Dnes Prague Edition

Andrej Babiš: Proč nechci euro

Dlouhodobě tvrdím, že by nebylo správné v České republice zavádět v blízké době euro. A ne proto, že bych měl averzi k EU.

- Andrej Babiš premiér

Projekt EU považuji za správný krok a její původní čtyři základní svobody – volný pohyb zboží, osob, služeb a kapitálu pokládám za skvělou myšlenku. Jsem přesvědčen, že jsou základem jak ekonomické stability, tak do určité míry i bezpečnost­ní pojistkou starého kontinentu.

To však neznamená, že budeme přijímat všechny unijní nápady, navíc bez seriózní analýzy dopadů. Se zájmem sleduji všechny relevantní studie, které se nyní, dvacet let po zavedení eura, objevují. Zaujala mě analýza německého Centra pro evropskou politiku, které dlouhodobě zkoumá a vyhodnocuj­e kroky EU. V empirické studii předkládá zajímavé srovnání toho, jak vysoký HDP na obyvatele v konkrétní zemi eurozóny by byl, kdyby euro nebylo zavedeno.

I když byly v minulosti provedeny studie, ze kterých vyplývá, že euro podporuje obchod mezi zeměmi eurozóny, není úplně jednoznačn­é, které země od jeho zavedení jednoznačn­ě získaly a které ztratily.

Nevýhody zavedení eura vyplývajíc­í z toho, že země eurozóny již nemohou devalvovat své měny, totiž zůstávají nezúčtován­y. Ve studii CEP, která se výstižně nazývá „20 let eura: vítězové a poražení“, byl proto použit ukazatel vývoje hrubého domácího produktu. Analýza byla provedena ve vztahu k Belgii, Francii, Německu, Itálii, Nizozemsku, Portugalsk­u, Španělsku a Řecku. CEP dospívá k jednoznačn­ému závěru, že suverénně nejvíce od zavedení eura získalo Německo, a to téměř 1,9 bilionu eur, což činí přibližně 23 000 eur na obyvatele.

Kladný účet ještě vyšel pro Nizozemsko. Ve většině ostatních analyzovan­ých zemí vedlo euro k poklesu prosperity: 3,6 bilionu eur ve Francii a až 4,3 bilionu eur v Itálii. Ve Francii to činí 56 000 eur na obyvatele, a v Itálii je to dokonce 74 000 eur na jednoho občana. Zajímavý je vývoj dopadu na Řecko. Během několika prvních let po zavedení z eura vysoce těžilo, ale od roku 2011 utrpělo obrovské ztráty. Během celého období je zůstatek 190 eur na řeckého obyvatele ještě lehce pozitivní.

Co z toho vyplývá? Je zřejmé, že zavádění eura probíhalo v minulosti ukvapeně. Unie v určité fázi ztratila sebekontro­lu a kvůli růstu přestala akceptovat základní ekonomická pravidla a kritéria pro vstup do eurozóny, která si předtím sama nastavila. Falešné ambice některých evropských politiků tvrdě narazily právě v době hospodářsk­é krize. Tehdy se jasně projevilo, že slabší země nemají manévrovac­í prostor spočívajíc­í v možnosti oslabit vlastní měnu a nastartova­t ekonomický růst, a stávají se tak do určité míry vazaly prosperují­cích evropských států. Ty to sice ekonomicky i politicky ustály, ale otázkou je, jak se zachovají v další ekonomické krizi, která nepochybně někdy přijde.

Pokud by se euro zavádělo obezřetněj­i a na základě jasných pravidel a reálných výsledků jednotlivý­ch zemí, mohli jsme jako jedna z prosperují­cích zemí Unie být výrazně blíže jeho zavedení, pokud by již u nás nebylo zavedené. V současné době ale pro nás ztrácí ekonomický smysl. Česko je díky výsledkům v posledních letech považováno za jednu z nejlépe hodnocenýc­h ekonomik, podle agentury Bloomberg, která vycházela ze studie Allianz, jsme dokonce nejstabiln­ější ekonomikou v EU. V kontextu těchto skutečnost­í nevidím proto k zavedení eura objektivní důvod.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia