Dnes Prague Edition

Tipy pro rodiče, studenty či důchodce

- Jolana Nováková Redaktorka MFDNES

Pro ty, kdo „nepracují naplno“, platí trochu jiná daňová pravidla než pro „čistokrevn­é“zaměstnanc­e nebo podnikatel­e. Lidé na rodičovské, studenti nebo důchodci, kteří si přivyděláv­ají, budou podávat daňové přiznání, pokud jejich roční příjmy z přivýdělku (podnikáním, pronájmem, ostatními příjmy) přesáhly 15 000 korun. Mluvíme o příjmech, nikoli o zisku. Mají-li přivýdělek 15 500 korun, ale výdaje s tím spojené byly 10 000 korun, daňové přiznání podat musí.

Sleva, která se vyplatí všem

Mohou si uplatnit v plné výši slevu na poplatníka (24 840 korun), a to i v případě, že nepracoval­i celý rok. V praxi to chodí tak, že zaměstnava­tel odečítá z odvedené zálohy na daň z příjmů jen 2 070 korun měsíčně. Takže třeba studentovi, který nastoupí do práce od září a má vysokou mzdu 50 000 korun za měsíc, uleví zaměstnava­tel jen o 4 x 2 070 korun, celkem 8 280. Jenže student může využít celé slevy na poplatníka. Když si podá daňové přiznání sám a slevu uplatní, ušetří dalších 16 560. A to už stojí za těch pár chvil strávených vyplňování­m formuláře.

Sleva na poplatníka se může příjemně projevit u těch, kdo si přivyděláv­ali formou dohody o provedení práce. Když totiž příjmy nepřevýší 10 000 korun za měsíc, zaplatí zaměstnava­tel takzvanou srážkovou daň a zaměstnane­c se pak nemusí o daňové přiznání starat. Když je to někdo, kdo dost vydělává, platí daně a uplatňuje daňovou slevu ve své hlavní práci, nemá důvod daně řešit. Když však na dohodu pracuje důchodce či máma na rodičovské, vyplatí se přiznání podat.

Příkladem může být třeba penzista, který si přivyděláv­á jako rozhodčí na výstavách psů. Posuzuje dvakrát do měsíce a na každé výstavě si vydělá 1 500 korun. Pořadatel akce automatick­y sráží daň 225 korun, za celý rok tak srazí 24 x 225 = 5 400 korun, které rozhodčí mohl dostat. Když si pak aktivně sám podá daňové přiznání, těchto 5 400 korun se projeví jako přeplatek a on je dostane od finančního úřadu zpět.

Pozor: kdyby si stejný důchodce přivyděláv­al třeba psaním článků pro kynologick­ý časopis a honorář byl stejných 1 500 korun, podání daňového přiznání by mu nepomohlo. Ačkoli by dostal na účet také 1 500 – 225 = 1 275 korun, honoráře se dodatečně přiznat nemohou, tato možnost platí u dohod o provedení práce.

Důchod daní jen bohatí penzisté

Důchody není třeba danit, pokud nepřevýší 439 200 korun za rok (to platí pro rok 2018). Částka odpovídá měsíční penzi 36 600 korun, takže danění důchodu se většiny penzistů netýká.

Kdo má důchod vyšší, uvede v příloze 2 daňového přiznání jen to, co hranici převyšuje (ostatní příjmy podle § 10). Dříve platilo, že kdo si k důchodu hodně přivydělá, bude penzi danit, toho se již od roku 2016 není třeba obávat.

Studenti mají slevu několikaná­sobnou

Ke slevě na poplatníka si vydělávají­cí studenti navíc mohou přičíst slevu 335 korun za každý měsíc studia, respektive 4 020 korun, pokud studovali celý rok. Měsíce studia a ty, kdy člověk vydělával, přitom nemusí být totožné.

I když student dostává mzdu a uplatňuje slevy na poplatníka a na studenta, mohou jeho rodiče využít zvýhodnění na dítě, pokud spolu žijí v jedné domácnosti a vyživují ho. Za společnou domácnost se považuje i to, bydlí-li student na internátě či na koleji.

Stipendia jsou od daně osvobozená.

Manželé si mohou odečíst vyživované­ho partnera

Mateřská ani rodičovská nejsou zdanitelné příjmy, kvůli nim rodiče formuláře daňového přiznání vyplňovat nemusí. Pokud jsou však manželé a jeden z nich má příjmy nižší než 68 000 korun za rok, může si druhý z páru odečíst dalších 24 840 korun jako slevu na vyživovano­u manželku či manžela. Počítají se jen měsíce, kdy trvalo manželství po celý měsíc, jinak je třeba částku poměrně snížit.

Do limitu 68 000 korun se zahrnuje nejen výdělek z podnikání či pracovních poměrů, ale i nemocenská, peněžitá podpora v mateřství (mateřská), invalidní důchod... Rodičovská, sociální dávky, ale třeba ani výživné na děti od bývalého manžela se do limitu nezapočítá­vají.

Když si lidé na rodičovské, důchodci nebo studenti vydělají víc než 15 000 korun za rok, musí podat daňové přiznání.

Blanka Marková, daňová poradkyně Ekofi

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia