Dnes Prague Edition

Zkoušky sirén se mohou stát uměním, dokážou koncerty

- — Věra Drápelová

Někoho otravují, někdo už je možná ani nevnímá. Zkoušky sirén, které se spouštějí ve 12 hodin každou první středu v měsíci, se nyní rozhodl unikátním způsobem využít hudební soubor BERG.

Spolu s nejbližší sirénou, která se rozezní už zítra, totiž spustí sérii mikrokonce­rtů či happeningů s názvem Hudba k siréně. „Zkouška sirén se koná pravidelně. Kdo ji ale opravdu poslouchá?“táže se ředitelka souboru Eva Kesslová.

A tak vzniknou nové skladby pro několik hudebníků, které budou určené k provádění pouze v konkrétním čase, tedy ke zkoušce sirén. Sirénu přitom skladatelé využijí jako další hudební nástroj. Koproducen­tem projektu je Český rozhlas, který bude koncerty přenášet živě na stanici Vltava. Kromě toho je odvysílá i na svém kanálu YouTube a na Facebooku. V tuto chvíli je do projektu zapojeno šestnáct skladatelů, koncerty se uskuteční na různých místech v Praze, některé i mimo ni.

Příště i v Olomouci

Zahajovací koncert začne v 11.45 hodin ve Velké aule hlavní budovy Filozofick­é fakulty Univerzity Karlovy na náměstí Jana Palacha. Siréna je na střeše jen pár metrů od místa koncertu a skladatel Miroslav Pudlák, jehož nové dílo tu zazní, je také pedagogem této školy. Akce je otevřena široké veřejnosti zdarma.

Další je naplánován­a na 3. dubna, kdy se uskuteční tři paralelní koncerty, dva v Praze a jeden v Olomouci na Horním náměstí. Autorem hudebního konceptu bude Jan Trojan.

Že se siréna může stát hudebním nástrojem, už v minulosti někteří skladatelé dokázali. Třeba Rus Arsenij Avraamov, který roku 1922, v éře futuristic­kého nadšení, složil Symfonii sirén. Nebo americko-francouzsk­ý skladatel Edgard Varese, jenž zařadil sirény do svého díla z roku 1933 Ionisation.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia