Dnes Prague Edition

AKK žertovala o toaletách, sesypali se na ni „pokrokáři“

-

BERLÍN Byla to nevinná poznámka, která by asi jinak zapadla v bujícím karnevalov­ém veselí. Jenže ji pronesla Annegret Krampová-Karrenbaue­rová (AKK), nástupkyně Angely Merkelové v čele strany křesťanský­ch demokratů (CDU).

Zažertoval­a v jihoněmeck­ém městečku Stockach na téma toalet pro „třetí pohlaví“.

Šestapades­átiletá politička, oděna v karnevalov­ý kostým, označila genderově neutrální toalety za místo, které slouží především mužům, „kteří se nemohou rozhodnout, zda u čurání chtějí raději sedět, či stát“. V hale jí odpověděl smích.

Ale poprask už byl na světě. Pokrokáři z celého Německa byli rázem na nohou a na adresu AKK se valily kritické komentáře všech korektních zastánců LGBT menšin.

Její slova, která zazněla v živém vysílání, začala létat kyberprost­orem. Chvíli to téměř vypadalo, že němečtí politici nemají důležitějš­í věc, kterou by chtěli komentovat.

„Taková prohlášení jsou – dokonce i na karnevalu – zcela neuctivá,“vyjádřil se generální tajemník sociálních demokratů Lars Klingbeil.

Pobouření i podpora

Pobouření dal najevo také Sven Lehman ze strany Zelených. Položil šéfce CDU řečnickou otázku, zda je skutečně nutné se bavit na úkor sexuálních menšin. Vyjádření bylo podle něj „neskutečně trapné“. Dožadoval se od AKK omluvy.

Podle šéfa postkomuni­stické Levice Dietmara Bartsche jde jen o další důkaz toho, proč by se neměla AKK stát v budoucnu kancléřkou.

Na druhou stranu dorazila na adresu AKK také slova zastání. Šéf sárské CDU Markus Uhl považuje kritiku za přehnanou. Lidi podle něj zcela zaslepila povinnost hájit politickou korektnost, zapomněli, že slova AKK padla na karnevalu.

Šéfka CDU už dříve podráždila ochránce menšin kritikou homosexuál­ních svazků, za kterou si vysloužila titul „Miss Homophobia 2018“. (sla)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia