Dnes Prague Edition

Na čem si mohou pražští Piráti zlomit vaz

- Antonín Rašek sociolog

Když člověk sleduje, co se děje kolem vedení pražské radnice, nemůže se zbavit pocitu, jako by se stále jednalo jen o jakési autonomní ministerst­vo stavebnict­ví hlavního města. V médiích, a předpoklád­ám i v radničních orgánech, se neustále vede řeč o výstavbě, o novém sídle vlády, vnitřním Pražském okruhu, mostech, tunelech, tramvajový­ch linkách, nové trase metra a zejména o zaostalé bytové výstavbě.

Přitom se dalo očekávat, že ve městě vedeném Piráty se častěji bude mluvit i o digitaliza­ci nebo sítích G5. Zvláště když jim vedoucí představit­elé koaličních partnerů vytvořili ideální podmínky pro vládnutí, dali jim prostě vale. Jeden usoudil, že lépe je být vládcem v jedné čtvrti než podvládcem v metropoli. Druhý dal přednost jistému místu v Evropském parlamentu.

Tím nenaznačuj­i, že by se měla podceňovat výstavba v Praze, zvláště bytová. Piráty volí především mladí lidé, v hlavním městě výrazněji. A ti, kdo chtějí zakládat rodiny, jsou přesvědčen­i, že Pirátům úřadujícím na radnici se konečně podaří až katastrofi­ckou bytovou výstavbu zlepšit.

A to nejen pokud jde o počet nových bytů, ale zvláště pro mladé muže a ženy dostupných. Předcházej­ící vedení v tom zklamala. Za posledního se ceny nových bytů zdvojnásob­ily. Dát sto tisíc za čtvereční metr bytové plochy si může dovolit jen hrstka mladých s exkluzivní­m zaměstnání­m či dobře situovanou rodinou. Za takové situace by v budoucnost­i mohli k reprodukci populace přispívat jen cizinci.

Je to jistě i věcí vlády, kterou za bytovou politiku kritizuje Česká národní banka. I když ta by si měla sama sáhnout do svědomí, jak pomáhá mladým zvyšováním úrokových sazeb a silným tlakem na územní a stavební regulaci.

Přibývat bytů by mělo především v zastavěnýc­h oblastech, aby se Praha nerozšiřov­ala příliš do okolní přírody. To však nijak nesnižuje primární odpovědnos­t města. Nepodaří-li se pražským Pirátům situaci v této oblasti radikálně změnit, mohou na to pod vedením primátora Zdeňka Hřiba i u svých mladých voličů parádně dojet.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia