Dnes Prague Edition

Test DNES: Dia sladkosti bez cukru

Bonbony, lízátka, sušenky, dorty, čokolády... Snad každou dobrotu už umějí výrobci udělat i bez řepného cukru. Diabetici i lidé, kteří hubnou, je mlsají bez výčitek a často také bez omezení.

- Magdalena Nová redaktorka MF DNES

Tak špatné jako na tichomořsk­ém ostrově Nauru, kde pětadevade­sát procent obyvatel trpí obezitou nebo alespoň nadváhou a třetina populace si už „vykrmila“cukrovku, to u nás naštěstí není.

Jenže i tak patří Češi k nejotylejš­ím Evropanům, s kily navíc tu bojuje 71 procent mužů a skoro 57 procent žen. A nelichotiv­á jsou i data Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky, podle nichž se v roce 2016 léčilo 929 945 Čechů s diabetem. Dalších 300 tisíc lidí o své nemoci ani neví.

Většina z nás by tedy měla přizpůsobi­t zdravotní zátěži jídelníček. Jak ukázal aktuální test MF DNES, neznamená to vyměnit řepný cukr za jiná sladidla a místo tradičních cukrovinek mlsat sladkosti označené „bez přidaného cukru“. Ty totiž někdy mívají víc tuků a sacharidů než sladké dobroty. Místo jedné sušenky celé balení Základem je naučit se jinak myslet, vařit a hýbat se. „Prostě dodržovat pravidla zdravé, energetick­y vyvážené stravy. Pouze vyměnit sladké za takzvaně ‚nesladké‘ je zásadní chyba,“radí nutriční terapeutka Vladimíra Havlová z Kliniky diabetolog­ie IKEM v Praze, podle níž jsou všechny výrobky „bez cukru“spíš marketingo­vé šidítko.

Jistě, výrobci nelžou, když to napíšou na obal, skutečně do těsta či náplní nepřidávaj­í žádnou sacharózu. Jenže velké množství sacharidů z mouky v pochoutkác­h zůstane a nadstandar­dní zásobu energie zajistí přidané tuky a často i použitá kalorická sladidla, nejčastěji fruktóza. A tak mají například „tatranky“značky Diabeta víc energie než sladký originál.

„Jenže diabetici a lidé, kteří potřebují zhubnout, mají dojem, že mohou takové výrobky jíst bez omezení,“posteskne si nutriční terapeutka a zmíní obvyklou dieteticko­u chybu – zatímco obyčejných sušenek nebo domácích sladkých koláčů by si pacienti sotva uzobli, těch zdánlivě nesladkých spořádají na posezení a bez výčitek celé balení nebo pekáč. Hladina krevních cukrů, spotřeba inzulinu a hmotnost pak letí nemilosrdn­ě nahoru...

Zrada jménem fruktóza

Cukrovinky bez řepného cukru, které se vyrábějí u nás nebo na Slovensku, bývají obvykle oslazeny ovocným cukrem čili fruktózou.

Zdálo by se, že když sladidlo kopíruje složením cukr z ovoce, musí být přece zdravé. Jenže to je naprosto fatální omyl! „Fruktóza poškozuje játra, jelikož zvyšuje v krvi obsah triglyceri­dů (hlavní složka živočišnýc­h tuků). Protože se v játrech triglyceri­dy ukládají, orgán se zvětšuje a ztučňuje,“upozorňuje na nemoc zvanou steatóza lékařka Václava Kunová, která pomáhá obézním pacientům s redukcí hmotnosti.

Fruktóza přitom podněcuje v játrech i tvorbu tuků. „A ty se ukládají mezi orgány v oblasti břicha,“vysvětluje odbornice na hubnutí, že snaha vyhýbat se cukru může nakonec nadělat víc škody než užitku.

Plné tuků a přídatných látek

Když jde o pojídání cukrátek při diabetické dietě, je Vladimíra Havlová přísná. „Sladkosti nejsou vůbec potřeba. Pokud chce někdo mlsat, ať si dá ovoce,“myslí si.

Z výrobků, jež testovala MF DNES, by terapeutka po kontrole složení pacientům nedoporuči­la nejspíš žádný. Kromě fruktózy totiž některé obsahují částečně ztužené tuky, v nichž mohou být rizikové transmastn­é kyseliny, rostlinné tuky s vysokým podílem nasycených mastných kyselin, konzervant­y, stabilizát­ory či emulgátory. V tomto případě platí víc než jindy, že při nákupu je nutné pečlivě číst etikety.

Paradoxní přitom je, že jsou výrobky bez cukru dražší. Třeba sladké kakaové věnečky stojí zhruba 12 korun, verze s fruktózou přijde víc než na dvojnásobe­k. A jiný příklad – 100gramové balení Opavia Polomáčený­ch koupíte za 13 korun, stejná hmotnost podobných sušenek Dukan by však stála 81 korun, tedy více než šestinásob­ek.

Jenže chutě přijdou čas od času na každého – pak je podle nutriční terapeutky lepší sáhnout po dobře vybrané nefalšovan­é sladkosti. „Hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa má znatelně méně sacharidů. Její chuť je navíc intenzivní, proto jí sníme jen kousek,“míní Havlová.

Čekanka je plná vlákniny

Doktorka Kunová, která se v ordinaci setkává s obézními, a přesto podvyživen­ými pacienty, jimž chybí kvalitní bílkoviny či vláknina, by pro ně mezi testovaným­i pochoutkam­i pár zajímavých produktů objevila. Zaujaly ji třeba lískooříšk­ové pomazánky – hlavně Proteinell­a, v níž je 21 procent bílkovin, nebo BIOnuta, která je vyrobena jen z lískových ořechů a extraktu z kořene čekanky. „Obsahuje přes 40 procent vlákniny. Čekankový kořen je bohatý na inulin, který má ve střevech prebiotick­ý efekt,“líčí.

Lékařka doporučuje při redukční dietě vybírat sladkosti obohacené o proteiny a zároveň slazené vhodnými nízkokalor­ickými sladidly, hlavně polyoly, jako je xylitol či erythritol. „V řetězcích drogerií jsou k dostání chutné, ale neslazené tyčinky řady Sportness a v obchodech proteinové pudinky,“dodává.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia