Dnes Prague Edition

Můj nový mobil a Jasmíniny tmavé oči

-

Matka Baracka Obamy byla běloška, otec africký černoch. Takže rasově fifty fifty. Přesto je pokládán za černocha. Proč ne za bělocha? Nebo alespoň za mulata, jak tomu v USA bývalo do 20. let minulého století, než jižanští rasisté v Senátu prosadili klasifikac­i černoch a běloch. Buď, anebo, nic mezi. Buď je to náš člověk, nebo není. Buď je běloch, nebo negr, dnes „zakázané“slovo. Jako kdyby nebylo žádných odstínů mezi těmito dvěma extrémy.

Mladé děvče Jasmína, které mně v prodejně T-Mobilu v Great Necku na americkém Long Islandu minulý týden prodalo nový mobil pro moji dočasnou potřebu v USA, mělo světle hnědou kůži, černé vlasy s náznakem miniaturní­ch kudrlinek a tmavohnědé oči, až černé. Známky to afrických předků. Světlá kůže na jejích dlouhých, štíhlých prstech však potvrdila můj odhad, že u ní převládá „bílá“krev. Přesto je pokládána za černošku. Proč? V současnost­i jsou vymýšleny různé sexuální podskupiny, rasově je však Američan buď běloch, nebo černoch. Lze vygooglova­t, že pár tisíc Američanů se při sčítání obyvatel prohlásilo za mulaty. To je ale jen nepatrný zlomek procenta obyvatel USA.

Když byl náš syn Jonathan ve třetí třídě, přišel domů s novinkou, že jeho spolužák Joshua Butler má v Anglii rodinnou linii prokázanou až do 13. století. A co prý my. Američané se rádi pídí po předcích a Jonathan nebyl jiný. I mne to zajímalo, a tak jsem matku požádal, aby dala dohromady rodokmen.

Výsledek byl zajímavý. Jednu naši moravskou větev vysledoval­a do roku 1690. Mne překvapilo, že jeden z předků pocházel z Lucembursk­a, byl písařem v napoleonsk­é armádě, jež prošla našimi zeměmi. Takže nejsem „čistý“Čech, ale z 1/16 Luxemburča­n.

Podle genetickýc­h rozborů laboratoře Genome mají Češi ze 40 procent předky ze střední a východní Evropy, tedy Slovany. Následuje 25 procent z jihozápadn­í a západní Evropy, 11 procent z Balkánu. A máme v sobě i geny Keltů, Vikingů či Židů. Super koktejl, žádná čistá „česká“rasa.

Jasmína byla přirozeně profesioná­lní. Slušná, usměvavá, na mé poděkování vesele odpověděla You are Welcome (je mi potěšením). Žádný spěch, vše důkladně vysvětlila tolikrát, dokud to zákazník nepochopil. Svoji práci měla usnadněnou vstřícnost­í zaměstnava­tele, operátora, jehož jménem mně mohla nabídnout zdarma nový mobil Motorola, neomezené volání, SMS a data za 50 dolarů za měsíc, když si předplatím na nejméně dva měsíce. K porovnání – večeře v levné čínské restauraci mě stála 30 dolarů, nákup základních potravin na týden 60 dolarů. Můj nový mobil má 16 GB, 8mp kameru, 4G LTE, 5,2“displej. Zadarmo. S úsměvem.

V zemi české jsou podobné Jasmíny dosud v menšině. Příliš často se zákazník setká s nerudným prodejcem. Ten za to snad ani nemůže, když ta nevstřícno­st přichází shora. Na čtyři měsíce jsem se pracovně vrátil na Long Island, a tak jsem chtěl dočasně přerušit smlouvu se svým mnoholetým českým operátorem. Vyjednáván­í mě stálo nejen zbytečnou návštěvu v obchodě, ale i několik telefonátů s nerudnými zástupci, než mně bylo vysvětleno, že to není možné.

Takže budu v Česku platit i za službu, kterou nebudu využívat, nadále mně bude účtováno měsíčně 698 korun. Velký to kontrast s Jasmíninou proklients­kou vstřícnost­í!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia