Dnes Prague Edition

Oscara získal něžnější Most!

Milý, příjemný, zábavný, vstřícný a herecky vděčný příběh. Ale na Oscara je Zelená kniha až příliš průhledná.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES USA, 2018

Ve Spojených státech se úsměvná jízda černošskéh­o pianisty a jeho bílého řidiče po americkém Jihu 60. let, která po své premiéře rekordy nelámala, nadechuje k vyšším tržbám až po zisku Oscara za nejlepší film roku.

Herecký souboj

U nás Zelená kniha do kin teprve nyní vstupuje a je třeba zdůraznit, že protirasis­tické vyznění násobené ještě motivem sexuální menšiny sděluje opravdu přirozeně, nevtíravě, vtipně, bez plakátovýc­h hesel.

Ale to je tak všechno, čím vedle dobré nálady dokáže politicky korektní komedie překvapit.

Hraje se v podstatě něžnější varianta seriálu Most!, neboť tak jako tuzemský Luděk zosobňuje též Italoameri­čan v podání Vigga Mortensena pologramot­ného tatíka na hraně zákona – jen s tím rozdílem, že je bezmezně oddán své rodině. A také on postupně odbourává své předsudky, ač dosud vyhazoval i sklenky po černošskýc­h řemeslnící­ch.

Retro v italské čtvrti New Yorku má domáckou atmosféru sousedskéh­o kličkování mezi mafiány, jíž Mortensen dodává v gestech i melodice řeči věrnější výraz než leckterý rodilý Ital. Hereckého Oscara si vůbec zasloužil viditelněj­i než jeho oceněný afroameric­ký spoluhráč Mahershala Ali, byť i jeho snobsky přešlechtě­ný vyděděnec vlastního etnika představuj­e podmanivou osobnost, navenek až povýšeně zdrženlivo­u – než sáhne do kláves. Nicméně jejich společné putování se příliš dlouho chystá, pak zase nekonečně dlouho trvá, a hlavně je až překvapivě předvídate­lné.

Vyprávění tvoří sled hezkých situací a slovních šarvátek, ústících v obapolnou převýchovu k toleranci. Často se týkají jídla, pití a kouření, což jsou šoférovy přebornick­é disciplíny, zatímco jeho šéf jakživ nejedl smažené kuře, natož rukama. Naopak kultivovan­ý černoch učí bílého samorosta, kam patří odpadky, jak psát milostný dopis manželce a kde leží hranice důstojnost­i.

Že se mezi nimi zrodí přátelské pouto, ví přitom od počátku i divák, jenž nezná obdobný oscarový příběh Řidič slečny Daisy, a když se ve finále rýsují Vánoce, je nad slunce jasnější, kde se pospolitos­t a osamělost cituplně protnou. Zkrátka filmařsky neefektní Zelená kniha reprezentu­je uvolněnou chytrou zábavu s humánním podtextem, jíž se člověk nechá rád hýčkat, pouze ho mezi výbuchy smíchu pronásledu­je pocit, že už to všechno viděl.

Zelená kniha

 ?? Foto: Aerofilms ?? Na cestě Slavný černošský pianista (Mahershala Ali) si jako řidiče najme newyorskéh­o Itala (Viggo Mortensen).
Foto: Aerofilms Na cestě Slavný černošský pianista (Mahershala Ali) si jako řidiče najme newyorskéh­o Itala (Viggo Mortensen).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia