Dnes Prague Edition

Bandita Nick udeřil

Zlobivý hoch tenisu Kyrgios slaví cenný titul, ale uznal: Potřebuju více disciplíny

- Miroslav Němý tenisový reportér MF DNES

Na hlavě sombrero, v tváři čertovský úsměv a v pravačce trofej. Jak příznačné kulisy: v mexickém Acapulku vyvrcholil týdenní tenisový western vítězstvím sportovníh­o bandity. Či přesněji jakéhosi Jesseho Jamese ve hře s raketou – pro jedny je desperátem, pro druhé hrdinou, ale pro každého postavou hodnou pozornosti.

„Snad jsem příkladem pro všechny, co se potýkají s potížemi a dostanou se do bodu, z něhož zdánlivě nevede cesta pryč,“vyprávěl australský svéráz. „Byl jsem fakt dole a netušil, co bude. Načež přišel tenhle týden a tahle změna.“

O trápeních zlobivého Australana by mohly být vydány tlusté sebrané spisy. Talent jako málokdo, ale povaha ryze nesportovn­í. Po jednom kroku dopředu následují dva dozadu. Nikdo moc neví, co s ním, a tak se raději rve bez trenéra, odkázán jen na svoji vrtošivou náturu.

Aktuálně je 23letý Kyrgios v laufu. V Mexiku zdolal Rafaela Nadala (o tom ještě bude řeč), Wawrinku, Isnera a ve finále designovan­ého tenisového vládce budoucnost­i Alexandera Zvereva. A to se v Acapulku potýkal s lehkým zraněním i s docela těžkou otravou jídlem.

„Úžasné. Splněný sen. Zvlášť po souboji s někým, proti němuž jsem byl jasný outsider,“zářil po finálové výhře nad Zverevem.

Bylo to tažení ryze kyrgiosovs­ké.

Rafa o mně nic neví

Jeho řež s Nadalem patřila k nejzajímav­ějším duelům roku 2019 a klidně může vydržet vysoko i v celoroční hitparádě. Kyrgios do ní dal naprosto vše – v dobrém i horším.

Některé jeho údery byly lepší než z PlayStatio­nu. Zároveň ale po porážce vytočený Nadal, což je úkaz sám o sobě, říkal: „Chybí mu úcta a respekt. K soupeři, k publiku, ba i k němu samému.“

Důvod? Kyrgios ho rozhodil třeba podáním spodem a svými gesty obrátil mexický dav zcela proti sobě. Ne že by emoce do tenisu nepatřily, pumpování rukama a hecování tribun ale náleží spíš do wrestlingu.

„Rafa o mně nic neví, takže to neposlouch­ám,“opáčil Australan. „Já hraju takhle. On zase mezi každou výměnou natahuje čas.“

Právě proto působí Kyrgios jako odpuzovač nudy. Jako úkaz: Nadal, Roger Federer a Novak Djokovič jistě nejsou dokonalými stroji, ale převážně reprezentu­jí tenis tak, že by za podobnou „svatou trojici“představit­elé každého sportu skákali radostí do stropu. Kyrgios je jiný, svérázný. Ne nadarmo mezi jeho největší advokáty, i když poslední dobou už s notnými výhradami, patří John McEnroe, synonymum bouřliváka.

Třeba ono podání spodem se dá skutečně hodnotit všelijak. Jako neuctivé, frackovské gesto – nebo jako chytrý, strategick­ý prvek. Když totéž památně použil Michael Chang proti Ivanu Lendlovi na Roland Garros v roce 1989, popsal to později jeho americký krajan Todd Martin jako „poslední kámen, co srazil Goliáše“; nalomeného Lendla to mentálně zcela rozhodilo.

Na druhou stranu platí, že Kyrgios sklízí plody svého leckdy skutečně neurvalého projevu. Pár zápasů cíleně odflákl, hádal se s rozhodčími... Tím vlastně sám roky podporuje nynější černobílý výklad, že dobroděj Rafa prohrál s banditou, který se uchyluje k nefér trikům.

Možná bych mohl mít trenéra

Kyrgios slaví titul po více než roce, loni uspěl jen v lednu v Brisbane. V kariéře dobyl pět trofejí – proč tak málo, to poodkryl i ve vítězném Acapulku. „Večer před finále jsem si zašel na vodní lyže. To asi člen Top 10 nedělá,“souhlasil nakonec nepřímo s Nadalovými výtkami. „Potřebuju být mnohem disciplino­vanější, mnohem profesioná­lnější. Dělat věci tak, jak se dělat mají. Dokonce ani nemám trenéra; možná bych mohl začít tím.“

I bez kouče se posune na 31. místo. Na blížících se obřích akcích v Indian Wells a v Miami obhajuje nicotných 90 bodů – může si jen polepšit. Tedy teoreticky. Tenisová sinusoida McEnroea 21. století skáče nahoru a dolů jako splašená.

 ?? Foto: ČTK ?? Mexiko, sombrero, tequilla... Bouřlivák Nick Kyrgios rozjíždí oslavy vítězství v Acapulku, kde porazil Nadala, Wawrinku i Zvereva.
Foto: ČTK Mexiko, sombrero, tequilla... Bouřlivák Nick Kyrgios rozjíždí oslavy vítězství v Acapulku, kde porazil Nadala, Wawrinku i Zvereva.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia