kterými jsou teď Rus Oleg Kononěnko, Američanka Anne McClainová a Kanaďan David Saint-Jacques, zhruba 200 kilogramů zásob.

U orbitálníh­o komplexu stráví Crew Dragon asi pět dní a poté se vydá zpět na Zemi, kde přistane na padácích ve vodách Atlantskéh­o oceánu.

Crew Dragon je schopna do kosmu dopravit sedm astronautů, ale v běžném provozu by měla transporto­vat čtyři. Do vesmíru by se díky ní měli brzy podívat astronauti Doug Hurley a Bob Behnken.

Neměla by být jedinou lodí, díky které se Američané v programu pilotovaný­ch letů zbaví závislosti na Rusku. Společnost Boeing na duben připravuje testovací let své lodi CTS-100 Starliner bez posádky, v srpnu pak chce poprvé letět s astronauty. Vedle toho americká společnost Lockheed Martin a evropský Airbus vyvíjejí pro NASA další kosmickou loď Orion.

Musk se ale nespokojuj­e jen s „obyčejným“létáním do vesmíru, jeho cílem je opětovné přistání na Měsíci a „kolonizace“Marsu. (zah, ČTK)

 ?? Foto: ČTK ?? Kosmická loď Crew Dragon soukromé americké společnost­i SpaceX se včera spojila s Mezinárodn­í vesmírnou stanicí. Zatím je bez posádky, ale když vše zvládne, mohla by v červenci letět už s lidmi.
Foto: ČTK Kosmická loď Crew Dragon soukromé americké společnost­i SpaceX se včera spojila s Mezinárodn­í vesmírnou stanicí. Zatím je bez posádky, ale když vše zvládne, mohla by v červenci letět už s lidmi.
 ?? Foto: ČTK ?? Příště už s lidmi? SpaceX zveřejnila i snímek interiéru lodi Crew Dragon, v níž byla umístěna figurína a také plyšová hračka.
Foto: ČTK Příště už s lidmi? SpaceX zveřejnila i snímek interiéru lodi Crew Dragon, v níž byla umístěna figurína a také plyšová hračka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia