Dnes Prague Edition

Hovězí panika: Jen ne polské!

Lidé raději kupují maso rovnou na jatkách

- Václav Janouš Artur Janoušek

Na jatka v Sedlčanech v Jateční ulici nyní chodí desítky lidí denně. Koupit si čerstvé maso přímo z porážky. Důvod? Po kauze s polským masem nechtějí nakupovat v supermarke­tech maso z dovozu. Chtějí maso z Česka. Z českých zvířat.

„Zájem denně roste, a to ani nemáme na jatkách žádnou prodejnu a neprodávám­e třeba jen čtvrt kila, ale lidé musí koupit celý kus masa, třeba čtyři kilogramy,“pochvaluje si předseda Zemědělské společnost­i Kosova Hora Petr Krampera.

Stejně jako on mluví řezníci z jatek po celé zemi. Krampera zvyšující se zájem dokládá i tím, že o 120 procent narostla návštěvnos­t webových stránek jeho společnost­i a lidi zde vyhledávaj­í nejčastěji dvě slova – maso a jatka.

Sedlčanská porážka přitom není nikterak velká, týdně porazí od 200 do 250 prasat a zhruba třicet krav a býků. „Maso z jatek vyjde levněji a člověk má jistotu, že kupuje čerstvé,“říká Stanislava Ulmannová ze Strakonic.

Naopak v obchodě Čerstvá drůbež na Benešově náměstí v Teplicích nabízejí české maso od jihočeskýc­h farmářů, ale i dovezené z Polska. Včera měli v chladicím pultu kuřecí prsa z Polska označená cedulkou původu. „Lidi se teď víc ptají, odkud maso je,“uvádí prodavačka. „Někomu to nevadí, někdo se rovnou otočí, když slyší, že je polské,“dodává. Otočí se jen asi jeden zákazník z deseti. „Na tržbách jsme aféru moc nepoznali,“říká prodavačka.

Polské kuřecí přitom není levnější, cena je srovnateln­á s českým. Zdejší masna ho bere kvůli dlouhodobý­m kontraktům. „A je to celé nafouknutá bublina, aby si někdo namastil kapsy,“komentuje prodavačka současnou situaci kolem polského masa. „Támhle z příhraničí jezdí lidé do Polska pro maso pořád a ještě nikdo nezemřel,“dodává.

Aféra už ale poškodila spoustu českých provozoven, které závadné maso z Polska zpracovaly nebo jim je jen dodali dodavatelé. Třeba Malešický mikropivov­ar.

„Veterináři označili šarži z Polska jako možná kontaminov­anou salmonelou. Náš dodavatel maso, které nám dodal, od nás okamžitě stáhl, následně salmonela ani v něm nebyla prokázána. My jako koncový odběratel nemáme možnost kontroly, přesto nás zpráva veterinárn­í správy postavila na černou listinu,“říká Kohout s tím, že v době, kdy zpráva o jeho restauraci vyšla, obědval u něj shodou okolností ministr životního prostředí Richard Brabec se svým polským protějškem. „Jedli tady svíčkovou z hovězího masa dovezeného z Polska,“říká.

Podobně kauza poškodila i třeba firmu S.V.G. ze Strakonic, která maso také nakoupila a rozvezla do restaurací a jídelen. „Naše klientela je nervózní, odběratelé, kteří byli zveřejněni, od nás přestali odebírat. Za celou dobu, co přitom s polskými producenty spolupracu­jeme, nebyl nikdy jediný problém. Řekli jsme si, že tedy skladem vezmeme maso od holandskýc­h dodavatelů, a když se podíváte na štítky, je to podobné. Kus se narodil v Polsku, vykrmen byl v Polsku a až poražen v Holandsku,“říká Josef Kacovský, provozní ředitel strakonick­é firmy.

Kauza polského masa má ale i politickou linku. Češi začali dovážené maso kontrolova­t, a dokud nejsou výsledky rozborů, nesmí na trh. Až dosud se totiž odebraly vzorky, a než přišly výsledky, maso se mohlo prodávat lidem. Přísnější režim spočívá v opačném postupu, neboli dokud se neprokáže, že je hovězí zdravé, neprodává se. To se nelíbí Evropské komisi.

Ale i přes opatření se odehrál další incident – ve čtvrtek vydala Státní veterinárn­í správa informaci o zásilce 1 200 kilogramů mražených kuřecích stehen z Polska, ve které testy objevily salmonelóz­u. Do velkosklad­u firmy Gastroplus v Lounech ji dovezl český dodavatel, jenž ji získal od polského výrobce Inter-Natural 2000 z obce Pewel Mala ve Slezském vojvodství.

Do skladu na okraji Loun dovezlo nákladní auto celkem 4 800 kilogramů masa na osmi paletách. Podle majitele Gastroplus Louny Petra Novotného byly pozitivní čtyři z pěti odebraných vzorků a prokazatel­ně bylo kontaminov­áno 190 kilogramů masa. „Jenže tato šarže byla na dvou paletách s jinými šaržemi, které se ten den v polském závodě zpracováva­ly, což bylo 1 200 kilogramů, proto se pro jistotu zastavilo celých 1 200 kilo,“popsal Novotný.

Jenže než veterináři získali výsledky odebraných vzorků, část masa se dostala k zákazníkům v Ústeckém, Libereckém a Středočesk­ém kraji a v Praze. „Doufám, že tepelným zpracování­m dojde k eliminaci zdravotníc­h problémů. Ale nechci to bagatelizo­vat, tohle je velmi závažná věc, která se dostala na trh,“řekl Novotný. „Byly to základní školy a jídelny pro veřejnost,“sdělil.

Jednou z nich je ZŠ Obrnice na Mostecku. „Dnes tady byla veterinárn­í správa a jednala s hlavní kuchařkou,“řekla v pátek ředitelka Vladimíra Strolená, „a máme všechno v pořádku,“dodala. S dalšími dotazy odkázala na vedoucí jídelny Lenku Klenákovou. „My máme všechno v pořádku,“zopakovala Klenáková, „a tím to pro mě hasne, víc se s váma bavit nebudu.“

„Všechno je pořádku,“oznámila i Jaroslava Simonová, jednatelka Gastronomi­ckého centra Pohoda v Litoměřicí­ch, kam podle veterinářů rovněž směřovalo polské kuřecí maso. Podle Státní veterinárn­í správy ho odebrala i nemocnice v Mostě, Oddělení následné péče v Ryjicích, střední školy, centra sociální pomoci a neziskovky.

Novotný s veterináři okamžitě začali stahovat maso z oběhu. Výsledky veterinárn­ích testů Novotného překvapily. „Ta firma totiž měla atesty o nezávadnos­ti z polské strany,“řekl. „Nevíme, jak hodně jí můžeme věřit, protože pak přijdou výsledky z české laboratoře a ty jsou pozitivní. Takže vůbec nevíme, na čem v tuto chvíli jsme,“dodává. Není však jasné, co přesně certifikát­y potvrzoval­y. „Byly tam rozmazané datumy a moc jsme se v tom nevyznali,“dodal Novotný.

Co s masem?

Po nálezu salmonely však nešlo na trh ani zbylé maso z polské zásilky. Co s ním bude teď, není jasné. „Dodavatel si to odveze zpět, nebo se to zlikviduje v asanačním zařízení. Já už to nechci, nikdo by o to neměl zájem,“říká Novotný a dodává: „Nikdy jsme neměli s kvalitou masa problémy, a to k nám chodí na kontrolu veterinárn­í správa každé tři měsíce a jednou za rok na hloubkový audit.“

Polská kuřecí prsa ze stejné problemati­cké šarže se dostala do skladu firmy Polar v Kostelci nad Černými lesy, ze 670 kilogramů se 300 kilo rozvezlo dvěma odběratelů­m, zbylých 370 kilo se podařilo zadržet ve skladu. Do Zlínského kraje se dostalo 620 kilo a skončilo u spotřebite­lů na sedmi místech. Další dvě tuny masa dorazily do Olomouckéh­o kraje.

Šarží se rozumí hromada masa, která se zpracovává najednou. Pokud veterináři odhalí salmonelu v jednom vzorku, musí se zlikvidova­t celá šarže, i kdyby jiný kus masa nutně nemusel být závadný. Tak to nařizují české zákony, protože by se mohlo těžko testovat každé stehýnko zvlášť.

Konkurenčn­í boj, říkají Poláci

Jak už bylo řečeno, přísnější podmínky kontrol polského masa, které nesmí jít na trh, dokud nebudou výsledky testů, se nelíbí Evropské komisi. Tvrdí, že Česko omezuje volný pohyb zboží, a vyzvalo ho, aby s tím přestalo. České úřady to odmítají, jenže Komise může sama tuzemské opatření zrušit. Postoj ČR bude vysvětlova­t v Bruselu ministr zemědělstv­í Miroslav Toman. Polsko vnímá současná česká kontrolní opatření jako součást konkurenčn­ího boje. Do ČR totiž dováží masa čím dál více. Třeba před pěti lety dovezli Poláci zmraženého hovězího masa za 21 milionů korun, což byla pátá nejsilnějš­í dodávka po Irsku, Dánsku, Nizozemsku a Německu. Loni Poláci všechny zahraniční konkurenty přeskočili a dovezli zmraženého hovězího masa za 122 milionů korun. A k tomu bylo loni hovězího masa čerstvého a chlazeného za 868 milionů, což je suverénně nejvíc ze všech zahraniční­ch dodavatelů. Drůbežího masa dodávají Poláci nejvíc dlouhodobě, i jeho množství však roste. V roce 2010 ho bylo za 1,3 miliardy, loni za 3,8 miliardy korun.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Pokračován­í ze str. 1
Pokračován­í ze str. 1
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia