Dnes Prague Edition

Synové Velké Moravy

Unikátní výzkum

- Martina Malá reportérka MF DNES Foto: Zdeněk Němec, MF DNES

Osmnáct mužů na Slovácku o sobě může prohlásit, že jsou potomky starých Velkomorav­anů. A ne ledasjakýc­h, ale přímo těch z nejvyšších vrstev, velmožů a bojovníků. A mají to vědecky ověřeno. Vše potvrdil unikátní výzkum DNA, který provádělo Moravské zemské muzeum v Brně.

Odborníci před více než třemi lety odebrali 340 dobrovolní­kům vzorky DNA a porovnával­i je se 75 vzorky získanými z kostí lidí pohřbených v 9. až 12. století na Výšině svatého Metoděje v Uherském Hradišti - Sadech. To je nejrozsáhl­ejší kostelní pohřebiště dané doby na našem území. Archeologo­vé zde našli téměř tisíc hrobů. „Můžeme bezpečně doložit, že mezi námi žijí lidé, jejichž předci byli uloženi na tomto pohřebišti,“uvedl archeolog Luděk Galuška, který vedl výzkum.

Jestli je některý z těchto osmnácti mužů potomkem přímo knížete Mojmíra nebo Svatopluka, však nelze jednoznačn­ě potvrdit.

„Nevíme, který hrob na pohřebišti patří dynastii Mojmírovců. Ale domníváme se, že Výšina svatého Metoděje je místo, kde by mohli být pohřbeni, samozřejmě kromě Rostislava, jehož ostatky se nacházejí někde v zahraničí,“přiblížil Galuška.

Jisté indicie ukazují, které hroby patřily k těm nejvýznamn­ějším. O těch pak odborníci uvažují, že patřily vládnoucí dynastii. A právě kosti lidí uložených v sousedních hrobech vykázaly v několika případech shodu s DNA současných obyvatel Slovácka.

„Potěšilo mě, když jsem zjistil, že moje kořeny v regionu sahají téměř 1 200 let nazpět. Od archeologů jsem se dozvěděl, že můj předek byl velmi významný člověk na Velké Moravě. Nedokážou ho ale přesně zařadit,“řekl Tomáš Achilles z Jalubí, jeden z těch, jejichž vzorky DNA se shodují se vzorky příslušník­a velkomorav­ské šlechty.

Zúčastnili se hlavně muži

K výzkumu genetici vyzývali převážně muže. Zajímala je informace z chromozomu Y, který se dědí po otcovské linii, ale odebírali vzorky i ženám. Hodnotili totiž i tu část DNA, která se dědí po mateřské linii. Na zpracování vzorků se podílela policejní laboratoř. Některé dokonce putovaly přes moře, pomáhali je určit vědci v USA.

Výzva směřovala zejména k obyvatelům Uherskohra­dišťska a okolí. Jednalo se zvláště o nositele příjmení, které historici vytipovali z písemných materiálů, že svým původem sahají hluboko do minulosti.

„Obraceli jsme se na lidi, jejichž rodiny žily na zmíněném území v 16. a 17. století, což mohli prokázat například zhotoveným­i rodokmeny. Případně šlo jejich předky dohledat v dobových pozemkovýc­h knihách,“vysvětlil generální ředitel Moravského zemského muzea Jiří Mitáček.

To, že se shodu podařilo prokázat v 18 případech, je podle Galušky naprosto senzační.

„Když si vezmete, že tito lidé v jedné linii museli po více než tisíc let přestát všechny vpády vojsk, války, boje, epidemie, je to téměř neuvěřitel­né,“podotknul archeolog. „Nevím o žádném podobně zaměřeném výzkumu na světě v takovém rozsahu, v jakém jsme ho provedli my. Vzorky od 340 lidí, to je více než reprezenta­tivní číslo,“dodal.

Genetický výzkum představuj­e jen část celkového zkoumání pohřebiště v Uherském Hradišti - Sadech.

Jinak se odborníci zajímají například o stravování lidí žijících zde ve středověku. Výstupem bádání bude knižní trilogie nazvaná Uherské Hradiště-Sady s podtitulem 500 let křesťanstv­í ve střední Evropě.

Potěšilo mě, když jsem zjistil, že moje kořeny v regionu sahají téměř 1 200 let nazpět. Dozvěděl jsem se, že můj předek byl velmi významný člověk.

 ??  ??
 ??  ?? Muži, kteří se zúčastnili výzkumu DNA, si prohlížejí model hradiště.
Muži, kteří se zúčastnili výzkumu DNA, si prohlížejí model hradiště.
 ?? Foto: Jan Salač, MAFRA ?? Předkové Oblast Uherskohra­dišťska je bohatá na nálezy z doby Velké Moravy (na snímku jeden z hrobů ze Starého Města).
Foto: Jan Salač, MAFRA Předkové Oblast Uherskohra­dišťska je bohatá na nálezy z doby Velké Moravy (na snímku jeden z hrobů ze Starého Města).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia