Dnes Prague Edition

Německé prokletí jménem Nord Stream 2

Němci tlačí na dokončení plynovodu. Nezastaví je USA ani evropská směrnice

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Tlak na Německo kvůli novým plynovým trubkám na dně Baltského moře sílí. Projekt Nord Stream 2 schytává kritiku z mnoha stran. Američané kritizují, že zvýší závislost spojenců v NATO na ruském plynu. Dokonce hrozí sankcemi. Chtějí navíc přes Atlantik prodávat svůj plyn.

Ukrajina by zase přišla o část poplatků, které za tranzit plynu inkasuje. Ročně jde o tři miliardy dolarů, tedy asi tři procenta ukrajinské­ho HDP. Projekt kritizují i Poláci a před Vánocemi ho jako hrozbu pro evropskou energetick­ou bezpečnost odsoudil Evropský parlament.

Němci se však brání. Nejčastěji argumentuj­í, že plynovod nemá co do činění s politikou, že jde o byznysový projekt. „Otázka, zda Německo není příliš závislé na ruském plynu, je oprávněná. Ale zároveň stavíme terminály na zkapalněný plyn LNG, například pro americký plyn. Takže nepovažuji nebezpečí této závislosti za tak velké,“prohlašuje nová předsedkyn­ě nejsilnějš­í německé strany CDU Annegret Kramp-Karrenbaue­rová.

Ani šéfku Českého plynárensk­ého svazu Lenku Kovačovsko­u tahanice kolem Nord Streamu 2 příliš nepřekvapu­jí. „Cyklicky se to opakuje, podobné spory ohledně plynovodů z Ruska (či Sovětského svazu) do Evropy mezi dlouhodobý­mi spojenci napříč Atlantikem se děly i v 80. letech, ale nakonec se to vždy nějak usadilo,“říká Kovačovská.

„Je to geopolitic­ká otázka, v USA je teď silný antiruský sentiment, přidává se k tomu komerční zájem ze strany amerického byznysu. Projekt je už daleko, takže realizovan­ý bude. Němci i Rakušané za ním stojí, jsou tam obrovské investice, velký zájem mají italské firmy,“dodává Kovačovská.

Nový plynovod o celkové délce 1 230 kilometrů má zdvojnásob­it kapacitu současného propojení Ruska a Německa na 110 miliard metrů kubických ročně. Náklady na výstavbu mají dosáhnout 9,5 miliardy eur, tedy zhruba 250 miliard korun. Podílí se na ní ruský Gazprom a pětice evropských energetick­ých firem.

Henning Kothe, který projekt nového plynovodu řídí, v pátek uvedl, že zatím bylo položeno zhruba 800 kilometrů plynových trubek. Na dvacítce plavidel podél trasy plynovodu nyní pracuje přes tisíc lidí. Stále se počítá s tím, že hotovo bude do konce letošního roku.

A to přesto, že vedle nesouhlasu z mnoha stran může situaci zkomplikov­at také návrh nové evropské legislativ­y, podle níž by plynovod nemohl být přímo vlastněn dodavatele­m (pro což se vžil odborný termín unbundling) a desetina kapacity by musela připadnout třetím stranám.

Podle německých představit­elů není pravděpodo­bné, že by to plynovod zastavilo. Může se však stát, že se práce opozdí, případně, že v první letech nebude kapacita plynovodu využívána naplno. O tom, jak nová pravidla naplnit, nakonec rozhodne stejně Německo (byť pod dohledem Evropské komise).

Evropa ani Německo se však nechtějí spolehnout jen na Rusko. Řada zemí buduje při pobřeží terminály, k nimž mohou zajet tankery se zkapalněný­m zemním plynem LNG. Jejich kapacita je už nyní podle Kovačovské poměrně velká, pokud se dá soudit z využití. Zároveň však podle ní mohou fungovat jako cenová pojistka.

LNG už není o tolik dražší než plyn z Ruska. „Cena se sbližuje s tím, jak roste kapacita terminálů a zvyšuje se podíl krátkodobý­ch obchodů. Tankery s LNG mohou přeplout flexibilně tam, kde je plyn zrovna potřeba. Pomáhá to energetick­é bezpečnost­i i cenovému vyjednáván­í,“říká Kovačovská.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia