Dnes Prague Edition

Česko chce zdanit Google

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

Česká republika by mohla zavést zvláštní daň pro nadnárodní internetov­é firmy. Cílem by byly jejich příjmy z online reklamy, které v tuzemsku vytváří. Opatření podporují obě vládní strany.

„Giganti jako Facebook nebo Google realizují na reklamě obrovské peníze a neplatí tady vůbec nic,“řekl Lidovým novinám předseda ČSSD Jan Hamáček. Stejný návrh prosazuje i premiér Andrej Babiš.

Resort financí však plánuje počkat na výsledek březnového jednání evropských ministrů financí v rámci Rady pro hospodářsk­é a finanční věci Ecofin.

„Na základě výsledku jednání bude rozhodnuto o dalším postupu a směru, kterým se ČR vydá, případně další technické detaily. Jednotné řešení pro celou EU by bylo bezesporu vhodnější než jednotlivá opatření velkého počtu členských států,“uvedl Zdeněk Vojtěch z tiskového oddělení ministerst­va financí (MF).

I podle opozice je digitální daň potřebná. „Sami jsme iniciovali na podvýboru pro digitální ekonomiku, aby MF začalo připravova­t národní úpravu, pokud nedojde na březnovém Ecofinu k dohodě na celounijní úrovni,“řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Vlastní formu daně z obratu technologi­ckých firem zavádí například Francie nebo Rakousko.

Podle Bartoše by měl také český návrh jít podobnou cestou. „Výše daně by měla být alespoň tři procenta, maximálně pět procent z obratu na území ČR,“tvrdí.

Komunisti jsou ochotni zajít ještě dál. „Dlouhodobě to prosazujem­e a náš návrh by byl cca od sedmi do deseti procent,“uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip.

Případnému zavedení speciální daně pro obří internetov­é firmy se však nebrání ani ODS. „Jsme připraveni vést debatu o parametrec­h a o podobě digitální daně pro firmy, které podnikají na území České republiky a zároveň tu neplatí téměř žádné daně,“řekl předseda jejího poslanecké­ho klubu Zbyněk Stanjura.

Zdanit příjem z online reklamy je možné několika způsoby. „Jedním z řešení je, pokud by firmy uváděly příjmy z reklamy podle zeměpisné polohy příjemců reklamy. Další možností je rozdělení deklarovan­ých příjmů z reklamy za celý evropský region podle počtu uživatelů v jednotlivý­ch zemích,“vyjmenováv­á Jana Břeská ze Sdružení pro internetov­ý rozvoj.

Jednotné unijní řešení má hlavní prioritu. „Zavádění tohoto opatření na národní úrovni jednotlivý­ch zemí má smysl v momentě, kdy není možné dosáhnout dohody na celoevrops­ké úrovni,“uvedl bývalý koordináto­r digitální agendy ČR Ondřej Malý.

Unijní dohodu v současnost­i odmítají země s nízkými daněmi z příjmu, například Irsko či Lucembursk­o, v nichž mají mnohé nadnárodní korporace svá evropská sídla.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia