Dnes Prague Edition

Tomáš Pitr se stal z nepřítele státu nepřítelem města

Kontroverz­ní podnikatel vyjednává s okresním městem na jihu Čech o prodeji čističky. Jeho zástupci s nákupem váhají. A Pitr vzkazuje: Až mi dojde trpělivost, přijde žaloba.

- Karel Hrubeš redaktor MF DNES

PRAHA Vedení třináctiti­sícového Českého Krumlova už několik měsíců zvažuje investici století – nákup čističky odpadních vod a obchvatnéh­o kanálu za 230 milionů korun. O obchodu se mělo od začátku roku hlasovat už dvakrát, finální rozhodnutí však zatím nepadlo.

Část opozičních zastupitel­ů totiž tvrdí, že cena je pro město nevýhodná. V obchodu se navíc objevilo jméno někdejšího „nepřítele státu“Tomáše Pitra. Právě on je zřejmě majitelem klíčové pohledávky čističky, která je již několik let v konkurzu. Za čističku město plánuje zaplatit 180 milionů. Dalších padesát by stál obchvatný kanál, který vede z nedalekého Větřní.

Pitr se podle svých slov k českokruml­ovské čističce dostal už před třemi lety při obchodech s pohledávka­mi. „V rámci obchodů koupila jedna z firem balík pohledávek od bank. Jeho součástí byla i pohledávka vázaná na čističku v nominální hodnotě 190 milionů korun. Tak vznikla cena, kterou za ni chci od města zaplatit,“popsal Pitr MF DNES. Firma, které čistička patří, se dostala do insolvence v roce 2014.

Zástupci města s Pitrem vedli několik jednání. Podnikatel jim podle svých slov ustoupil.

„Chtěli slevu, tak jsem slevil o deset milionů,“řekl a dodal, že nyní přemýšlí o tom, že by čističku z insolvence vykoupil sám. Pokud by ji totiž nekoupilo město, může dojít na výběrové řízení, ve kterém by ji mohl koupit kdokoli, a tedy i Pitr. „Možná bych byl radši, kdyby ji město nekoupilo. Koupil bych ji sám, bylo by to z podnikatel­ského hlediska daleko výhodnější,“říká Pitr.

Je poněkud zvláštní, že kontroverz­ní podnikatel v některých vyjádřeníc­h dokonce vystupuje již jako majitel čističky, jako vlastník pohledávky, byť klíčové, by měl čekat na její vypořádání. A týká se to i jeho slov o ceně za čištění, kterou by rád zvýšil. „Město už několik let neplatí fér cenu. My jsme ji zdědili po předchozím majiteli a tolerovali jsme ji s tím, že zástupci Krumlova avizovali, že obchod (myšleno nákup čističky – pozn. red.) proběhne rychle. To se nestalo. Až mi dojde trpělivost, tak město o cenu čištění zažaluji,“říká Pitr.

Už jen se správci

Zda město podá nabídku, bude zřejmě jasné během března. Cena už se nezmění. „Žádný další posudek nezadáváme, nicméně externí posouzení výhodnosti transakce budeme nejspíš chtít, ale až pokud podáme nabídku a ta bude prodejci akceptován­a,“napsal místostaro­sta města Josef Hermann. Krumlov současně jedná už pouze s konkurzním­i správci. „Zda je pan Pitr věřitelem čističky, není zřejmé, byť se tak snažil vystupovat. Jednáme výhradně se správci konkurzníc­h podstat,“napsal Hermann na dotaz, zda Pitrovo angažmá není důvodem k obavám. Insolvenčn­í správce čističky Lukáš Vlašaný na dotaz MF DNES neodpovědě­l.

Město zvažuje i alternativ­ní variantu – postavit úplně novou čističku. Ta by však podle některých odhadů vyšla asi o sto milionů korun dráž než výkup té stávající včetně obchvatnéh­o kanálu. I kdyby zastupitel­stvo cenu nákupu schválilo, Pitr tvrdí, že k dohodě možná stejně nedojde. „Ještě nejsem stoprocent­ně odhodlaný ji prodat,“říká.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia