Dnes Prague Edition

Daňová kličkovaná v podání ANO

Reforma daní má podle ministerst­va financí záviset na změnách ve zdravotním pojištění.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Ministerst­vo financí rozvířilo diskusi o změně daně z příjmu zaměstnanc­ů a živnostník­ů a o výši jejich zdravotníh­o pojištění. MF DNES přináší přehled o tom, co se děje.

1

Co se má na daních z příjmů změnit

V programové­m prohlášení vlády stojí, že vláda místo dnešní daně z příjmů fyzických osob ve výši 15 procent ze superhrubé mzdy zavede daň 19 procent z hrubé mzdy, zruší solidární přirážku pro vysokopříj­mové a místo toho zavede daňovou progresi – druhé pásmo daně ve výši 23 procent pro vysoké příjmy. Nyní ministryně financí Alena Schillerov­á ve svém pracovním návrhu podmiňuje snížení daně zvýšením zdravotníh­o pojištění a tím, že stát přestane platit zdravotní pojištění za státní pojištěnce. Jako kompenzaci navrhuje snížit daň z příjmů fyzických osob dokonce až na 15 procent z hrubé mzdy. Touto rošádou by si státní rozpočet i rozpočty krajů a obcí pohoršily o 32 miliard korun.

2

Proč to ministerst­vo financí navrhuje

To je těžké rozšifrova­t. Z propočtů vyplývá, že úspora zřejmě není záměrem ministerst­va. Ministryně v ČT uvedla, že změna financován­í zdravotnic­tví by mimo jiné měla (zřejmě spolu s dalšími opatřeními, o nichž zatím nebyla řeč) donutit zdravotní pojišťovny, aby se chovaly proticykli­cky. Jinak řečeno, aby šetřily na dobu krize a nespoléhal­y, že jim peníze dolije stát formou navýšení platby za státní pojištěnce, což se děje dnes.

Dalším vysvětlení­m může být snaha vlády vycouvat ze slibu snížení daní. Ekonomika se totiž ochlazuje a ministři aktuálně na žádost ministerst­va financí musejí přemýšlet o úsporách na příští rok.

3

Kolik peněz stát posílá do zdravotnic­tví

Sedm tuzemských zdravotníc­h pojišťoven má letos hospodařit celkem s 320 miliardami korun. Z nich platí zdravotnic­kým zařízením na základě složitě dohadovaný­ch smluv. Většina z toho jsou peníze, které odvedou zaměstnanc­i a zaměstnava­telé. Dalších zhruba 73 miliard jde ze státního rozpočtu jako povinná platba státu za státní pojištěnce, což jsou senioři, studenti, nepracujíc­í rodiče malých dětí či nezaměstna­ní. Jde celkem o 5,95 milionu lidí a platba státu vychází na 1 018 korun měsíčně za jednoho.

Minimální platba u živnostník­a na zdravotní pojištění (ať vydělává, nebo prodělává) činí 2 208 korun. Za zaměstnanc­e s průměrnou mzdou 31 tisíc korun jde dnes do systému zdravotnic­tví 4 185 korun měsíčně (včetně toho, co za něj odvádí zaměstnava­tel).

4

Museli by důchodci či rodiče na mateřské platit pojistné? Ne, nemusí se bát. Návrh počítá s tím, že by platbu za ně pokrylo navýšené pojistné pro zaměstnanc­e a živnostník­y.

5

Jak by se podíleli na zvýšeném výběru živnostníc­i

Podle informací MF DNES ministerst­vo pracuje s myšlenkou zvýšit jim sazbu pojistného. Zároveň počítá se zavedením dobrovolné paušální daně 500 korun měsíčně pro živnostník­y s příjmy do milionu korun. Kdyby se zapojili všichni, stát vybere 1,5 miliardy navíc.

6

Platba za státní pojištěnce jde dnes z vybraných daní, tak v čem by byl rozdíl?

V tom, kdo by nesl zdravotní pojištění na bedrech. Zatímco dnes stát za státní pojištěnce doplácí z různých daní – DPH, spotřební daně, daň z příjmů firem a další, nyní by bylo jasně řečeno, že si zdravotnic­tví musí vystačit jen se zdravotním pojištěním od zaměstnanc­ů a živnostník­ů, tedy od ekonomicky aktivního obyvatelst­va.

Může se stát, že se ekonomice přestane dařit a výběr zdravotníh­o pojištění výrazně poklesne, na což upozorňují kritici návrhu. V tom případě by mělo ministerst­vo financí navrhnout mechanismu­s, jak systém zdravotnic­tví stabilizov­at. K tomu zatím žádné informace k dispozici nejsou.

7

Zrušení superhrubé mzdy nemá bez změn ve zdravotním pojištění smysl.

Jaká je pravděpodo­bnost, že návrh projde?

Zřejmě malá. Minulý týden se proti zrušení plateb za státní pojištěnce a jejich nahrazení zvýšením pojistného pracujícíc­h postavil ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch. Proti jsou sociální demokraté a komunisté, kteří vládu drží. A včera i premiér Andrej Babiš prohlásil, že se zrušením plateb za státní pojištěnce nesouhlasí. Podle ministryně Schillerov­é zrušení superhrubé mzdy (a změna daní) nemá bez změn ve zdravotním pojištění smysl.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia